Laddar annons
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune Les Maranges
27 Jan, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune Les Maranges

CÔTE DE BEAUNE. Familjeegendomen Domaine Chevrot et Fils ligger i Cheilly-Les-Maranges, en liten by i södra Côte de Beaune precis på gränsen till Côte Chalonnaise.

Vincent Chevrot tar emot för att direkt gå vidare ut i vingården. Han är mycket stolt över sin ekocertifiering från 2010 men uttrycker samtidigt en oro över hur ”allt ska gå” framöver. Det han tänker på är vädret och kommande årgång, 2018 (det gick bra, red tillägg).

Vilka är Domaine Chevrot et Fils

Som förklaring till dessa bekymmer är en historia av en rad utmanande årgångar i Bourgogne, framförallt 2017. När man odlar 100 procent ekologiskt och på en begränsad yta om 17,5 hektar är även små marginalers förlust ett stort avbräck. Ett normalt år tillverkar han 100 000 flaskor av 17-18 olika viner och under de sista åren har han förlorat mellan 60-80 procent av sin skörd på grund av dåligt väder.

Vädret är vinbondens lycka eller olycka

Under mitt besök i mitten av april 2018, efter veckor av fukt och regn skiner solen och temperaturen stiger rask mot rött. Vädret är sannerligen nyckfullt. Med facit i hand kan Vinbanken konstatera att det regniga vädret kom tillbaka (efter mitt besök) och visa sig fortsätta långt in juni. Att då inte kunna ”mota Olle i grind” det vill säga bekämpa angrepp som exempelvis mjöldagg på ett effektivt sätt med konventionella metoder, men som ej ryms inom regelverket för ekologisk certifiering, är såklart stressande.

Man beslöt att spraya vingårdarna (tillåtna doser inom certifieringen) 2016 då det var ömsom frost och regn. Han vill slippa spraya i år, 2018.


Arbetar ekologiskt och är eko-certifierade

Vincent Chevrot och hans bror Pablo driver familjeegendomen tillsammans. De är tredje generationens odlare.

Sedan 2007 sker arbetet ekologiskt och efter tre års omställningstid fick de sin gård certifierad 2010. Senaste tillskottet i EKO-arbetet kom under våren 2018 med hästen de köpte. Valet var medvetet, häst i stället för en ny traktor.

Det många kanske inte känner till är att en arbetshäst som passar för vingårdsarbete är många gånger dyrare i inköp än en traktor. Lägg till många år av träning samt att arbetet måste ske med planerade vilopauser, för både häst som skötare.

”If you are into vegan you have to love plastic!”, svarar Vincent Chevrot på frågan om hans viner är vegan-vänliga. Vi konstaterar att frågan om veganviner ställdes till alla producenter på denna resa och att de lika unisont avfärdade veganviner som, "trams" !

Jordmån på egendomen

Jordmånen på egendomens vingårdar består av grus runt själva byn Marange. Vid Santenay finns mer kalksten och i Côte Chalonnais består jordmånen av ett fundament kalksten som täcks av lera. Skörden handplockas. Tillverkningen (vinifieringen) av de röda vinerna sker i cementtankar och alla vita viner vinifieras i fat.
vinprovning-dom-chevrot-et-fils-vinbanken

Vinprovning Domaine Chevrot et Fils

Bourgogne Aligoté Tilleul 2015

Vinet har legat 12 månader på 350-liters fat, sedan 4 månader i ståltank. Vinstockarna är 45 år gamla.
Torr, fyllig gul fruktsmak med inslag av rostad mandel. Fin längd, härligt vin och en av resans bästa aligotéviner.

Maranges Blanc 2016

Detta är vinet från samma vingård i vilken vi såg hästen plöja. Vinstockarna är 45 år gamla.
Torr, fyllig fruktig smak med örtiga touch, perfekt balans, en nypa smör och mogen citruslängd med inslag av mineral. Bra vin.

Sakura Bourgogne Rosé 2017

Rosévin av 100 procent pinot noridruvor, som fått macerera och sedan pressats.
Torr, medelfyllig, rödfruktig smak med inslag av syrliga bär och örter. Fin längd. Trevlig rosé.

De röda vinerna höll en jämn, hög kvalitet och var en fröjd att prova. Från enkla Bourgogne Rouge (pinot noir), till Marange Les Chêne, Santenay 1er Cru Clos Rousseau, Maranges 1er Cru La Fussière till makalöst välgjorda, läckra Le Croix Moines 2015 (whole bunch). Toppviner helt enkelt och en producent som platsar in väl på listan över Bourgognes doldisar väl värda att upptäcka.

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien: Bourgognes dolda pärlor

Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges