Laddar annons
Champagnedrinkar för fest
22 Mar, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Champagnedrinkar för fest

Champagnedrinkarnas drink är förmodligen Kir Royal. Ofta är champagnen utbytt till ett mousserande vin och namnet borde egentligen vara Kir Pétillant (mousserande). I Frankrike kan man hitta Champagne Royal eller Chambord Royal på drinklistan vilka båda innebär en äkta champagnedrink i glaset

En champagneflaska innehåller i runda slängar 49 miljoner bubblor. Det är en svindlande siffra. Men ju fler desto bättre och det är just av den anledningen av som champagne serveras till välkomstdrink. Syftet är givet, att snabbt skapa feststämning hos gästerna. En annan anledning är att öka suget efter mat - den höga fruktsyran i champagne triggar salivavsöndringen i gommen vilket i sin tur gör att man känner hunger och att vara lite småhungrig innebär att maten smakar bättre.

Därför är någon av de mest märkliga ting som finns en champagnevisp. För varför ska man vispa bort de fina bubblorna som tagit så många år att utveckla och som har så bra 'effekt' med sig? Svaret är enkelt. Det sägs att under Louis XVI uppsluppna tid, innan franska revolutionen, var det helt enkelt nödvändigt för Paris glädjeflickor att kunna vispa bort bubblorna i champagnen med tanke på den stora mängd de var 'tvungna' att konsumera.

Kolsyra gör att kroppen tar upp alkohol lättare och gör att  ruset kommer snabbt. I många andra mousserande viner är trycket ett lägre och bubblorna är kanske både större och färre vilket faktiskt leder till en svagare effekt. Men notera också att i förlängningen är summan av procenten intakt och att en drycks alkoholhalt är konstant.

Ska man göra drinkar med champagne är steget inte långt till att byta ut de ädla bubblorna till enklare och billigare alternativ. Det går självfallet mycket bra, skillnaden i smak handlar om grader av elegans och koncentrationen eller en nyanserad skärpa som ofta kommer med valet av en stram champagne i jämförelse till en fruktigare mousserande vin som en cava eller crémant.

Champagnedrinkar

Pink Chevrolet
Jordgubbar mixas med champagne till en puré. Servera i champagneglas, sugrör.

Champagne Cocktail
Sockerbit med några droppar Angostura Bitter i ett champagneglas. Häll på 2-3 cl cognac, stöt sockret. Häll på champagne.

Kir Royal
Champagne med likören Crème de Cassis

Death in the Afternoon
Pernod blandas med champagne.

Türkenblut
Här serverar ni drinken i ett stort vinglas. 2/3 bourgognevin och 1/3 champagne

Black Velvet
Blanda stout (mörk, öl av ale typ) med champagne. Tips och tänk på: ni får inte ha bråttom när ni gör drinken, det skummar något alldeles extra.

Proseccodrink

Bellini
Vita persikor, mixa till puré toppas med Prosecco som är en italienskt mousserande vin. Servera i champagneglas.

Kuriosa

Stolli Bolli
En falska Stolichnaya (rysk vodka) och en flaska champagne, sippa så växelvis mellan buteljerna som tanterna Patsy och Edina i TV-serien Helt hysteriskt.