Laddar annons
Pinot noir från Tyskland – en utmanare som sticker ut
22 Jan, 2022

Pinot noir från Tyskland – en utmanare som sticker ut

Det är långt ifrån enbart Frankrike, USA och Österrike som producerar pinot noir-viner av högsta klass. På senare tid har även Tyskland, och då framförallt regionen Baden, seglat upp som en seriös utmanare.

Pinot noir har länge varit en favoritdruva bland vinentusiaster. Dess förmåga att ge oss högkvalitativa viner har lett till att den i dag är högt uppskattad på flera håll i världen. Traditionellt sett hör Frankrike och regionen Bourgogne till områdena där några av världens bästa pinot noir-viner produceras.

Även USA som vinland producerar i dag viner av pinot noir som håller hög klass. På senare år har dock båda dessa länder fått rejäl konkurrens när det kommer till att producera pinot noir-vin av hög klass.

Tredje största producenten av druvan

Tyskland, som är den tredje största producenten av druvan, har lyckats komma upp med högkvalitativa viner gjorda på pinot noir. Då är det framförallt i den sydvästra delen av landet, i regionen Baden som framförallt är känd för kurorten Baden-Baden och solstolen med samma namn, som det odlas viner av högsta pinot noir-klass.

– Tyska pinot noir-viner har verkligen närmat sig Frankrike, USA och Österrike på senare år. Vi i Sverige gillar att utforska nya områden, och vinerna från Baden är något som sticker ut, berättar David Ekenbäck som arbetar för importbolaget Sundance Wines som bland annat importerar tyska viner till Sverige.

Nyligen har vinet Waltz Pinot Noir lanserats i Systembolagets beställningssortiment. Även om det finns likheter till grannvinerna från Frankrike, så finns det även toner som gör att det tyska vinet sticker ut.

– Det är ganska elegant men ändå kraftigt. Jag brukar säga att det har ett tyskt ID men med lite toner från Bourgogne, förklarar David.

"Påminner mer om en fransk pinot noir"

Även jämfört med andra tyska regioner som producerar viner av pinot noir så skiljer sig Baden från dem.

– Många tyska pinot noir har toner av lingon, men det här vinet går mer åt det moderna hållet. Det påminner mer om en fransk pinot noir än om en tysk.

Att vinet även har lite fatkaraktär är något som David Ekenbäck tror tilltalar de som gillar pinot noir.

– Jag vet att vi i Sverige älskar viner med lite fat i sig. I dag finns det inget som liknar det här vinet på marknaden, då det är en tysk pinot noir som påminner om de franska konkurrenterna.

"Det har skenat väldigt mycket"

Intresset för druvan pinot noir och vinerna som produceras av den kommer enbart att öka, tror David Ekenbäck. Och han tror att intresset för de tyska vinerna framförallt kommer bli större.

– Folk har börjat öppna sina sinnen mer än tidigare. Man vågar testa nya regioner och många inser att vinet inte måste komma från Frankrike eller Italien. Dessutom tror jag att många inte kommer vilja spendera de väldigt höga priserna som pinot noir från Bourgogne eller USA har. Det har skenat väldigt mycket och då börjar vinintresserade kolla efter andra regioner och länder. Och då passar Waltz från Baden alldeles utmärkt som alternativ, avslutar David Ekenbäck.

Läs mer: Tyskt vin - en resa från bra till världsklass