Laddar annons
4 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Trimbach visar upp Topptrio av Alsaceriesling

För alla de som uppskattar läcker Alsaceriesling med rejäla syror i strukturerad långsiktig stil i ren och focuserad stil har Trimbach länge varit ett favorithus.

På toppnivån är det Trimbach Clos St Hune ett 1,65 ha litet toppläge som under många decennier producerat den främsta rieslingen i Alsace. Många hävdar att det är världens bästa riesling. För det omdömet krävs att den får mogna under lång flasklagring. Jag kommer ihåg 1986:an som ung, ett magnifikt vin som var lite väl hårt under de första 15 åren. Jag har fortfarande kvar några av 1989 Clos St Hune Vandage Tardive och de väntar jag mig kommer nå sin topp i min smak om ytterligare ca 10 år. Jag kan inte komma på att jag någonsin provat en för gammal Clos St Hune.

En gång i tiden kunde vi köpa 20 åriga halvflaskor Clos St Hune från början av 70-talet på Arlanda taxfree för under hundralappen. Idag är det ett dyrt men helt magnifikt vin som just nu släppts i BS i årgång 2004 för 1 167 kronor flaskan. Den är ovanligt öppen för att vara Clos St Hune redan i detta unga stadium. 2004:an är redan ett mäktigt rikt vin med lätta mognadstoner och måttligt hårdhet för vingården. Jag tror det är bäst att konsumera 2013-2021 vilket är tidigt för en Clos St Hune. På min 20 poängsskala får vinet 19,5. En sällsynt chans att inte behöva vänta så länge på världens bästa riesling. En exklusiv present till rieslingdiggare med källare.

Trimabch gör också sedan många år rieslingen Cuvée Fredric Emile. Den har den klassiska  focuserade rena rieslingstilen hos Trimbach. Just nu finns 2005:an i beställningssortimentet för 344 kronor. Den är mycket frisk och lite ung och finessig med aningen mognad i slutet. Det känns som 110% klassisk återhållen stilig riesling med stor framtid. Mer riesling kan det inte bli.

Just nu i början av juni byter deras basriesling i fasta sortimentet med nr 2639 för 116 kr årgång till 2009 Trimbach Riesling. Jag tycker att den de senaste åren inte riktigt levt upp till sina historiska höjder, men nu är det åter ett riktigt rieslingfynd. Mycket frisk, med bra med längd och är lite mer öppen och klassisk ren och mineralisk än de förra åren. I särklass bästa Alsacerieslingen just nu i måttligt prisläge.

Ingår i den lysande kvartett av rieslingviner som nu finns på Systembolaget kring hundringen. Från Rheingau har vi 2010 Breuer Sauvage från Pfalz har vi 2010 A Christman från Österrike har vi 2010 Gobelsburger, var och en fyndiga viner i för sina områden typiska stilar. Intressant att prova alla fyra blint mot varandra i vinklubben. Trimbachen är ett år äldre än de övriga och har de bästa framtidsutsikterna vid lagring.

Trimbach har just nu hela skalan av stor mycket prisvärd Alsaceriesling från 116 till 1167 kronor i ovanligt bra årgångar för respektive vin  på Systembolaget.