Laddar annons
8 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Första rapporten om Italienska druvskörden 2013

De första rapporterna om årets skörd var ganska pessimistiska efter den kalla och regniga våren, men sen kom värmen och de senaste rapporterna är överlag mycket positiva. I några områden är kvantiteten mindre än normalt, men av utmärkt kvalitet. Vi kan med andra ord se fram emot en mycket god årgång 2013.

Piemonte: Kvantiteten lite mindre än normalt, runt 9.5 - 10 ton per ha, men av god kvalitet.

Veneto: Det verkar som om skörden kommer att försenas med cirka 10 dagar. De gröna druvorna Garganega och Prosecco kommer förmodligen att skördas runt den 12-15 september.

Umbrien: Bladmögel och hagel har skapat problem och Sagrantino kan rent av ge hälften av en normal skörd, men kvaliteten är mycket god.

Marche: Giuliano D’Ignazi hos Moncaro är mycket nöjd med årets Verdicchio. ”Den svala våren och försommaren har visserligen gjort att skörden börjar lite senare än de senaste åren, men den är av mycket god kvalitet, rik på arom- och smakämnen och med fin syra. Montepulciano på Coneroudden artar sig också mycket bra, men än är det för tidigt att uttala sig. Druvorna skördas inte förrän i oktober och till dess kan mycket hända”, berättar Giulano.

Abruzzerna: Lägre skörd än normalt men av mycket hög kvalitet

Puglia: Bra kvalitet och normal kvantitet. Chardonnay och Sauvignon Blanc är redan plockade. Kvaliteten var utmärkt med mycket aromämnen och fin syra. De blå druvorna mognar senare, september - oktober. Giuseppe Pizzolante, Copertinos vinmakare, är mycket nöjd med årets druvor. "Negroamaro är snart klar att skördas och av mycket hög kvalitet. Jag har faktiskt redan plockat en del till vårt rosévin", berättar Giuseppe.

Sicilien: På de alltid så pålitliga och varma Sicilien är många gröna druvor redan plockade och producenterna är mycket nöja med resultatet.