Laddar annons
Fyra viner som passar till ost- och charkbrickan
19 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fyra viner som passar till ost- och charkbrickan

Det finns få saker som är lika roliga och fantastiska som att komponera sin egen ost- och charkbricka. Vilka charkisar och ostar ska man välja, och vad ska man dricka för att få ut max av brickan. Vi har listan på viner som passar till charkbrickan.

Du går där vid delikatessdisken. Du ser alla möjliga charkuterier. Där har du salami i alla dess former, du har serrano, prosciutto, kulen, lomo, bresaola, pata negra och otroligt många andra delikata charkuterier. Du väljer ut ett antal, sen går du till ostarna. Du ser brie, gruyere, talleggio, manchego, fransk bondost och flera andra europeiska ostar. Du börjar redan fundera på vilka viner du ska välja till ost- och charkbrickan.

Innan du bestämmer dig så köper du med dig lite vindruvor och lite cornichonger. Du hittar kanske nocellaraoliver och marconmandlar. Till sist köper du någon god fikonmarmelad och lite kex. Nu har du komponerat en utomordentligt fin ost- och charkbricka. Men vad ska du dricka till? En lager är kanske lite för lätt och tråkigt. Ett lagrat vin är för komplext och ”svårt”.

När man dessutom har båda chark och ostar på drickan så blir valet än mer komplicerat. Det är svårt att välja ut enbart ett vin som passar till flera olika charkuterier och ostar, då alla har olika smak. Vi har därför nu tagit fram fyra viner som passar utmärkt till den generella ost- och charkbrickan.

Lista på viner som passar till ost- och charkbrickan

Trimbach Riesling, 2018, (2639) 150:-

Ofta vill man inte ha ett för kraftigt vin när man ska äta småplock av chark och ostar. Därför passar ett friskt och fruktigt riesling alldeles utmärkt till ost- och charkbrickan. Här får du en fransk riesling med härliga inslag av gröna äpplen samtidigt som det finns en tydlig citruskaraktär där som kommer höja upplevelsen av ostarna. Testa gärna vinet ihop med. manchego eller gruyere, du kommer inte ångra dig. Dessutom passar det här vinet perfekt om du gillar lite rökiga charkuterier.

Bourgogne Cuvée Prestige Pinot Noir, 2020, (5361) 139:-

De där tonerna av lingon som ett pinot noir från Bourgogne brukar ha passar utmärkt till charken. Oavsett om det är en bresaola eller en prosciutto så brukar smakerna gifta sig väldigt väl och tillsammans höjda upplevelsen av både vinet och charken. Ett mjukt vin med tydliga inslag av skogshallon och blåbär som kompletterar charkbrickan på ett föredömligt sätt. För starka charkuterier passar däremot inte lika bra, då ska du istället satsa på ett vin med sötma i sig som neutraliserar hettan.

Sauska, Tokaji Furmint, 2020, (2055) 119:-

Att ungerska viner är på frammarsch kan ingen förneka. Mycket beror på druvan furmint och dess friska toner i sig. Något som många kanske inte känner till är att viner gjorda på furmint passar riktigt bra till både ost och chark. Dess friskhet ihop med inslag av citrus gör att både de rökiga charkuterierna och de hårda ostarna kombineras väldigt väl ihop med vinet. Sen kan väl ingen förneka att ungrarna själva har en väldigt stark tradition av rökt kött och korvar. En fantastisk kombination.

Cleto Chiarli, Lambrusco Vecchia Modena Premium, 2020, (51747) 149:-

Ett lambrusco-vin som passar i väldigt många miljöer. Allt från den napolitanska pizzan till den svenska ost- och charkbrickan. Eftersom vinet är gjort på den ljusaste av de många lambrusco-druvorna, nämligen sorbara, så får det en roséliknande färg. Dess smak är däremot både bärig och fruktig, och gör att det passar utmärkt till charken men även till ostarna. Med tanke på att väldigt många charkuterier och ostar, som till exempel parmesan, coppa och prosciutto, kommer från regionen Emilia-Romagna så passar även ett vin från samma region utmärkt till ost- och charkbrickan.

Hitta fler topplistor inom vin här