Laddar annons
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Bourgogne
16 Sep, 2018

Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Bourgogne

MERCUREY. Mitt i byn Mercurey ligger Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot. Med gÄngavstÄnd mellan det lokala vinoteket och vinproducentens trevliga gÄrdsbutik Àr spontanbesök frÄn nyfikna vinturister mycket vanliga.

PĂ„ egendomens 12 ha tillverkar Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot, 20 procent vita viner och röda viner av villagekvalitet av sex olika 1er cru (appellationer). Numer köper de ocksĂ„ in ungefĂ€r lika mycket, cirka 20 procent druvor. Nathalie Theulot berĂ€ttar att vinerna huvudsakligen sĂ€ljs Frankrike, faktum Ă€r att det Ă€r hela 70 procent. Och en stor del av försĂ€ljningen Ă€r sĂ„ kallad "cellar door" d v s direktförsĂ€ljning i egna butiken. Resterande del exporterar makarna till Japan, Kanada och USA medan en ytterst liten del gĂ„r till övriga Europa.

VingÄrdarna odlas hÄllbart, det vill sÀga med omtanke om miljö och kretslopp. Mantrat vi hört pÄ vÄr resa upprepas, "att göra rÀtt i vingÄrden men ocksÄ anvÀnda sÄ lite som möjligt av konventionella hjÀlpmedel (besprutning bl a) Àr avgörande nÀr man satsar pÄ att göra kvalitativa viner - och om man vill arbeta lÄngsiktigt". JordmÄnen Àr övervÀgande lera med inblandning av kalksten och markens fÀrg gÄr huvudsakligen i beige. Vinernas priser ligger mellan 10-25 Euro.

vinprovning-domaine-jean-claude-et-na Paret Nathalie och Jean-Claude Theulot

Paret Theulot trÀffades pÄ gymnasiet. De har numer lÄng erfarenhet av att tillverka vin och första ÄrgÄngen de gjorde tillsammans var 1988. Driften av vinhuset tog de över frÄn Nathalies farmor 1987. Farmor tillverkade allt vin sjÀlv och Nathalie som gÄtt i samma fotspÄr sÀger att det fortfarande Àr ovanligt att se kvinnliga odlare och vinmakare i Bourgogne.

Vinprovning Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot

Vi provar vita CĂŽte Chalonnaise,  Village och en Vieilles Vignes av 40 Ă„r gamla vinstockar. Alla vinerna Ă€r av Ă„rgĂ„ng 2016. Smaken har ett tydligt genomslag frĂ„n faten Ă€ven om andelen ny ek bara ligger runt 20 procent. De Ă€r sĂ„ledes viner som kan behöva nĂ„got Ă„r i flaskan samt att de gör sig bĂ€st nĂ€r serverade till mat.

Les Combines 1999, CĂŽte Chalonnaise

Mogen utvecklad smak av skogsbÀr och torra höstlöv, inslag av fat, lÀder och en hint kakao. Fin elegant eftersmak med blommig lÀngd. Fin!

Toppenkul att prova ett Àldre, mer moget vin. Jean-Claude Thenot menar att man kan spara vinet fem Är till. SjÀlv tycker jag att vinet smakar hÀrligt nu!

I Vinbankens serie "PÄ jakt efter Bourgognes dolda pÀrlor" kommer vi presentera nya namn och vÀlkÀnda hus som lagt om kurs för att bÀttre möta utmaningar i vingÄrd som att de vill ta plats pÄ en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var sÄ mycket pÄ "G" i ett av vinvÀrldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, PÄ jakt efter Bourgognes dolda pÀrlor
Domaine Ninot i Rully, CĂŽte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La FramboisiĂšre" i Mercurey, CĂŽte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, CĂŽte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, CÎte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, CĂŽte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i CĂŽte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey