Laddar annons
11 Oct, 2011

Senast provade, röd Rioja och en Abruzzo i box

Två fundamentalt olika vinstilar, båda röda förvisso men sedan är det sparsmakad samhörighet dem emellan. En i flaska, den andra i box, den ena med ålder, den andra en frisk ungdom. Smaken på vinerna speglar deras ålder, bland annat. Men förutom färgen har de ytterligare något gemensamt, vill du veta vad läser du vidare.

Båda nedan refererade viner kom med post och var för mig att bedöma.

Bodega Alta. Få producenter får samma respekt som La Rioja Alta bara någon nämner deras namn. Bodegan, eller huset om man vill, räknas in bland de anrika och klassiska producenterna i vindistriktet Rioja. La Rioja Alta grundades av en fransman på 1890-talet. Franska vinhandlare och producenter flydde Bordeaux under denna tid eftersom den fruktade vinlusen mer eller mindre slagit en stor del av den franska vinnäringen i spillror. Det tog dock inte lång tid innan fem välbeställda familjer från Rioja och Baskien tog över verksamheten. Med hjälp av fransk expertis utvecklades vinerna till en stil som kan sägas vara klassisk och elegant med en ursprungstypiciteten som alltid är tydlig. Under senare år har huset sneglat på konkurrenter och följt trender av moderna smakstilar, på avstånd men med intresse. Under mitt besök för några år sedan diskuterades det redan huruvida La Rioja Alta skulle bli mer modernt....hjälp, jag tog mig för pannan redan då. Samtidigt, som företagare kan man inte hårdnackat köra på i en stil som visar sig fånga få kunders uppmärksamhet. Ett dilemma såklart med få enkla eller snabba svar. Gran Reserva 904 är exempelvis ett vin som gör att jag hoppar jämfota av smakglädje, varje gång jag provar det. Och jag håller tummarna för att vin som detta aldrig försvinner.

Viña Ardanza Reserva 2000 (72995), 199 kronor. Priset är nedsatt från 239 kronor.
Ren doft av mogen frukt, isnlag av fikon och mocca. Smaken är medelfyllig, kryddig och fruktig med tydliga inslag av fikon och russin. Spänstig med välbalanserad, lätt vanilj- och rostad fatkaraktär. Vinet klarar inte mer än någon dag i öppnad flaska utan att tappa frukten, drick och nut a la minute m a o.
Betyg: 4

Om kvaliteten Reserva. Vinet lämnar bodegan 4e året efter skörd, lagras minst ett år på fat. För Gran Reserva lämnar vinet bodegan 6e året efter skörd och vara lagrat minst två år på fat.

Nästa vin
Abruzzo ligger i Italien, närmare bestämt i mitten, gränsandes mot Adriatiska havet med Marche i norr och i söder gränsandes till Puglia och Molise. Druvan nummer ett är den blå montepulciano. Man tror att den stammar från regionen. Det är enligt italiensk vinlagstiftning tillåtet att blanda in 15 procent sangiovese i blenden. Det händer en hel del i distriktet vad gäller vin så det forna epitetet att regionen och vinerna är "isolerade från omvärlden, typ övriga Italien" stämmer inte.

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto
I byn Bolagnano i kommunen (province) Pescara bor 1 300 invånare varav flera arbetar på Cantinan. Läser deras hemsida och slås av den upmärksamhet de rönt för sina viner över världen, för mig är de en helt ny, trevlig bekantskap.  Lägg märke till att på producentens hemsida finns en flik som heter "Champagnes", det är en rullmeny med omöjliga val....LOL! Eller, har jag missat något?

Dal Tralcetto betyder, fritt översatt, från kvisten. Någon läsare kanske uppmärksammat ett vin med en liten pinne fastknuten vid flaskan....pinnvin....på boxen finns den bara på bild.

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto 2009 (70877), Italien, 239 kronor för 3L box.
OBS. när jag söker på SB (fredag 111007) är vinet slutanmält, det ska dock vara på gång in, kolla!
Röd färg. Frisk doft av körsbär, lätt lakritston. Medelfylligt, körsbärsfrisk och spänstig smak med inslag av lakrits och peppar. Fruktiga tanniner, spänstig, bra balans och struktur. Trevlig eftersmak.
Betyg: 4
Passar till: smakrik antipasti, mustiga pastarätter, pizza, mustig och smakrik kötträtt av nöt eller lamm.

Båda vinerna måste beställas, de finns i det s k BS-sortimentet. Vad de har gemensamt? -båda är bra!