Laddar annons
25 Aug, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ett knippe nya årgångar

I förrgår provade jag 82 ”nya årgångar” på Systembolaget. Det är bland den man ofta hittar de bästa nya vinerna i olika prislägen och smaktyper. Här hittar Du de största överraskningarna, positiva och negativa och de pålitliga i toppen respektive botten från de senaste nya årgångarna.

Viner i Systembolagets fasta sortiment (alla fyrsiffriga och femsiffriga varunummer som börjar på 1-4) fortsätter med samma varunummer när vinet byter årgång. I praktiken är det ju ett nytt vin men det har samma namn och nummer som det tidigare vinet. Det är lite lurigt för konsumenten för det kan bli betydande skillnader mot tidigare. I samband med årgångsbytena gör man även ofta andra ändringar av vinet, t.ex. urvalet av druvor.

Vissa viner har varit riktigt dåliga förr och de håller den stilen även i den nya årgången. Ex. Det röda vinet Morberg Collection Cabernet Sauvignon, 2011 för 99 kronor är lika eller kanske till och med ännu sämre än förra årgången. Halvtorra By the River Riesling, 2011 för 59 kronor är fel hela vägen från doft till den lite kladdiga eftersmaken, men de brukar den ju vara. Dålig som vanligt är trist men ingen överraskning.

Andra viner som varit riktigt bra tidigare drabbas nu av en klart sämre årgång. Det är kanske allra tråkigast att upptäcka. T ex Chakana Estate Selection Malbec, 105 kronor har tidigare varit ett riktigt bra vin och tappade nu i 2011:an rejält i mitt protokoll. Chablis Saint Martin Laroche, 2011, 147 kronor är numera bara en skugga av vad vinet en gång var. Clothilde Davenne Bourgogne Blanc är i min smak inte alls lika outstanding som 2010, om än fortfarande bra.

Några viner förblir i den nya årgången pålitligt i topp i sin stil och prisnivå. I denna provning bekräftade Barone Ricasoli Formulae, 2011, 229 kronor att det är en fyndigt bra måttligt dyr röd premiumbox med fin struktur från Toscana. Bra matvin till ett brett spektrum av maträtter. Baron de Ley Gran Reserva, 2004, 180 kronor är en lika utmärkt stor Rioja i modern stil som 2001:an var.

Allra roligast är det när man hittar en ännu lite bättre årgång av ett bra vin. Jag tyckte t ex att Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve, 2010 för sina 73 kronor är en fyndigt svartfruktigt chilensk Cab med bra struktur och längd för prisläget. Både mustigt och lite elegant och bättre nu än någonsin. Bland de vita torra billiga vinerna fann jag att boxen Chapel Hill Oaked Chardonnay, 2011, 169 kronor nu blivit en balanserad enkel chardonnay med viss längd utan grov fatton. För den som vill ha sin chardonnay som en just vit bourgogne för rimliga pengar rekommenderas den nu verkligt bra årgången Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2011, 115 kronor från vinhuset Jadot med snygg klangfärg. Ovanligt bra nu. 2006:an Palmer är en riktigt bra årgångschampagne för 274 kronor, den har också växt lite i årgångsbytet.