Laddar annons
11 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vin i damväska

Nya denna vecka är bl.a. en klassisk australiensisk cabernet med mognad och framtid och en fullödig frisk Nya Zeeländsk chardonnay för finare middagar.

Förr i världen hette den Wynn’s Coonawarra Cabernet Black Label. Det är Australiens klassiska stora Cabernet, som utöver att den i sin mustiga rika aussistil är ett lysande vin haft två andra ovanliga kvaliteter. Den har aldrig varit riktigt dyr och därför alltid mycket prisvärd. Den har också en stor mognadspotential och blir som riktigt gamling en fantastiskt bordeauxlikt storslaget moget vin. Numera heter den Wynns Vintage Release Cab S. Du hittar årgång 2006 i Beställningssortimentet för 169 kronor vilket Röttorps Bästa tycker är ett fynd både för en middag idag och ännu mer om tio år.

För alla de som diggar elegant nästan lite romantiskt finkänslig och krispig stilla rosé och inte bryr sig om vad de kostar är Castello di Ama Rosato, 2011 rätt val. Perfekt rosé för 139 kronor.

I nya världen görs många kraftfulla mäktiga men något klumpiga och nyanslösa chardonanyviner. Ett land där man av kultur och tradition gör chardonnayviner som kombinerar mäktighet och lite smörighet med bra nyansrikedom och friska bra syror är Nya Zeeland. De har ett relativt svalt klimat där de mer finstämda tonerna får utrymme. I ordinarie sortiment finns Neudorf Chardonnay, 2011 för 149 kronor vilket Röttorps Bästa tycker upprätthåller denna fina balans. Neudorf är toppvinhuset i det lilla Nelsondistriktet på nordvästra Sydön.

I prisläget under champagne finns det numera på Systembolaget från Italiens bästa bubbelproducent Ferrari. Deras årgångsblandning Ferrari Brut för 139 kronor lyser upp vilken sommardag som helst med sin läckra, milda, finessiga stil med genomklang hela vägen till den friska långa eftersmaken.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är den ljuvliga komplexa fokuserade Alsacerieslingen, Trimbach Frédéric Émile, 2005 för 344 kronor. Helt betagande till en supermiddag med fjällröding.

Denna vecka var många av de nya vinerna i lite dyrare prisklass. Klickar Du på Röttorps Bösta hittar Du alltid aktuella riktigt bra viner i alla prisklasser.

Du bör inte ställa fram en box på matbordet, utan servera vinet i kanna eller karaff. Dels av estetiska skäl med också för att lufta ut den lite högre svavelhaltet i boxvinet. Trots det finns det numera en rad designboxar med olika utseende. Röttorps Bästa gillar Vernissage som ser ut som en damhandväska. Den har vunnit designpriser och blivit mycket uppmärksammad. Kanske mindre känt är att den vita torra Vernissage Chardonnay/Viognier, 2011 också innehåller 3liter riktigt bra vin med fräschör och innehåll med intresse för 209 kronor.