Laddar annons
3 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Valette, om du tror att du "kan" Macon

Ibland känns det som att man har rätt bra koll på vin. Man vet ungefär hur viner från Beaujolais eller Macon ska uppföra sig i glaset. Även om man blir förvånad ibland, så hittar man sällan viner som kräver en stadig vinrenovering i huvudet för att man ens ska kunna acceptera att det är på riktigt. Philippe Valette gör just den typen av viner. Varje gång den här cerebrala omformateringen sker känner jag samma sak. Varför har ingen berättat det här för mig! I källaren till familjen Valettes hus lagras de fetaste, mognaste och samtidigt syrligaste och mineralrikaste Maconviner som du kan tänka dig. Nära Beaujolais nordliga gräns i den lilla byn Chaintré sker det just nu anspråkliga saker till anspråkslösa priser.

Just nu. Och sedan tre generationer, har familjen Valette fulländat sina tekniker i vingård och källare. Med huvet kallt och hantverket i fokus har de arbetat sig igenom 70 och 80-talets, för regionen, mörka tunnel och kommit ut på andra sidan. Som en av de lysande stjärnorna i Macon. Men vinerna behöver egentligen ingen talman, de är tillräckligt högljudda, virila och aggressiva för att armbåga sig fram i vilket sällskap som helst. Jag provade mitt första vin från Philippe Valette och hans familj för någon månad sedan. Blev Förvirrad. Såhär ska Macon-viner inte vara. Bestämde mig direkt för att få till ett litet besök på plats. Monsieur Valette! - Det här måste vi reda ut..

En molnig söndagskväll Chez Valette under augusti 2012 fick jag än en gång munnen full av färska frågetecken. Både från fat och flaska. Jag talade inte så mycket under besöket. Jag fattade fortfarande, ingenting... I familjens vinkällare presenterades jag för både 2007 Poully-Fuissé och 2008 Poully-Fuissé som båda visade att just detta är det mest eleganta och strama vinet hos domänen. Lite mer reserverat än den utomjordiska chardonnaykoncentratet  2008 Macon-Chaintré och 2009 Macon-Chaintré som är det ni ska dricka för att verkligen få smaka på det som är familjens unika signum. I Chaintré har familjen sina största ägor och vinet har all den senskördade aromatik, kropp, lasersyra och eftersmak full av stenigt mineralgrus som tar orden ifrån mig. Philippe Valette är lika skicklig i vingård som källare och arbetar sina parceller (totalt 17 hektar) runt om i Macon med ekologiska tassar som bara doserar svavel vid buteljering. Just det ekologiska arbetet är en viktig parameter till vinernas koncentration, en besprutad och gödslad vingård kan producera fler och större klasar. Det, och rädslan att låta druvorna bli fullt mogna är anledningen till Maconvinernas oseriösa ryckte under 70-80 och till viss del även 90-talet. En annan viktig ingrediens i receptet är den långa lagringen sur-lie (på jästfällningen) på 12 månader och full malolaktisk fermentering.

När 2004 Clos Reyssié Réserve hälls i glasen blir det tydligt mognare, mer oxidation, mindre fruktigt babyfett. Vinet görs på chardonnay från 70 åriga rankor i en mycket kalkstensrik jordmån och får hela tre år på använda ekfat. Jag tittar på vinet.. Tittar på Philippes pappa, (Gerard Valette).. Fattar inte. Och ännu har Domaine Valette ett ess i rockärmen, som skjuter ut våra, av syra, redan sargade paletter fullständigt. Husstilen ställs på sin spets i 2000 “Le Clos de Monsieur Noly” Pouilly-Fuissé som ursprunger från en enskild mycket förmånligt placerad vingård som säkert hade klassats som premier cru om Macon hade haft ett sådant system. Hela sex år på ekfat har gett vinet en närmast explosiv kraft, fetma och för macon-vin formidabel smakrikedom, som tangerar gränsen till starkvin med sin oxiderade ranciokaraktär av nötter och pomerans. Helt strålande var det efter en stunds luftning i glaset. Vi blev kvar länge i källaren hos Valette och för varje vin som passerade föll en pusselbit på plats i mitt huvud. Familjen Valette går barfota sin egen väg i södra Bourgogne. En väg som bara de mest inbitna vinkonnässörer följer.

Importör är Ulf Ringius och Emil Broomé på Vin & Natur. Domaine Valette kommer inte att släppas på Systembolaget men däremot kommer privatkunder att kunna handla olika blandade lådor (privatimport) med bland annat viner från Domaine Valette. Detta kommer att lanseras under hösten 2012. Störst utbud av vinerna på restaurang har Mathias Dahlgren, Marie Laveau, 19 Glas och Fäviken.

Artikeln innehåller ett urval av Domaine Valettes viner.