Laddar annons
28 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ett moget billigt vin av klass

I Systembolagets beställningssortiment finns just nu en mogen bra billig sydafrikansk Cabernet med sex år på nacken för 89 kronor.

Bättre röda viner kan indelas i unga fruktiga med små personligheter och gamla mogna och utvecklade viner med större personligheter. De allra främsta vinerna är vanligen dyra redan som unga och kräver många års lagring för att hela deras potential skall komma fram.

De går även att köpa i moget skick för höga priser i bättre vinaffärer utanför monopolländerna. Du kan själva hitta dem på Internet via någon av de vinsöksiter som finns. Skriv bara årgång och vinets namn i Googles sökruta så får Du upp några sådana.

Bra viner med struktur och potential i måttlig prisklass säljs bara som unga viner. De vinner mycket på lagring och många år av karaktärsdaning i en hygglig källarmiljö. Då får man stora viner för måttliga pengar. Jag har under många år själv lagrat t ex portugisiska Vila Santa 109 kronor, australiensiska Koonunga Hill 89 kronor, argentinska Gran Lurton Cab S 115 kronor och franska Cahorvinet Ch Reyne Prestige, 95 kronor. Efter ca fem år är de stora nyanserade vinupplevelser. Ibland kan de växa i ett helt decennium och nå imponerande nivå.   

Ibland finns det en mindre post av ett intressant moget vin i måttlig prisklass att köpa färdigt. I tisdags provade jag 72287 2005 Neethlingshof Cabernet S. Den kan nu som sexåring köpas i beställningssortimentet för 89 kronor och har en bra mognadskomplexitet utan minsta ålderssymptom. Det är ett omärkvärdigt mycket prisvärt bra moget rödvin för måttliga pengar som visar vad som händer när man ger vinet några år på sig att växa upp.

Prova gärna tillsammans med en ung cabernet i samma prisläge så märker Du om Du också gillar mognadskomplexitet eller helst vill ha ungfruktighet hos vinet till maten. Det fanns 220 flaskor kvar i tisdags av 2005 Neethlingshof Cab S.