Laddar annons
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Bourgogne
16 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Bourgogne

MERCUREY. Mitt i byn Mercurey ligger Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot. Med gångavstånd mellan det lokala vinoteket och vinproducentens trevliga gårdsbutik är spontanbesök från nyfikna vinturister mycket vanliga.

På egendomens 12 ha tillverkar Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot, 20 procent vita viner och röda viner av villagekvalitet av sex olika 1er cru (appellationer). Numer köper de också in ungefär lika mycket, cirka 20 procent druvor. Nathalie Theulot berättar att vinerna huvudsakligen säljs Frankrike, faktum är att det är hela 70 procent. Och en stor del av försäljningen är så kallad "cellar door" d v s direktförsäljning i egna butiken. Resterande del exporterar makarna till Japan, Kanada och USA medan en ytterst liten del går till övriga Europa.

Vingårdarna odlas hållbart, det vill säga med omtanke om miljö och kretslopp. Mantrat vi hört på vår resa upprepas, "att göra rätt i vingården men också använda så lite som möjligt av konventionella hjälpmedel (besprutning bl a) är avgörande när man satsar på att göra kvalitativa viner - och om man vill arbeta långsiktigt". Jordmånen är övervägande lera med inblandning av kalksten och markens färg går huvudsakligen i beige. Vinernas priser ligger mellan 10-25 Euro.

vinprovning-domaine-jean-claude-et-na Paret Nathalie och Jean-Claude Theulot

Paret Theulot träffades på gymnasiet. De har numer lång erfarenhet av att tillverka vin och första årgången de gjorde tillsammans var 1988. Driften av vinhuset tog de över från Nathalies farmor 1987. Farmor tillverkade allt vin själv och Nathalie som gått i samma fotspår säger att det fortfarande är ovanligt att se kvinnliga odlare och vinmakare i Bourgogne.

Vinprovning Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot

Vi provar vita Côte Chalonnaise,  Village och en Vieilles Vignes av 40 år gamla vinstockar. Alla vinerna är av årgång 2016. Smaken har ett tydligt genomslag från faten även om andelen ny ek bara ligger runt 20 procent. De är således viner som kan behöva något år i flaskan samt att de gör sig bäst när serverade till mat.

Les Combines 1999, Côte Chalonnaise

Mogen utvecklad smak av skogsbär och torra höstlöv, inslag av fat, läder och en hint kakao. Fin elegant eftersmak med blommig längd. Fin!

Toppenkul att prova ett äldre, mer moget vin. Jean-Claude Thenot menar att man kan spara vinet fem år till. Själv tycker jag att vinet smakar härligt nu!

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey