Laddar annons
Domaine Besson i Chablis
12 Jun, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Besson i Chablis

En strålande dag i maj 2022 står jag på fälten i Chablis tillsammans med Camille Benson.

Domaine Besson Chablis. Camille pekar med hela handen mot kullen samtidigt som hon lite lätt sparkar på några stenar i vingården. Med bestämd röst upprepar hon, ”druvors växtplats ska märkas i vinsmaken”.

Just då och där, bland vinrankorna som växer i en jord som punktvis ser ut att lysa upp av vita kalkstenar, är allt hon säger självklart. Såklart ska växtplats märkas. För hur det är och framförallt ser ut i vingården är vad som avgör smaken på ett vin. Eller?

Camille-Besson-Chablis-Vinbanken

Dessvärre är det långt ifrån så enkelt. Samband finns men är inte allt. För oavsett förutsättningarna på vinfälten eller vad vädret gör med en specifik årgång är det ändå vinmakare plus personen i vingården som påverkar resultatet mest.

Enkelt uttryckt: underskatta inte betydelsen av arbetet som görs i källaren eller ute på fälten. I slutändan är det människor som bestämmer hur vinerna ska smaka.

Kunskap och know-how är viktiga verktyg. Och den nya generationen som nu tar över i Chablis har det bästa av två världar. Ungdomarna har redan en grundmurad erfarenhet som kommer per automatik för alla som vuxit upp i en vingård. De flesta har också skaffat sig en hög utbildning.

Camille och Adrien är syskon och fjärde generationen i familjeföretaget Domaine Besson i Chablis, Frankrike. Adrien arbetar i vingården medan Camille sköter försäljning och ansvarar för vinkällaren. Det innebär från druvornas ankomst till vineriet fram till det färdiga vinet.

Praktik och teori, det bästa av två världar helt enkelt. Camille Besson är ett fantastiskt bra exempel  på vad den "unga" generationen kan. Det ska bli ett nöje att följa hennes och brodern Adriens fortsatta arbete.

FAKTA DOMAINE BESSON

21 hektar vingårdar.
Gör vin i fyra appellationer: Petit Chablis, Chablis, tre Premier Cru, två Grand Cru
Filosofi: handskörd, hållbart arbete, respekt för enskilda lägen, jäsning på ekfat, Grand Cru-kvalitet lagras 12 mån på stora ekliggare som rymmer 600-800 liter.

wines-in-tasting-of-domaine-besson-vinbanken

Favoritviner i provningen

Chablis Gran Cru Les Clos 2019 och 2020, Chablis 1er Cru Montmains 2020 och Chablis 2020.

Du hittar ett vin i Systembolagets beställningssortiment från Domaine Besson.