Laddar annons
1 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Cornas och Coyam, helt olika toppviner

Idag släpps på Systembolaget ett femtiotal nya tillfälliga viner. De två mest intressanta är båda viner på syrah från 2009. De är extremt olika. Till den grad att många som jublar åt det ena ser ner på det andra.

Bland nyheterna så börjar säljas idag kl 1000 finns 90620 Cornas Mon Clocher, 2009 för 199 kronor. Det är en stilig Cornas i stor ännu i denna sin ungdom outvecklad stil. Cornasvinerna behöver tid. Den gamla tumregelen var att det krävdes 10 år minst och gärna både 20 och 30 innan hela deras imponerande potential har utvecklats. En hel del av dem kan också vara rätt svårtillgängliga och lite märkliga, vilket inte alls gäller detta vin. Ryktet om distriktet som svårt att förstå sig på kommer nog annars mest av deras tuffa unga tanniner som gör vinerna stängda och besvärliga som unga. Jag tycker man gärna kan vänta med detta vin i 3-4 år till och gärna upp till 10 år i källaren. I moget tillstånd blir det ett magnifik stort syrahvin.

Hela distriktet Cornas är bara kring 100 ha. På de i huvudsak branta tuffa granitslutningarna växer bara syrahdruvor. Det är så brant att det är riktigt jobbigt att bara ta sig fram i vingården. För de som skall jobba där är det sjufalt tuffare. En rad vinodlare har olika små plotter i de olika vingårdarna och gör ofta viner på en blandning av dem under distriktsnamnet Cornas. Den främste av dem alla är August Clape, vars viner när det fått mogna ut, tillhör världens mest intressanta i min smak.

Trots att distriktet är så litet och exklusivt och numera många av vinerna är betydande viner av världsklass, är det förhållandevis rimliga priser på Cornas. Det går knappast att köpa klassisk stor detaljerad syrah från norra Rhône billigare än så här. Det är lite av ett kännarvin som gör sig bäst med erfarna vinkonsumenter med känsla för mognadsklanger hos klassiska viner. För de som vill ha stora viner med generös fruktig rikedom och mjuka mäkta långa toner och den lilla sötma som hög alkohol ger är Cornas däremot helt fel.

För den senare smakprofilen är istället 95108 Coyam, 2009 för 179 kronor ett verkligt toppalternativ från Chile. Det är ett mjukt generös rikt och komplext vin utan minsta besvär att uppleva. Samtidigt har det stor nyansrikedom och en intagande stor personlighet. Det är biodynamiskt, fair for life, miljöcertifierat och klimatneutralt. Med alla dessa ”godhetsintyg” brukar det sällan bli något bra vin, men här finns det verkligen ett bra lyxalternativ för de som tycker dessa kategorier är viktiga

Coyam är i nästan alla avseenden motsatsen till Cornas. De jämförelsevis flacka vingårdarna ligger i Colchauga. Det är en mycket komplicerad blandning även om syrah med 41 % är den största druvan. Carmenere, den gamla borrdeauxdruvan som numera är Chiles egen, ingår med 29 %. Merlot har en andel av 20 %. Cabernet s bidrar med 7 % av druvorna. Dessutom finns det några stänk av mourvèdre och petit verdot. Tillsammans skapar dessa utvalda druvor efter 13 månaders fatlagring på i huvudsak franska fat ett mäktigt komplext lättbegripligt och sofistikerat vin för alla inklusive mig själv. Klassiska vinsnobbar kan ha lite svårt för generositeten som de ser ner på, men även de tycker nog egentligen om det. Båda vinerna kommer nog att ta slut relativt fort.

Det är rätt kul att till en bättre middag servera båda och låta gästerna välja sin favorit. Det är lite ojust mot Cornasen att servera den redan nu, men det får ett så bra vin tåla. Dekantera den gärna två timmar för middagen, så visar den upp lite av mognadstonerna. Viner behöver inte ordnas hierarkiskt. De kan vara riktigt givande och bra på helt olika sätt som Cornas och Coyam.