Enkla tilltugg till fördrinken | sallad på canellibönor med lufttorkad skinka
ENKLA TILLTUGG. Dessa enkla tilltugg till fördrinken är superlätta att fixa. Smakrikt och snabbt, perfekt för dig som är singel i köket och bjuder många på fest.
Här bjuder vi till fest med enkla tilltugg, utan att förlora festkänslan. Använd färska tomater på sommaren (2 st i receptet) och på vintern byter du ut till 6 cocktailtomater för en sötare smak.
Recept | sallad på canellibönor med lufttorkad skinka | 4 portioner
2 smakrika tomatersallad på canellibönor med lufttorkad skinka
1 brk canellibönor eller 3 dl hemkokta bönor
4 msk pesto
1 tsk pressad citron
salt
svartpeppar
4 stora tunna lufttorkad skinka, valfri sort
Gör så här
1. Halvera tomaterna. Rensa bort alla kärnor. Använder du händerna är ett trick att trycka sönder mellanväggarn lätt, sedan kan man enkelt och snabbt få bort tomatkärnorna.
2. Burkbönor. Skölj och låt rinna av väl.
3. Blanda tomat, bönor, pesto och pressad citron. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
4. Bön och tomatsalladen kan ätas direkt, men den kan också gärna stå och dra i kylen några timmar.
5. Fördela bönsalladen på fyra tallrikar. Toppa med en skiva lufttorkad skinka.
Tips: köp färdig bruschetta eller gör egen genom att rosta skivat formbröd i ugnen, skär i lagom stora bitar, pensla med olivolja och pressad vitlök, klicka på bönsallad och bitar av luftorkad skinka.
Fler recept på "tilltugg och smårätter", surfa vidare in i Vinbankens receptdatabas.
Vinförslag till sallad på canellibönor med lufttorkad skinka
Här kan ett vitt vin av druvan chardonnay passa utmärkt. Bäst blir det om vinet har en rondör, kanske en liten fetma eller finstämda inslag av fat. Ett rött, lite kärnigare vin passar också utmärkt. Tänker osökt på sangiovesevin i lite mer traditionell smakstil. Undvik framförallt röda viner med söta drag. Champagne eller mousserande, torra viner, är givetvis jättebra val. Bland bubblarna väljer du någon med bredare smak, gärna en BdN, Blanc de Noir, av pinotdruvorna för att få upplevelsen av bredd och tyngd i munnen.
Vintips: Topp 10 | Årets bästa champagner 2017
Recept ur boken, Starters av Mette Ankarloo Wild-Nordlund. Foto: Martin Bogren. Förlag: Kakao