Laddar annons
Vin till julskinka - topplista med många goda husviner
20 Nov, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till julskinka - topplista med många goda husviner

Vin till julskinka. En av julens höjdpunkter är när den väl valda skinkan är färdiggriljerad, tagits ur ugnen och håller på att svalna.

Vin till julskinka. Man kan knappt bärga sig, julhelgens allra första skinkmacka med ljummen skinka på bästa knäckebrödet smakar gudomligt gott. Vilket vin, eller cider, man kan satsa på beror lite på griljeringens ingredienser.

Ett så unikt tillfälle för njutning måste man ju para ihop med en god dryck. Vad väljer du själv, men vill du ha hjälp på traven så har Vinbanken provat ett dussin viner i normal prisklass. Dryckerna på listan är inte uppställda i någon speciell ordning bara för tydlighet. Håll till godo!

Cider till julskinka är ett utmärkt val

Boulard Cidre Biologique (1848), 54,50 kr

Jag vet – cider är inte vin. Men denna väldigt ’riktiga’ cider måste få vara med på listan. Halvtorr med frisk äpplig syra och ganska komplex smak av mandel och drag av apelsin och kryddor. Extra god om du vill ha äppelmos till skinkan.

Vitt vin till julskinka

Turckheim Pinot Gris Reserve 2019 (2119), 99 kr

Ung härlig och fruktig Alsace med svag sötma som klarar av vanlig hederlig Slottssenap lika bra som Johnnys Sötstarka. Lätt pepprig krydda i slutet piffar upp det hela. Skulle trivas bra med lite uppstekt surkål eller vitkål till.

Rött vin till julskinka

Bästa vinerna till nygriljerad julskinka

Louis Max Grand Cuvée Beaujolais 2018 (2417), 289 kr för box 3 L. EKO.

Ingen julskinka utan Beaujolais. Första skivan skinka från ugnen när den precis har svalnat till ät-temperatur på godaste knäckebrödet, en klick senap och till det ett glas sval beaujolais. Svårare än så är det inte! Sedan kan denna tre-liters-box fortsätta sin tjänstgöring resten av helgen också, utmärkt till julbordet-allround.

Bocanegra Monastrell 2020 (2798), 85 kr

Från soldränkta Alicante i södra Katalonien kommer denna charmiga kamrat som strålar av ung nyskördad frukt som hallon, blodapelsin, körsbär plus lite örtkryddor. Servera gärna skinkan med en klick syrlig sylt på röda bär.

Fabien Demois Chinon 2020 (2759), 119 kr. EKO.

Purung nyplockad blålila cabernet franc från Loire med blåbär, örter, lakritsrot och röd paprika med en svag ’skitig’ ton (klart positivt). Prova med senap som är kryddad med just lakritsrot eller anisfrön. Dessutom biodynamisk och så naturligt ett vin bara kan vara.

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019 (22800), 119 kr. EKO.

Ren och fräsch från norra Rhône med björnbär/lagerblad, vitpeppar och härlig syra, Svag ton av björnbär på slutet. Helst skinkmacka på rostat knäckebröd och dijonsenap. Även denna är biodynamiskt odlad.

Faustino VII Rioja 2020 (22662), 89 kr

Lättare Rioja som passar utmärkt till skinka med rödkål och rostad potatis. Lätt kryddig med fatkaraktär och blandade bär som hallon, körsbär och en klädsam vaniljton på slutet.

Ruffino Chianti 2020 (2310), 99 kr

En klassiker som funnits på bolaget sen 1 oktober 1955 då motboken slopades, lika klassisk som julskinkan själv. Lagom lätt chianti med körsbär och lite järniga toner från sangiovese-druvan.

Vin till pepparkaksgriljerad julskinka

Castelforte Corvina Veronese 2019 (23072), 79 kr

Mjukt och lent vin på valpolicella- och amarone-druvan corvina med drag av örter som salvia, men också kanel och vanilj, samt en liten skön tanninkick på slutet som stramar upp. Perfekt till pepparkaksgriljerade julskinkan.

Vin julskinka - traditionell tillagning

Saint Clair Origin Pinot Noir 2020 (16015), 109 kr

Mycket pinot för pengarna! Härligt rödbärigt vin från Nya Zeeland med pikant krydda av ekfat på slutet. Klarar lätt av juliga kryddor till skinkan som ingefära, nejlika eller kanel (i måttliga mängder).

Château Plantier Rose 2019 (3626), 129 kr, liten flaska a 375 ml

Om du tycker om lätt rökt skinka så finns det en utmärkt röd Bordeaux i liten flaska. I doften hittar man ganska rökiga toner som tillsammans med fyllig mörk frukt och cederträ och lagerblad sitter som en handske till den lite rökiga skinkan.

Abbots & Delauney Carignan Vieilles Vignes 2020 (2257), 89 kr

Kanske listans kraftigaste vin (tillsammans med bordeauxvinet) av carignandruvor från gamla vinstockar. Plommon, björnbär, viol och en klädsam fatkaraktär. Gör gärna en tydlig örtig senap med rosmarin och lite kakao till.

Du kanske även är intresserad av 'vin till lax - många recept och vinförslag'.

Vin till vegansk julskinka av kål

Raccolto Nero d' Avola Cabernet Sauvignon 2020 (32452), 249 kr för box 3 L. EKO

Mörk frukt och inslag av röda bär, med en bakomliggande sötma, en touch av lakrits och örter. Mjuk längd. Bra till julbordets kötträtter och mustigare vego-rätter.

Modiga valet - rosévin till julskinka och julbordets vegetariska rätter

Via del Campo 2020 (2900), 79 kr

Bärig smak av hallon och körsbär. Lättdrucken rosé med liten bärsötma för julbordets kryddiga korvar, heta spjäll, köttbullar och skinka med söta tillbehör.

SENASTE RECENSIONERNA MAT&VIN: Vin till oxfilet 2020 och Vin till kalkon 2020.

Vinerna i denna lista har vi valt från våra annonsörers portföljer. Utan annonsörer, ingen hemsida. Precis som att vi förtjänar läsarnas förtroende med rak-kommunikation, när så krävs.