Laddar annons
12 Mar, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årgångsskumpa och vardagsvin att lagra

Veckans upplaga av Röttorps Bästa tipsar om sydafrikanska lätt rökiga och mustiga 2009 Flat Roof Manor Shiraz/Mourvedre/Viognier med långt bra slut för 89 kronor. Rekommenderas när man vill ta ut svängarna lite utan att det blir kostsamt.

Den mest prisvärda Chateauneuf-du-Papen nu på Systemet är 2006 Chateau de Mont Redon för 228 kr. Det finns många rikare och kraftfullare Ch-du-Pape, men få som har en så balanserad, komplex och finstämd stil. 2006 är ett lyckat år för Mont Redon och vinet är ovanligt givande och utvecklat även vid direkt konsumtion till smakrika kötträtter.

Årgångschampagner är till skillnad från den vanliga, utan årgång, gjord på den bästa frukten de bästa åren med en lite större struktur och vinner ofta på lagring. Den andra sidan av saken är att de är dyrare och bara finns i begränsad tillgång. För alla som gillar champagne på enbart chardonnaydruvor, är 2004 Palmer Bl de Bl nästan ett måste. Lysande årgångschampagne för måttliga 284 kronor. Köp en kartong så har Du ständigt en riktigt bra champagne på lut.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är A Christmann’s 2009 Mandelgarten Grosses Gewächst (tyska för Grand Cru). Stor och ovanligt delikat Phalzriesling med härlig nutid och stor framtid från detta balanserade år. Christmann gör toppriesling ofta utan riktigt hårda syror och med betydande bredd och smakrikedom. Mandelgarten är lite mer distinkt och tydligare strukturerad i aningen mer sparsmakad stil för rieslingentusiaster.

Röttorps Bästa innehåller varje vecka två särskilt bra lagringsviner. En av dessa är i måttlig prisklass. Många bra välstrukturerade viner i prisläget kring 100 kronor är riktigt bra att lagra ca 5 år under hyggliga omständigheter. Då blir det en mycket större vinupplevelse och samtidigt något man kan ta fram utan att det krävs ett speciellt tillfälle. Ett av Systembolagets bästa storsäljare, 2008 Vila Santa Reserva, har jag själv lagrat under många år. Just nu dricker jag 2005:orna, vilka gärna kan få bli lite äldre.