Laddar annons
12 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Inte ett vin som andra, Moulin Touchais

Det söta loirevinet Moulin Touchais var från 1983. En årgång som måste sägas vara en lika passande för 30-årsjubilarer som god förevändning att bjuda vänner på fest.

Ett vin som serveras genomgående till en meny, fungerar det? Ja är svaret om ni frågar mig. Upprinnelsen till varför undertecknads senaste provning med middag alls blev av är med anledning av ett unikt vin.

En dag med Moulin Touchais

Jag minns dagen då jag föll för Moulin Touchais mycket väl. Datumet var den 6 mars 2006 och på provningsinbjudan med skrift i guld utlovades vertikalprovning, av vilka årgångar nämndes inte och en under samma kväll middag på stjärnkrog.

Det skulle visa sig att vi fick prova tre omgångar Moulin Touchais, s k flighter. Den första innehåll årgångarna, 96, 95, 93, 90, 89, 85.  Flight två, 82, 79, 77, 76, 75 och 71. Den tredje provningen innehåll 'bara' tre viner av årgångarna 59, 47 och 1887! Samma kväll skulle olika årgångar Moulin Touchais få möta mat och restaurangen var stjärnrankade Edsbacka Krog där Christer Lingström för tillfället komponerat en avsmakningsmeny.

Från tidig förmiddag till sen kväll guidades vi genom denna historiska provning av vinhuset, Vignobles Touchais, dåvarande exportchef Alexander Wilbrenninck. Idag är det Alexanders son, Frederik Wilbrenninck, som innehar exportchefstjänsten sedan hans far pensionerades 2009.

Den där strålande soliga dagen i mars 2006 glömmer jag aldrig och när jag nyligen fick tag på årgång 1983 infann sig den omedelbara önskan att återskapa lite av magin jag minns så väl.

Hur, när och varför Moulin Touchais

Moulin Touchais är ett stort vin och att dess kändisskap har något av Greta Garbo-flair över sig kommer till del av firman Vignobles Touchis undanskymda tillvaro bortom jetset-events och liknande tillställningar. En annan anledning är de lika charmig som den för vinnördar enerverande bristen på fakta till fördel trevliga historier av kuriosakaraktär  För otaliga är alla de fantastiska berättelser, sanna eller friserade, som kretsar kring vinet Moulin Touchais. Till del bidrar berättelserna till att skapa mysticism snarare än bringa klarhet av fakta vilket såklart för undertecknad som för en eller annan munskänk varit minst sagt frustrerande. Att få svar på hur, när och varför är ju faktiskt det bäste en vinvän vet.

Moulin Touchais 1983

Att årgång 1983 som nu dyker upp har en egen berättelse förvånar föga. Moulin Touchais 1983 skickades ner i källaren för att Joseph Touchais d ä inte trodde vinet kunde ’bli något’. Inget konstigt med det, såklart, men samtidigt givet att lagringsutrymme inte är en trång sektor eller att en mycket stabil ekonomi är en grundförutsättningen till att 'strunta i ett år'. När nu årgång 1983 dyker upp på marknaden sägs anledningen vara att Jean-Marie Touchais, son till Joseph och nuvarande ägare och vinmakare, hittat två ’bins’ (översätter till platser) i källaren med vin av årgång 1983.

Då 1983 buteljerades ett år senare, det vill säga 1984 ansågs kvaliteten inte hålla måttet. Långt senare visar det sig att smaken utvecklats exceptionellt väl. Om årgångens höga kvalitet kan jag bara hålla med. Det är ett fantastiskt vin som för mig representerar en elegant Moulin Touchais. Stilen på 1983 är personlig, smaken söt med en friskt fruktighet och inslag av en trevligt lätt, brännande rödpepparton som i jämförelse till exempelvis årgång 1985 täta, fruktkoncentrerade konstitution visar upp ytterligare en ny sida av samma vin. Intressant!

Vinet och maten

Middagen startade med gåslevermousse på smörstekt bröd med hjortronmarmelad. Moulin Touchais 1983 passade perfekt och tro det eller inte, bättre än den fantastiska, smöriga utvecklade champagnen, Pierre Peters 2001 (inte rankad som ett stort år) vingårdsbetecknade Les Chétillons .Till varmrätt serverads anka med apelsinsås. Vinet, 1983, passade bra men bourgogne Beaune Boucherotte 2004 från Louis Jadot (Premier Cru egen vingård) var nog ändå snäppet vassare. Så otroligt positiv är upplevelsen av en utvecklad bourgogne när i sin bästa form och med smak av bär och inslag av champinjoner. Läcker!  Dessutom, det är givande att se hur lagring av vin i prisspannet runt 300 kr kan vara mödan väl värd. Till dessert, fransk äppeltarte med hemgjord vaniljsås som passade Moulin Touchais -83 bäst om man hoppade över vaniljsåsen. Vilket vissa av mina gäster gjorde gladeligen, andra brydde sig inte.

Viner

Moulin Touchais 1983 (70882), 479 kr. Säljstart slutet av oktober/början av november 2013.
Pierre Peters Les Chétillons 2001, årgångar lanseras när kvalitet anses hålla måttet.
Just nu finns husets vanliga Cuvée de Réserve (7350), 295 kr.
Beaune Boucherottes 2004, Louis Jadot. Nu finns årgång 2008 (rankad som bättre jämf med 04) med art 75914 för 279 kr.

Kul extra:
Jag valde att servera Moulin Touchais i Riedels viognierglas då glasen för söta viner i mitt tycke är för små till Moulin Touchais. Medan chablisglasen är för raka och chardonnayglasen på tok för stora.

Fler artiklar på Vinbanken om Moulin Touchais

10 årgångar Moulin Touchais

Moulin Touchais, ett vin för dig med tålamod

Anders Röttorp: "Aktuella födelseviner 1968-2013" och "har dina barn några födelseviner". Artikel från 2013: Bra mogna viner direkt från bolaget.

Vin till rätten: Myror som klättrar i träd