Laddar annons
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
16 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise

BOUZERON. Vinbanken besöker Domaine Chanzy i Côte Chalonnaise vars vinmakare Jean Baptiste Jessiaume tar emot på gårdsplanen. Domaine Chanzy ligger mitt i pyttelilla byn Bouzeron i Mercurey, i Bourgogne.

Bouzeron är även namn på bourgogneappellationen i norra delen av Côte Chalonnaise på gränsen till Côte de Beaune. Appellationen gäller bara för vita viner av druvan aligoté och den sammanlagda odlingsarealen för sorten är precis under 70 hektar.

Landskapet är böljande jordbruksland och inte oväntat dyker kor av rasen charolais upp bakom nästan varje kulle. Vägarna är förvånande smala och slingriga. Vi är på landet!
jean-baptiste-jessiaume-domaine-chanzy-vinbanken

Bouzeron fick sin Village Appellation (beteckning) 1997. Familjen Jessiaume, det vill säga vinmakaren Jean Baptiste Jessiaume (bild) samt hans far Pascal (VD) och pappans bror Marc Jessiaume som nu ansvarar för odlingarna och hjälper till i vinkällaren, köpte de egendomen Domaine Chanzy 2012 tillsammans med en investerare från Paris. Jessiaume's kom från närbelägna appellationen Santenay där familjen odlat druvor sedan 1850. Flytten från Santenay påbörjades redan 2006 då Jessiaumes sålde sitt familjegods för att satsa på vin i Rhônedalen på egendomen Château Signac.

Domaine Chanzy i Côte Challonaise är en 40 ha stor egendom. Som ägare av Domaine Chanzy blev de även den näst största vinproducenten i Bouzeron, efter Faiveley.  Vingårdslägena ligger på tre olika kullar och man äger även en unikt markbit, ett så kallat Monopol, med namn Clos de la Fortune. Domaine Chanzy tillverkar hälften rött respektive vitt vin från 15 olika byar. I vingårdarna utförs arbetet och enligt Jean Baptiste Jessiaume, "Med omtanke och respekt för naturen, och vi använder så lite som möjligt av bekämpningsmedel och bara när det är nödvändigt".

Vintillverkningen är traditionell med pump-over och punsch-down två gånger dagligen för att extrahera smak och aromer till musten. Jäsningen av de röda vinerna sker vid en temperatur av + 30 C. Alla chardonnayviner jäser i fat, medan aligoté jäser i ståltank. Vissa av vinerna förs sedan över till 2500 hl ekliggare, så kallade fourdres.

”Vi kalla vår vinkällare för Domainens privata konserthall”, säger Jean Baptiste Jessiaume när han visar runt i den gamla källaren. Musik hörs i bakgrunden och visst är det väl Mozart som spelas. Ekfaten har olika storlekar och rymmer 350, 450, 550 samt 750 liter och varje vin har en favoritstorlek av fat som passar dem, berättar Jean Baptiste Jessiaume. Exempelvis lagras Mercurey alltid i 350 liters fat. I genomsnitt är 15-20 procent av faten nya, varje år.

ekfat-domaine-chanzy-bouzeron-vinbanken Notera hur tjocka stavarna i fatet är, nästan dubbelt upp!

Musiken anpassas efter var i tillverkningsprocessen vinerna befinner sig. Att lagra kräver exempelvis en specifik frekvens men samma fungerar inte när musten öppnar sig för att starta sin jäsning och inte heller vid den andra jäsningen, den s k malolaktisk jäsning (hård äppelsyra omvandlas till mjuk mjölksyra). "Då måste vi spela helt annan musik", säger Jean Baptiste. "Dessutom kan låtvalen skifta beroende på vilken årgången är samt vilken fas månkalendern är i", fortsätter Jean Baptiste som lägger till att han har full koll på sina Spotify-listor.

Varför valde Jessiaume's Bouzeron? Enkelt säger Jean Baptiste Jessiaume, ”Vi såg potentialen i vinerna och vi såg en potential om vi skulle göra dem med mindre ek-kontakt. Aligotévinerna har en helt fantastisk syra, om man bara släpper fram den!

cote-chalonnaise-bouzeron-domaine-chanzy-vinbanken-aligote

Vinprovning Domaine Chanzy, Bouzeron

Bouzeron Les Trois 2016

Vinet har en fin gul färg, lätt rökig doft och en torr, medelfyllig smak av gulhärliga trädgårdsfrukter, inslag av mandel och tydlig mineralton. Pris på plats, Euro 13.

Clos de la Fortune Monopole 2016

Färgen är gul. Doften stor, rostad av gula äpplen och mogna päron. Vinet är fylligt och strukturerat. Smaken av fat är tydligt rostad, frukten syrlig och nyanserad. Pris på plats, Euro 16.

Provade även vitt vin från Rully, Mercurey Village och 1er Cru, alla av årgång 2016.

Vinerna har tydliga fatinslag. Det är synd på den fina, härliga frukten som man vill smaka mer och som ruvar i bakgrunden.

I Vinbankens serie

"På jakt efter Bourgognes dolda pärlor"

kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey