Laddar annons
29 Aug, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med spansk chilenare

Nya denna vecka är bl.a. en riktigt bra både fruktig och strukturerad chilensk cabernet och ett modernt sydfranskt rödvin, båda i strålande nya årgångar.

Det var spanjoren Miguel Torres som startade den moderna chilenska vinkulturen på 1980 talet. Torres är fortfarande en av de främsta producenterna av bra och mycket prisvärda chilenska viner. Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve, 2010, 73 kronor är en utmärkt fruktig chilensk Cab med bra struktur och längd. Växer med lagring och är fyndig i sin svartfruktigta mustighet och ovanliga elegans för det måttliga prisläget.

Även i södra Frankrike har det skett en stor förnyelse av vinerna. Château Pech-Latt, 2011, för 93 kronor görs på traktens klassiska druvsorter; Carignan, grenache, syrah och mourvèdre. Kombinerar en finstämd stramhet med generösa toner och lättillgänglig stil. Bra även till smakmässigt kraftfull mat i denna utmärkta nya årgång. Röttorps Bästa har gillat en lång följd av deras senaste årgångar av detta moderna sydfranska vin.

Röttorps Bästa tycker KWV Roodeberg White, 2011 för 82 kronor är ett riktigt bra torrt vitt vin. Rikt, komplext och friskt med bra längd med fetma och rikedom. Innehåller en avancerad blandning av olika druvsorter, olika för varje år. 2011 dominerade chardonnay 45 % och chenin blanc 40 %. Dessa spetsas med de gröna druvorna nouvelle och viognier. En liten skvätt av den blå druvan pinotage finns också med i detta vita vin.

Det låter kanske konstigt men Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2011 för 119 kronor är ett bra vin till både fruktefterrätter och till smakrika skaldjur som t ex krabba. Det förutsätter att man som Röttorps Bästa gillar en tuch av friskt balanserad sötma till krabban.

Till smakrika ostar är portvin riktigt trevligt. Graham's Six Grapes Reserve Port för 119 kronor är det billigaste riktigt bra portvinet och fungerar bra i alla sammanhang, när port är ett alternativ. Vinet har till skillnad från dyrare Vintage ingen fällning och kan hällas direkt ur flaskan utan några procedurer. Till fruktefterrätter och som sällskapsvin vid brasan, inte minst när det som i sommar regnar ute, är andra bra användningsområden.

Som elegant mousserande rosé rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka sydafrikanska Pongrácz Rosé Brut för 139 kronor. Komplett bra seriös rosé med längd och just fräschör, bra balans hela vägen med bra komplexitet. Utmärkt även som matvin till rätter av fågel.

Ett billigt bra vin som har goda förutsättningar att växa ytterligare med lagring är portugisiska Meia Pipa, 2009, för 79 kronor. Har en bra spänstig struktur som är ryggraden hos ett lagringsvin. Det billiga lagringsvinet denna vecka på Röttorps Bästa.