Japanskt vin – hybriddruvor och naturviner
Japan är en relativt ung vinnation. Druvorna har ofta stått i skuggan av riset och risbrygden sake, men på senare år har japanska viner börjat få ett internationellt erkännande.
Många förknippar än i dag Japan med i princip enbart sake när det kommer till alkoholhaltiga drycker från önationen. Även om risbrygden sake är oerhört populär och något som japanerna själva har nära hjärtat så börjar allt fler få upp ögonen för japanskt vin.
Som vinland är Japan fortsatt långt ifrån jättarna i både gamla och nya världen. Faktum är att Japan så sent som 2015 fick sin första klassificering inom vin, Wine of Japan. Innan dess fanns det inga regler eller krav på hur japanska viner skulle göras. Vin från Japan kunde helt enkelt blandas ut, produceras och göras på alla möjliga vis.
Stor förändring på senare år
Landet har dock genomgått en stor förändring när det kommer till sin vinproduktion. Även innan klassificeringen, så tidigt som början av 2000-talet, hade många nya aktörer kommit fram som valde att satsa på kvalitativa viner.
– Man började titta på både europeiska druvor men även druvor som odlats i landet en längre tid. Man började framförallt titta på hybriddruvor, säger Karl Färnskog som är grundare av Open Sea som importerar japanska viner till Sverige.
"Försöker definiera en egen vinkultur"
Vägen som de flesta japanska vinmakare valde var att man skulle skapa en egen japansk vinkultur. Många andra nyare vinländer väljer i dag att satsa på traditionella europeiska druvor, som till exempel merlot, cabarnet franc och liknande. Men i Japan valde man en egen väg.
– Man försöker definiera en egen vinkultur där man inspirerars fritt från hela världen utan att försöka kopiera någon annan.
Enligt Karl Färnskog, som sedan 2019 drivit Open Sea, är de flesta vinerna från den nya generation av vinmakare som blommat ut i Japan naturviner med sin egen karaktär.
– De jobbar väldigt mycket med andra druvor som inte går att hitta i Europa och övriga världen. Det är väldigt mycket hybriddruvor, och de påverkar hur vinerna smakar. Det är lätta viner med inte alls mycket tanniner där man känner en omedelbar frukt. Ofta är det eleganta, välbalanserade viner. Det är helt enkelt rena, ljusa viner, berättar Karl Färnskog.
I dag är drygt 20 procent av samtliga druvor som odlas i Japan europeiska druvor. Resten är hybriddruvor, vilket innebär att de allra flesta vinerna som produceras i landet görs på hybriddruvor.
"Både gott och annorlunda"
Japanska viner har ännu inte slagit igenom ordentligt internationellt, även om de börjat spridas mer och mer. I Sverige i dag är utbudet av viner från Japan relativt skralt. Dock har ett flertal restauranger och barer valt att satsa på vinerna.
– De som smakar japanska viner brukar höja på ögonbrynen och tycker att det är både gott och annorlunda. Det är viner som skakar om en och som skiljer sig från vad man är van vid.
Japanska viner med sina lätta smaker passar bra till asiatisk mat, som till exempel ramen och gyoza, samt lättare grillad mat som exempelvis kyckling, fisk och grönsaker.
– Vin är ännu inte så stort i Japan. Intresset ökar hela tiden och sen vi började importera viner har vi märkt av att intresset ökat, men vinkonsumtionen i landet i stort är väldigt låg. Dessutom exporteras japanskt vin inte alls mycket. När det kommer till vin ur den nya våg av vinmakare som kommit fram på senare år har det fram till nu främst varit vi i Sverige samt importörer i Australien, Kanada och Kina som tagit vinerna utanför Japan. Nu kan vi dock se att ytterligare importörer i Europa samt USA börjat jobba med Japanska vinmakare, så det börjar röra på sig mer och mer.
Hur tror du intresset för japanska viner kommer se ut i framtiden?
– Jag tror enbart att det kommer öka. Antalet producenter ökar hela tiden och folk börjar få upp ögonen för det unika med japanska viner. Det är något nytt, med ett eget uttryck, något som man inte testat förr, avslutar Karl Färnskog.
Japanskt vin – information
Druvor: De allra flesta druvorna som odlas i Japan är hybriddruvor och ur druvsläktet Vitis labrusca, även kallade ”foxy grapes”, med ursprung i nordöstra Amerika. Bland de vanligare sorterna finns Koshu, Delaware, Niagara, Muscat Baily A och Kyoho.
Områden: Vin produceras i stora delar av Japan men framförallt i regionerna Yamanashi, Nagano, Yamagata, Hokkaido och Niigata.