Laddar annons
9 Oct, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fokus på riesling - Weingut Prinz von Hessen

Donatus Prins av Hessen har varit på Stockholmsvisit. Anledning till det celebra besöket är en presentation av familjens vinegendom som sedan 2003 genomgått en rejäl förändring. Vin av bästa snitt är ett förväntat resultat menar prinsen som annars talar blygsamt om företagets ansträngningar. Donatus Prins av Hessen är en avslappnad och jordnära person väl medveten om att hans titel öppnar dörrar men också med insikt om att hög prestige- och glamourfaktor aldrig kan kompensera eventuella tillkortakommanden när det gäller kvalitetsvin. Vinerna han presenterar ska vara bäst och han säger,
- Weingut Prince von Hessen ska bli en av världens mest inflytelserika och mest eftertraktade rieslingproducenter. Vi är inte där än men på väg.

Ambitionen är utan tvekan hög och skönt kaxig i en annars lagom, hyfsat snäll konform vinvärld där få vill sticka ut med ambitioner mer än att tillstå; - vinet kan tala för sig själv. Så hur smakade då Prinsens viner. Klarade dom att matcha ägarens högt ställda krav och mina egna i förväg högt satta förväntningar?

Kort historik och bakgrund
Familjen har sedan 1300-talet regerat i det område som nu är Bundesland Hessen . Greve Frederick II av Hessen-Homburg (1633-1708) var bland annat känd som framgångsrik general och under en period arbetade han för Sverige. Han gifte sig också så småningom med den förmögna änkan Margareta Brahe.
1928 grundade familjen stiftelsen, Hessische Hausstiftung som förvaltar vingodset, ett stuteri, två 5-stjärniga hotell och ett museum. Prinsen själv berättar att han sköter driften av de två hotellen och hans stora fritidsintresset är familjens hästar. Vin gillar han och som han säger,
- Jag kan inte så mycket men har ett bra team som vet vad jag vill uppnå. Och jag lär mig.
För källaren på Weingut von Hessen ansvarar Sascha Huber och vinmakare/VD är Clemens Kiefer, båda har varit med i många år redan. Konsult sedan 2006 är Lenz Moser.

Arbetat med att höja vinernas kvalitet startade egentligen med frågan om familjen överhuvudtaget skulle behålla sin då cirka 75 ha vinodlingar. Beslutet att satsa togs 2003 och den första åtgärden Prinsen genomförde var att avyttra allt land som låg mer än fem minuters bilresa från huvudbyggnaden. Under 2004 arbetade han fram en plan för vinhuset. Under 2005 startade det långsiktiga förändringsarbetet i källaren, på vinfälten och vad gäller marknadsföringen. Husets 33 ha har övervägande (23 ha) Erstes Gewächs klassificering och planteringarna är av en koncentration med sorten riesling vilket gett huset det fokus och den grund för specialisering de målmedvetet strävar efter. Andra druvor som odlas, men i liten skala, är pinot blanc, merlot och pinot noir. Produktionen uppgår idag till cirka 250 000 flaskor per år vilket är en volym som de gärna vill se att den ökar i framtiden. Prinsen berättar,
- Skörden är ett viktigt momentet i strävan efter kvalitet och den i vingården inledande ”negativ selection” betyder att man redan på fältet skär bort oönskad, dålig, angripen eller av annan anledning kasserad, frukt. Ytterligare en selektering, precis innan kross är därför inte nödvändig menar Prinsen som tillägger,
- 95 procent av druvorna är friska vid ankomst till vineriet och för frukt från de bästa vingårdarna, de så kallade Erstes Gewächslägena är det självfallet 100 procents druvhälsa som gäller.
I källaren har stora investeringar gjorts med nya rostfria fat, ståltankar och stora ekliggare som ger rieslingvinerna en skön skjuts av microoxygenation, (luft i en mindre mängd) som anses öka vinets nyanser och smakens komplexitet.

Prinz von Hessen Riesling Kabinett Trocken 2010 (6480), Tyskland, 159 kronor för 1,5L box
Trevlig och lättsam, lätt rieslingkaraktär med inslag av äpple, citrus och grape. Frisk.
Betyg: 3 

Winkeler Hasensprung 2008, Rheingau Riesling, Deutscher Sekt, 139 kronor
Gul färg. Torr, brödig smak med lätt rieslingkaraktär av äpplen och grapefrukt och antydan till mineral. Trevlig längd.
Betyg: 3+

Riesling ”H” 2010, 109 kronor
Halvtorr smak av gröna äpplen, lime och citrus med inslag av petroleum.
Betyg: 3+

Riesling Kabinett 2009, 147 kronor
Halvtorr. Äpple och grapefrukt, inslag av lime. Kroppen är svag till mediumstrukturerad.
Betyg: 3

Dachsfilet Riesling Q.b.A 2010, 221 kronor
Tydligt rökig, inslag av grape och bröd. Torr, medelfyllig. Frisk frukt, nyanserad smak av äpplen, persika och grapefrukt med lång eftersmak. Nyanserad, med en tyngd i smaken av mogen frukt som gör att vinet andas kvalitet.
Betyg: 4+
1/3 har jäst med skalkontakt.

Winkeler Hasensprung Riesling 2004, Erstes Gewächs, 298 kronor
Gul färg. Stor, rökig doft. Komplex. Torr och fyllig, stor och nyanserad av äpple, päron, lime, mogen grape och vinbär. Tydligt rökig. Stumt avslut, i ”utförsbacke”?
Betyg: 4

Johannisberger Klaus Riesling Auslese 2009, 256 kronor
Ljusgul. Rökig. Söt, medelfyllig, elegant av grapefrukt, lime och äpplen. Elegant och fin.
Betyg: 4+

Äldre årgångar, ej tillgängliga för köp. Båda vinerna smakade helt fantastiskt.
Winkeler Hasensprung Riesling Auslese 1976. Klassisk årgång i Tyskland och Österreike.
Bärnsten, grön. Mandel och aprikos. Halvtorr smak av apelsin, mogen, söt grapefrukt, lime och lite karamell. Inslag av mandel.

Johannisberger Klaus Riesling Beerenauslese 1989
Röd bärnsten. Torkade fikon, honung och aprikos. Söt aprikos, gula fikon och en lång eftersmak. Drick nu, klarar inte lång tid till.