Laddar annons
25 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - ständigt tillgänglig Barolo

Bland de 20 vintipsen på Röttorps Bästa finns en riktigt delikat ung österrikisk matriesling till den fina middagen. Producenten Domäne Wachau ligger vackert vid Donau.

2009 Riesling Smaragd Singerriedel från Domäne Wachau från de dramatiska och vackra sluttningarna vid Donau är som hela årgången ovanligt givande redan nu i sin ungdom. Rätt kraftfull stor österrikare för lite smakrikare rätter till den fina middagen. Kostar två hundralappar per flaska vilket är ett litet fynd. Både tysk och österrikisk finare riesling är idag mycket måttligt prissatta i jämförelse med t ex vita bourgogner.

Röttorps Bästa noterar två lyckade årgångsbyten, från toppvin till ny årgång av toppvin. Ramos Reserva, det utmärkta allroundvinet från Joao Portugal Ramos och Alentejo i östra Portugal, har just bytt årgång. 2010an är i samma klass som 2009an, vilket gör den till ett utmärkt val både på flaska och box när man skall ha ett bra och samtidigt måttligt dyrt vin.

Bland de vita torra kring hundringen återkommer den utmärkta friska lättsamma och ändå karaktärsfulla Kimmeridgien på Röttorps Bästa, nu i årgång 2010. Vinet växer alldeles utanför Chablis området på den typ av kalkjord som gjort distriktet berömt. Den kallas för Kimmeridgien av jordhistoriska skäl. Mer karaktärsfull mineralisk vit bourgogne än man någonsin annars kan få tag i prisläget hundralappen.

Barolo är ett distrikt som börjar hitta en större publik. De bästa kostar rätt mycket pengar bortåt 600 kronor och brukar inte bli kvar så länge. Röttorps Bästa har hittat en betydligt billigare fullvuxen just nu utmärkt Barolo i det fasta sortimentet, finns hela tiden. 2006 (utmärkt år) Barolo Serralunga d’Alba från Fontanfredda för måttliga 235 kronor är en innehållsrik och ännu ungdomlig bra Barolo med redan lite av den komplexitet som gör att man bör dricka det i en bourgognekupa med rejäl midja.

Även på sommaren är det bästa ostvinet vid den bättre middagen en bra Port. 2003 Graham’s Late Bottled Vintage för 164 kronor har lite mognadsfiness och innehåll och kan serveras direkt ur flaskan. Vinet saknar fällning och behöver därför inte dekanteras. Subtilt och bekvämt för direkt konsumtion. Vinner inte nämnvärt på lagring.

Ett verkligt stort lyxig vit bourgogne med mognad och utveckling är från Brocard. Smörigt rikt och kraftfullt med friska syror och lysande till smakrika fiskrätter med sås eller eleganta rätter av vitt kött. 499 kronor är riktigt billigt för vit mogen utvecklad bourgogne på denna kvalitetsnivå. Rätt få flaskor att slåss om.

Ett år äldre och ändå alldeles för ung för konsumtion idag är Fontanfredda’s vingårdsbarolo 2001 Lazzarito, 560 kronor. Ett av de bästa firman gjort någonsin och får bara köpas av dem som har lagringsmöjligheter. Vänta minst fem år till och gärna 15, innan konsumtion. Mycket prisvärd lagringsbarolo tycker Röttorps Bästa.