Laddar annons
19 Mar, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Chilensk sauvignon blanc på Röttorps Bästa

Veckans nya på Röttorps Bästa tipsar om det välstrukturerade saftiga och generösa Touriga Nationalen 2009 Duorum. Modernt mycket innehållsrikt och generöst vin för under hundralappen. Den som bara vill ha mjukt och generöst utan grepp och struktur kan tycka att Duorum är lite tufft.

Den som verkligen uppskattar finare viner kommer att uppleva ett fynd som passar till en finare middag. Den bästa bland billiga friska bra sauvignon blanc är just nu 2010 Leyda Reserva Sauvignon Blanc för bara 67 kronor. Vinet får välförtjänt mycket höga poäng i hemlandet, Chile. Frisk fräscht och komplext från en utmärkt producent i nya svala vitvins distriktet Leyda nära Stilla Havet.

Idag börjar Systembolaget sälja en ny bra cava i Jaume Serra Brut Nature för 60 kronor. Utan tvekan är det bästa bubblet i denna prisklass. Kan behöva beställas i Din butik. Torrt och bra när det skall vara lite billigare. Får det kosta lite mer och gärna ha roséfärg är favoritbubblet nu 2006 Rotari Rosé för 99 kronor. Med samma metoder, lagringstider och kvalitet som många äkta champagner. Ett lysande vin till fest och mat. Kombinerar, till skillnad från stilla rosé, stor fräschör med komplex mognadsutveckling .

Röttorps Bästa röda lyxvin är denna vecka ett av Chiles allra främsta viner, 2007 Clos Apalta för 579 kr i beställningssortimentet. Storslagen bordeauxblend med rejäl andel av Chiles egen bordeauxdruva, carmenere. Den fanns på 1800-talet i Bordeaux och exporterades då till Chile. Den mognade inte ut alla år i Bordeaux, så man omplanterade den inte efter vinlusens härjningar på slutet av 1800-talet. Nu finns den bara i Chile och man har på senaste tiden lärt sig att få ut de mesta av den. Magnifikt stort komplext vin som kostar nästan 3 ggr så mycket i en vinbutik i Santiago de Chile, som på Systembolaget.

Veckans röda premiumbox på Röttorps Bästa är ytterst prisvärda Rhôneblenden 2010 Rijk’s från Sydafrika för 209 kronor per tre liter. Mustig kraftfull rik och lite Rhônerökigt komplext vin för smakrika rätter och personer som gillar rejäla smaker. Mer smak per krona än vanligt och fungerar även till en hamburgare