Välkommen till Vinbanken Mattias Larsson, Mix Megapols Fredagskock. Mattias kommer föra in ett skönt tillskott laga-mat-energi till Vinbankens läsare. Och som om det inte var nog så tipsar Mattias också om vilken dryck som passar till maten. Han kan det där med att kombinera vilket är något som man ibland kan förundras över är enkelt och samtidigt så svårt. Extra bra då är att få handfasta tips, det gillar vi och som vi tror, alla Vinbankens läsare. På menyn denna vecka, Serranoskinka med brynt svamp och Aubergincreme, Oxfilémedaljonger med rostad jordärtskockmajonäs.
Fredagskocken Mattias Larssons helgtips vecka 40.
Serranoskinka med brynt svamp och aubergincreme
Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir (6603) , Casablanca Chile, 75 kronor
12 skivor serranoskinka
1 aubergin
1+2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk pressad citronjos
salt
200 g valfri svamp
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
olja, smör och salt
Värm ugnen till 200 C. Dela auberginen på längden och skär 1 cm djupt rutmönster på auberginens snittyta. Lägg auberginen med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Blanda 1 msk olivolja, med finhackad vitlök och ringla vitlöksoljan över auberginen. Ugnsbaka auberginerna i 25 minuter. Dra bort skalet från auberginen när den är färdigbakad. Mixa Auberginköttet med 2 msk olivolja och citron. Smaka av med salt och låt den svalna.
Värm en stekpanna till hög temperatur. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i olja tills det att den har en fin brynt färg. Lägg då ner smör, lök och vitlök och stek i ytterligare 1 minut.
Lägg ut serranoskinkan på 4 tallrikar. Fördela den nystekta svampen ovanpå skinkan och lägg på en klick aubergincreme.
Oxfilémedaljonger med rostad jordärtskockmajonäs, råstekt potatis och sallad med hasselnötsvinägrett
Cafê Culture Pinotage (2369), Western Cape Sydafrika, 89 kronor
4 oxfilémedaljonger a 160 g
salt, svartpeppar, olja och smör
Jordärtsskockmajonäs
200 g jordärtskockor
2 dl + 1 msk olja med neutral smak
1 äggula
1-2 tsk vatten
salt
700 g fast potatis
4 vitlöksklyftor
olja
150 g blandade salladsblad
50 g rostade hasselnötter
2 msk balsamico vinäger
3 msk olivolja
flingsalt
Värm ugnen till 170 C. Skala jordärtskockorna och skär dom i 1 cm stora bitar. Blanda jordärtskockan med olja och salt och placera i en ugnsfast form. Ugnsbaka jordärtskockorna ca 30 minuter tills de är genommjuka och har en fin rostad färg och låt dom svalna. Lägg ner jordärtskockorna och äggulorna i en mixer och starta den. Tillsätt oljan droppvis och späd med vattnet om det behövs. Smaka av med salt.
Tvätta potatisarna och skiva dom i 3 mm skivor. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek potatisen i rikligt med olja ca 10 minuter tills den är genommjuk och har en fin brynt färg.
Värm stekpannan till högsta temperatur. Salta och peppra oxfilén. Stek köttet i olja och smör ca 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 54 C.
Blanda salladen med hasselnötter, vinäger, olja och flingsalt
Lägg upp potatisen på 4 tallrikar. Lägg köttet ovanpå och servera med sallad och jordärtsskockcreme.
Om de röda vinerna
Vinerna idag är mustiga och höstiga. Till förrätten bjuder jag idag på en mjuk och bärig pinot noir ifrån Chile. Till varmrätten så stegrar vi i smakskalan och med en pinotage ifrån Sydafrika som har en stor doft av både kaffe, choklad, karamell och rostade ekfat.
Ha en fin hösthelg!
Mattias
Modern Gastronomi
Gilla Fredagskocken på Facebook!
Fredagskocken på Vinbanken är i samarbete med Mix Megapol.