Laddar annons
Fem japanska viner du inte får missa
13 Jan, 2022

Fem japanska viner du inte får missa

På senare år har allt fler viner från Japan dykt upp på Systembolaget. Vi har frågat experten Karl Forngård om vilka japanska viner man absolut inte får missa.

Att japanska viner blivit allt populärare är ingen överdrift. I dag finns det japanska viner både på Systembolaget och på flera restauranger och vinbarer i Sverige. Utbudet är inte det största men intresset ökar allt mer.

Karl Färngård driver Open Sea, ett importbolag som importerar japanska viner i Sverige. Enligt honom finns det ett antal viner från Japan som man inte får missa.

Karls lista på viner från Japan

Grape Republic - Rosso 2020

Ett lätt rött vin på druvorna Steuben, Niagara och Delaware från Grape Republic, ett ungt vineri med stark lyskraft från staden Nanyo i Yamagata.
Alkohol: 10,5%

Fattoria al Fiore - Anco 2020

Ett orange vin från ett annat ungt vineri som håller som drivs av paret Reina och Hirotaka Meguro från en gammal skolbyggnad i Miyagi dör de gjort om gymnastiksalen till vineri. Detta vin gjort på druvan Delaware från Yamagata.
Alkohol: 11,5%

Domaine Nakajima - Petillant Nature Rosé 2020

En persikofärgad molnig petnat gjort på druvan Kyoho som har en stark tradition i trakten kring Tomi i Nagano där vinet är gjort.
Alkohol: 11%

Sakai Winery - Jobitaki 2020

Ett lätt bubbligt orange vin gjort på druvan Koshu från ett av japans äldsta vinerier, grundat 1892, som nu drivs av femte generationen vinmakare från samma familj i staden Nanyo i Yamagata.
Alkohol: 12%

Domaine Ichi - Ezo Awa 2020

En frisk vit pet nat på den aromatiska druvan Niagara gjort i staden Yoichi som ligger på japans nordliga ö Hokkaido där ett flertal vinmakare håller till och där man utöver hybriddruvor också odlar mer kända druvor som Pinot Noir och Chardonnay med stor framgång.
Alkohol: 9,5%

Samtliga ovanstående viner kommer finnas till försäljning via Systembolagets privatimport från och med mars månad.

Läs mer: Japanska viner - hybriddruvor och naturviner