Laddar annons
18 Dec, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Enkla tilltugg till den fina middagen – varm sallad på scampi

ENKLA TILLTUGG. Den varma scampisalladen är lika enkel som god och festlig läcker till fina middagen.

En starter, förrätt eller tilltugg förvandlar måltiden till något lite extra. Nu är det fest!

Varm sallad på scampi | 4 portioner

1 salladslök eller 1 liten knippa gräslök
1,5 msk riven färsk ingefära
2 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller majsolja
1-2 krm salt
1 msk smör
8 råa scampi, ca 225 g
cayennepeppar
salt

Gör så här
1. Skär salladslöken i tunna skivor.
2. Vispa ihop ingefära, vinäger, olja och salt (öka på saltmängden lite i taget-kanske behövs mindre).
3. Hetta upp smöret i en panna.
4. Stek scampin på medelvärme runt om tills den blivit vackert röd.
5. Dofta över cayennepeppar och lite, lite salt.
6. Lägg två scampi på varje tallrik, skeda över ingefärsdressingen och lök.

Servera direkt med ljust bröd.

Vinförslag till varm sallad på scampi

Välj ett torrt vitt vin. Av sauvignon blanc eller chardonnaydruvan går lika bra bara vinerna inte har för moderna smakdrag, menar fruktsöta smaker som av söta krusbär eller söta äpplen. Till fest passar bubbel, gärna champagne. Klassiskt och stramt smakar bäst så länge man inte hettar upp rätten för mycket. Årets bästa är Topp 10 listor med vintips, -vita viner 100-199, och fler olika priser, kolla gärna för förslag.

Fler recept på tilltugg och smårätter hittar du i Vinbankens receptdatabas.

Recept ur boken, Starters av Mette Ankarloo Wild-Nordlund. Foto: Martin Bogren. Förlag: Kakao