
Det finns få saker som är lika roliga och fantastiska som att komponera sin egen ost- och charkbricka. Vilka charkisar och ostar ska man välja, och vad ska man dricka för att få ut max av brickan. Vi har listan på viner som passar till charkbrickan.
Du går där vid delikatessdisken. Du ser alla möjliga charkuterier. Där har du salami i alla dess former, du har serrano, prosciutto, kulen, lomo, bresaola, pata negra och otroligt många andra delikata charkuterier. Du väljer ut ett antal, sen går du till ostarna. Du ser brie, gruyere, talleggio, manchego, fransk bondost och flera andra europeiska ostar. Du börjar redan fundera på vilka viner du ska välja till ost- och charkbrickan.Innan du bestämmer dig så köper du med dig lite vindruvor och lite cornichonger. Du hittar kanske nocellaraoliver och marconmandlar. Till sist köper du någon god fikonmarmelad och lite kex. Nu har du komponerat en utomordentligt fin ost- och charkbricka. Men vad ska du dricka till? En lager är kanske lite för lätt och tråkigt. Ett lagrat vin är för komplext och ”svårt”.
När man dessutom har båda chark och ostar på drickan så blir valet än mer komplicerat. Det är svårt att välja ut enbart ett vin som passar till flera olika charkuterier och ostar, då alla har olika smak. Vi har därför nu tagit fram fyra viner som passar utmärkt till den generella ost- och charkbrickan.