Laddar annons
1 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - frisk SB från Chile

Bland de 20 vintipsen på Röttorps bästa finns denna vecka en härlig somrig sauvignon blanc i nya zeeländsk stil från Chile för bara 70 kronor.

Spanska Torres vara pionjären för moderna viner i Chile för nästan 30 år sedan. Deras viner har successivt blivit allt renare och distinktare och de kostar fortfarande mycket lite. Deras klassiska 2010 Torres Santa Digna SB Res. för bara 70 kronor är en utmärkt balanserad örtig och lite nya zeeländsk i stilen. Bra längd och ett bra vitt friskt sommarvin för abborren, bersån, eller som aperitif. Torrt och balanserat utan hårdhet med bra fräschör.

Bland de röda har Röttorps Bästa hittat en lite mogen bra stilfull nebbiolo utanför Piemonte. Den har växt i alpdalen Valtelina på gränsen till Schweiz. 2007 La Tense Sassella, 129 kronor är ett originellt och mycket bra vin med mognad och härliga långa sluttoner till mycket bra pris för måttligt smakrika finare kötträtter.

Det finns fortfarande några flaskor kvar av den tillfälliga lanseringen av 2008 Ch Montus för 189 kronor. Ett stort strukturerat och lite tufft vin på druvan tannat av dess mästare Alain Brumont. Vinner mycket på lagring men kan fungera till tuffa maträtter redan nu.

2010 Valle Reale Nouve Cerasuolo, 79 kronor, är en frisk komplex seriös rosé med bra innehåll. Röttorps Bästa tycker den passar såväl till lättare sommarmat som aperitif eller sällskapsdryck. Kommer från vingårdar långt in i bergsdalarna i Appeninerna i Abruzzerna.

2006 Rotari Brut Reserva, 99 kronor, är en av klassikerna för ”fuskchampagne”. Den är gjord på samma druvor och med samma metoder och väl så lång lagring på jästfällningen som äkta champagne. Druvorna har växt i norra Italien i Trentino och därför kostar den bara hälften av billig champagne. Lite fruktigare i stilen och utmärkt bubbel för både skål och mat tycker Röttorps Bästa.

Den riktigt bra röda premiumboxen 2009 Barone Ricasoli Mille855, 259 kronor, har just avancerat in i ordinarie sortiment efter bra försäljning i BS. Tät bra druvblandning från Maremma med ovanligt rik ren och tydlig karaktär. Röttorps Bästa tycker det just nu är en av de absolut bästa röda boxarna. Namnet, årtalet 1855, är det år då familjen Ricasoli köpte en egendom i Maremma i sydvästra Toscana.

Det finns många viner i måttligt prisläge med bra struktur som vinner mycket på lagring. Ett sådant är Cahorvinet 2008 Ch la Reyne Prestige. En tät svartfruktig lite stram malbec som Röttorps Bästa vet växer och mjuknar ordentligt med lagring. Jag har 2005:or som jag nu dricker med stor behållning och njuter av deras avsevärd mer komplexa och mogna karaktär.