Marinerad fläskfilé med den gröna örtsåsen behöver förberedas. Med en dags framförhållning får man en festmåltid för många.
Vin till marinerad fläskfilé, helstekt och serverad i skivor med balsamvinäger, soltorkade tomater, olja och basilika och en örtsås. Att börja laga maten en dag innan är det värt, rätten gör alltid succé. Mums!
RECEPT | Marinerad fläskfilé med grön örtsås
6 portioner, på buffé
1 kg fläskfilé
12 g smörDressing
0,5 dl balsamvinäger
1 dl olja
0,25 msk salt
svartpeppar
50 g soltorkade tomater
1 kruka basilikaÖrtsås
2 äggulor
2 dl hackade örter t ex rosmarin, timjan, bladpersilja
0,5-1 vitlöksklyfta
0,25 dl fransk senap
salt
kajennpeppar
2 dl olja
GÖR SÅ HÄR
1) Sätt ugnen på 225°C.
2) Fläskfilè: Putsa fläskfiléerna. Bryn i omgångar i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
3) Lägg filéerna i en långpanna. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen tills termometern visar 70°C. Låt köttet kallna över natten i kylskåp.
4) Skiva köttet tunt, lite på snedden och lägg det på serveringsfat.
5) Dressing: Blanda vinäger, olja och kryddor. Strimla tomaterna och basilikan och blanda i dressingen. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.
6) Gröna örtsåsen: Blanda äggulor, örter, skalade vitlöksklyftor, senap, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget medan maskinen går och kör tills allt är väl blandat. Späd ev med lite vatten om såsen blir för tjock. Ställ kallt till servering.
Servera med surdegsbröd!
Vin till marinerad fläskfilé med grön örtsås
Loios 2019 (2521), Beställningsvin
João Portugal Ramos, Alentejo, Alentejano Portugal, 219 kr för 3000 ml
Druvor: 50% syrah, 50% trincadeira
Medelfyllig, generös och bärig, björnbär, blåbär med drag av kakao och choklad.
Omdöme: Trevlig, bärig och generös som passar bra till grillat.
Passar också till: lammracks på grillen, servera med en syrligare sås och rostad klyftpotatis.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.