Laddar annons
6 Oct, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips, vin till choklad

Till chokladprovningen på Hässelby Slott utmärkte sig ett sött vin från Italien som en alldeles extra bra kombinationspartner. Att muscatdruvans viner fungerar fint till choklad är en väl beprövad erfarenhet men att kombinationerna genomgående visade sig vara lika bra och goda oavsett vilken chokladen var är inte så vanligt.

Ben Ryé Passito di Pantelleria 2008 (86883), Italien, 299 kronor för 375 ml.
Gyllenfärgat vin med söt doft av gul frukt, en söt smak av aprikos, pomerans och honung och välbalanserad syra. Eftersmaken är lång.
Betyg: 4+
Provad: 2011-10-04

Om producenten Donnafugata: Familjen Rallo har varit i vinbranschen i över 150 år, främst som vinodlare och vinmakare. 1983 började familjen producera och marknadsföra sitt eget vin under etiketten Donnafugata. I staden Marsala på Siciliens västra spets har familjen Rallo sin vinanläggning samt lagringskällare. Det 150 år gamla huset har på senare år genomgått en totalrenovering för att kunna husera all modern teknik som är nödvändig för att kunna framställa kvalitetsviner.

Donnafugata har förutom vingårdar på Sicilien även vingårdar på den lilla vulkanön Pantelleria som ligger mittemellan Italien och Tunisien. Ön är känd för sitt söta dessertvin gjort på muscatdruvan som både framställs som en Passito och en vanlig variant. Ben Ryé är framställt på torkade druvor enligt sk Passitometoden. Ben Ryé är en arabisk term för "vindens son" vilket är ett talade namn för vinet då druvorna vuxit fram i Pantellerias vindpinade vingårdar. Årgång 2008 av Ben Ryé har fått 93 poäng i Wine Spectator.

Druva: Zibibbo (Muscat)
Vinifikation: Efter den manuella skörden separeras en del av druvorna för att torkas i tre till fyra veckor och sedan vinifieras. Denna mycket
koncentrerade must används för att blandas i den must gjord på normalt vis. Vinet har sedan lagrats 4 månader i ståltank. Alkoholhalt 14.5%
Passar till: Choklad. Vinet visade sig fungera till alla, från den vita krämiga och feta chokladen till Guaranda med 71 procent forasterokakao från Ecuador och producenten Chocovic.

Importör: Hjo Grosshandel