Laddar annons
9 Mar, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Elektronisk druvsortering ger bättre viner.

För att göra ett bra vin måste man ha riktigt bra druvor. Det odlar man fram på bästa terroir med bästa metoder och optimala druvsorter. Men allt som växer i vingården är inte av lika hög kvalitet. Därför behöver man sortera druvskörden så att bara det bästa tas med i toppvinet.

Det finns druvklasar som inte har utvecklats så bra. De undviker man redan vid plockningen. Sedan är inte alla druvor i en klase lika bra. De som bildar spetsen kan ofta vara lite mindre bär med lägre mognad. Ibland har vissa druvor angripits av röta, andra är skadade på något annat sätt. För att göra ett toppvin gäller det att få bort alla druvor som inte är perfekta. Redan någon procent sämre druvor sänker avsevärt kvaliteten på det färdiga vinet. Redan några få rötangripna druvor kan t.ex. ge en lätt champinjonton i det färdiga vinet.

Under de senaste decennierna har ambitiösa vinproducenter skaffat sig manuella sorteringsbord. Runt dessa står en grupp kvinnor och sorterar bort allt som inte är prima. Kvinnor är vanligen bättre på det än män, men även de har svårt att hålla precisionen timme efter timme så att det inte slinker med någon sämre frukt. Några ställer upp ett sorteringsbord redan i vingården, för att omedelbart ta bort allt som inte är druvor, kvistar, blad mm, och de sämsta plockade klasarna. Vanligare är att man har ett eller flera på varandra följande sorteringsbord vid vineriet som druvklasarna får passera innan de godkänns. Barolo producenten Vajra och många andra har även en manuell sortering av avstjälkade enskilda druvor. Manuella sorteringsbord drar mycket arbetskraft och pengar, men sprider sig för att de höjer kvaliteten på vinet.  Vissa år med väderproblem har producenter för hand klippt ner klasarna så att bara den centrala bästa delen kommer med. Det är riktigt dyrt och komplicerat.

Nu tar sortering av druvmaterial steget upp i datavärlden. Det elektroniska sorteringsbordet finns redan i full användning och kan sortera och bedöma varje enskild druva. Det finns idag både franska och italienska modeller av optiska elektroniska sorteringsbord. I Chateauneuf-du-Pape har vinhuset Mont Redon kört hela skörden 2010 genom en italiensk maskin.  Den klarar att sortera över 200 ton druvor per dygn, motsvarande frukt för ca 200 000 flaskor vin.

Det elektroniska sorteringsbordet bygger på att man ersätter de mänskliga ögonen med kameror och att dessa bilder sedan körs i en dator. Den programmeras att bedöma vilken färg, form och storlek på den enskilda druvan som krävs. En tryckluftsstråle tar bort de druvor som inte håller måttet. De går att sortera både gröna och blå druvor, handplockade som maskinskördade. För att komma åt att bedöma varje enskild druva så låter man efter avstjälkningsmaskinen de frisläppta druvorna rinna ut över ett band där var och en hamnar i en liten grop. Ungefär som pixlar i en elektronisk bild. Kamerorna kan ta information om varje enskild druva och datorn kan bedöma om den duger. Det handlar om att kunna trimma programmeringen för olika druvor så att man får den önskade sorteringen. På Mont Redon tycker de att det elektroniska sorteringsbordet redan ger bättre kvalitet än det manuella. Elektroniska sorteringsbord kommer framöver att höja kvaliteten genom att effektivare sortering.

I framtiden kommer elektroniska sorteringsbord kanske också att kunna sortera fram de druvor som är särskilt bra, säg de 10% mest perfekta druvorna, när det gäller mognad storlek och form och möjligen även vikt. Då kan vi få prestigevin på många egendomar i liten upplaga baserat på positivt val av de allra bästa enskilda druvorna. Där alla druvor som inte platsar är effektivt bortsorterade och de övriga kvalitetssorterade för vilket vin de skall användas till. Det elektroniska sorteringsbordet är ett nytt redskap, som kommer att höja kvaliteten rejält hos bättre viner. Hantverk ersätts allt mer av vetenskap för att höja vinkvaliteten.