Av alla vackra floddalar med vingårdar klättrande på branta sluttningar är Dourodalen (portvinsdalen) i norra Portugal den allra skönaste. Fortfarande är den rätt oupptäckt för sina nya stora lättviner.
Längs floden från den spanska gränsen ner till Regua ligger en bergig, vild, otillgänglig, naturskön och samtidigt civiliserad, välordnad, terraserad terräng. En enorm möda är nedlagd för att odla vin på dramatiska stränder och upp i biflodernas dalgångar. Själva Dourofloden ligger på ca 70-130 m.ö.h. och stränderna reser sig upp till 400 meter över floden. Idag är floden reglerad med dammar och är i praktiken en radda av långa smala sjöar. Det finns slussar i dammarna och floden är farbar och trafikeras med kryssningsbåtar varifrån passagerarna mycket bekvämt kan färdas framgenom det dramatiskt vackra landskapet. På hösten när vingårdarna exploderar i färger är det vinvärldens i särklass vackraste floddal.
Förr var Douro en farligt forsande flod där vårfloden användes för att transportera ner förra årets vin till lodgerna i Vila Nova de Gaia, vid mynningen till havet. På sommaren var det alldeles för varmt att lagra vin uppe i vindalen. Vinet var starkvinet Portvin. Det odlades och vinifierades högt uppe i Dourodalen. Det lagrades och uppfostrades i Vila Nova de Gaia till de olika typerna av portvin. Det var en tuff färd ner med betydande risker för både vin och människor. 1861 öppnades en slingrande järnväg genom hela floddalen som tog över vintransporterna.
Alla vingårdar i Douro är klassade i A-F efter hur mycket portvin de får göra. De druvor som blev över när man använt de bästa till portvin gjorde man länge enklare bulkviner av. Douro var portvinsfloden och lättviner ansågs som lägre stående. Enstaka lättviner har gjorts i alla tider, bland annat Portugals förr enda internationellt berömda vin, Barca Vehla. Portvinsfirmorna har också för eget bruk i alla tider gjort lättviner för att bjuda på vid interna middagar mm, men de såldes inte.
Det var länge okänt att Douro redan hade alla förutsättningar för att göra stora lättviner. De senaste tio åren har det sedan formligen exploderat med nya lättviner från Douro. För fanns det egentligen bara ett vin av klass nu finns det mer än hundra. Samma druvsorter som i alla tider varit basen för de bästa portvinerna är nu basen för de stora lättvinerna.
Dirk Niepoort vinmakare och ägare av portvinsfirman med samma namn, är en av de mest framstående förnyarna under de senaste decennierna av högkvalitativa lättviner. Toppvinet heter Redoma. Vi har haft flera årgångar av hans utmärkta Morgadio da Calçada Grande Escolha i 300 kronorsklassen på Systembolaget. Ett annat riktigt bra nytt Dourovin som vi nyligen sett försvinna i Systembolagets tillfälliga sortiment är 2008 Meandro do Vale Meão för 159 kronor. När det kommer bra Douro i det tillfälliga sortimentet gäller det att passa på. De försvinner fort.
Numera finns även i fasta sortimentet (alltid tillgängligt) ett överkomlig riktigt bra modernt Dourovin. Dourolegenden José Maria d’Orey Soares Franco, tidigare ansvarig för Barca Vehla och mycket annat, har nu tillsammans med bardomsvännen Joao Portugal Ramos (Vila Santas skapare) från Alentejo i söder startat upp ett gemensamt vinprojekt för lättviner i nyanlagda vingårdar på en magnifik 300 meter hög strandbank långt upp i vilda Douro Superior.
På druvor från inhyrda gamla vingårdar strax intill, som man själv odlar, har man sedan 2007 gjort moderna Dourolättviner. Det har den speciella kombinationen av stor struktur, fin svartfruktighet och lätt blommiga aromatiska toner och en generös intagande saftighet, som är lite av Douro’s adelsmärke. Vinets mjuka saftighet gör det lättillgänligt redan nu. Portugals egen mest högaktade druva, Touriga National dominerar tillsammans med den av José Soares Franco nästan ännu högre uppskattade Touriga Franca. Men det är blandning på de bättre druvsorterna som är nyckel till vinernas stora komplexitet och innehåll.
2009 Duorum för 99 kronor är ett utmärkt fyndigt vin i sig själv och en bra introduktion till de nya stora lättvinerna från den vackra Dourodalen.