Är det bara att välja valfritt rött, vitt eller mousserande vin och göra en sangria? Njae, om du vill få en riktigt bra sangria så bör du välja rätt vin. Därför har vi tagit fram en lista på sex olika viner med tillhörande recept.
Sangria, den läskande, fruktiga, fräscha och för många oemotståndliga spanska vindrinken som är populär på varma sommardagar. Grunden i sangria är såklart vin, men vilket vin ska man välja till? I Spanien är den klassiska rödvinssangrian fortsatt väldigt populär, men det har även dykt upp flera andra varianter på senare år. I Sverige har vi bland annat sett att cava sangria är oerhört populär, men även vit sangria har fått ett uppsving.
Vi har tagit fram en lista på två röda, två vita och två mousserande viner som finns på Systembolaget och som passar utmärkt i en härlig sangriablandning. Vi har givetvis även tagit fram sangriarecept till respektive vin.
Rött vin till sangria
Joven Heredad De Berganzo, 2020, (2113) 99:-
Ett vin som passar utmärkt om du ska bjuda på en klassisk röd sangria. Vinet har en tydlighet fruktighet som blandar sig väl med de både färska och frysta frukterna som du väljer att ha i sangrian. Fruktigheten från vinet kommer lyftas ännu mer när du häller i apelsinjuicen och fruktsodan i karaffen, och sen rör om.
Recept
1 flaska Joven Heredad De Berganzo
1 färsk apelsin, skivad
1 färsk citron, skivad
1 näve frysta jordgubbar
3 dl apelsinjuice
2 dl fruktsoda eller Sprite
Så gör du
- Ha i skivorna av apelsin och citron ihop med de frysta jordgubbarna i en karaff.
Häll i vinet. - Toppa med apelsinjuicen och fruktsodan.
- Rör om ordentligt.
- Om du vill ha ännu mer sötma, fyll på med mer fruktsoda.
Beaujolais Villages Marc Dudet, 2019, (2317) 99:-
Om du väljer att bjuda på en sangria i lite mer modern tappning så passar det här bäriga vinet alldeles utmärkt. Till skillnad från en klassisk sangria så erbjuder det här vinet bra mycket mer toner av bär i form av lingon, blåbär och hallon. Därför passar det här vinet riktigt bra när du vill bjuda på en sangria med jordgubbar och hallon.
Recept
1 flaska Beajolais Villages
1 näve frysta jordgubbar
1 näve frysta hallon
Några myntablad
5 dl fruktsoda eller Sprite
Is
Så gör du
- Lägg i myntabladen i karaffen och mortla dem försiktigt för att få fram smaken.
Ha i de frysta bären och isen. - Häll i vinet.
- Toppa med fruktsoda efter tycke och smak. Om du vill ha sötare smak, ha i mer fruktsoda.
- Lägg i ytterligare några myntablad på toppen.
- Rör om ordentligt.
Vit sangria
Primo Bianco Mesa, 2020, (2575) 99:-
När du gör vit sangria så har du flera olika val beroende på vilken typ av smak du vill ha på sangrian. Om du väljer ovanstående vin så bör du satsa på en fräsch sangria med mycket äppelsmak. Det här vinet har nämligen tydliga inslag av både päron, äpplen, men även persika.
Recept
1 flaska Primo Bianco
1 äpple, skivat
1 päron, skivat
3 dl äppeljuice
2 dl fruktsoda eller Sprite
Is
Så gör du
- Lägg i den skivade frukten och isen i karaffen.
- Häll i vinet.
- Häll i äppeljuicen och fruktsodan.
- Rör om ordentligt.
Paul Sapin Chardonnay, 202, (2141) 89:-
Om du istället för en äppeldominerande sangria väljer att satsa på en betydligt friskare sangria med citrus i fokus, så är Paul Sapin rätt vin för dig. Det påminner lite om Primo Bianco i både smak och doft, men det här vinet har lite tydligare inslag av citrus, vilket passar utmärkt när sangrian går i samma linje.
Recept
1 flaska Paul Sapin
1 citron, skivad
1 apelsin, skivad
2 dl fruktsoda eller Sprite
Citronsaft
Mynta
Is
Så gör du
- Lägg i myntan i en karaff och mortla för att få fram smaken.
- Ha i frukterna och isen.
- Häll i vinet.
- Toppa med fruktsoda och citronsaft beroende på hur söt och syrlig du vill ha din sangria.
- Lägg i ytterligare några myntablad.
Mousserande vin
Casteloro, Prosecco, (79342) 79:-
De senaste åren har mousserande vin i sangria fått ett rejält uppsving i Sverige, där den allt som oftast går under benämningen cava sangria. Allt fler restauranger serverar den svalkande drycken på sina uteserveringar, vilket för förståeligt med tanke på hur perfekt det passar på sommaren. Om du vill skapa din egen sangria gjord på mousserande vin så bör du definitivt satsa på prosecco. Till skillnad från många andra mousserande viner så har prosecco en sötma i sig som gör att den passar riktigt bra i en sangria. Ovanstående prosecco passar utmärkt om du väljer att göra en klassisk sangria med bär och frukt.
Recept
1 flaska prosecco
1 näve frysta jordgubbar
1 näve frysta hallon
Mynta
3 dl fruktsoda
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
Is
Så gör du
- Ha i myntan längst ner och mortla den.
- Lägg i den frysta frukten och isen.
- Fyll på med vinet, fruktsodan och jordgubbssaften.
- Toppa med ytterligare några myntablad.
- Rör om.
Juliá & Navines, Cava, (7613) 89:-
Om du vill använda cava istället för prosecco så bör du satsa på ett sötare alternativ. I det här fallet passar ovanstående cava riktigt bra om du väljer att göra en sangria med fokus på frukter istället för bär.
Recept
1 flaska cava
1 apelsin, skivad
1 citron, skivad
Limejuice
1 persika, skivad
4 dl fruktsoda eller Sprite
Is
Så gör du
- Lägg i den skivade frukten och isen i en karaff.
- Ha i vinet.
- Fyll på med limejuice och fruktsodan beroende på hur söt och syrlig du vill ha sangrian.
- Rör om ordentligt.
Övrigt
Ett tips om du vill testa olika sangrior är att köpa apelsiner, citroner, äpplen, frysta jordgubbar, frysta hallon, mynta, en påse is, apelsinjuice, fruktsoda och äppeljuice. Med det kommer du väldigt långt och du kan helt enkelt välja vilken frukt du vill och kombinera ihop din egen framtida favorit. För när det kommer till sangria finns det egentligen inga regler eller något facit, utan det handlar helt och hållet om tycke och smak. Du kan kombinera viner, frukter och bär hur du vill tills du får fram din egen favoritsangria.
Lycka till!