Laddar annons
Bästa vinet till pizza – enligt pizzabagarna själva
18 Jan, 2022

Bästa vinet till pizza – enligt pizzabagarna själva

Vi ställde frågan ”Vilket är det bästa vinet till pizza?” till några av landets bästa pizzabagare. Och alla var överens om att det måste vara ett italienskt vin på bordet.

På senare år har vi i Sverige fått en så kallad pizzaboom. Allt fler ställen öppnar runtom i landet och serverar pizza som liknar det italienska originalet. Degen får jäsa ordentligt och mycket vikt läggs vid hantverket. Vin till pizza då, jo det är faktiskt ett något omdebatterat ämne. För vissa italienare är det helt uteslutet att dricka vin till pizza, men i vissa delar av Italien är det givet att man ska avnjuta ett glas vin till pizzan. Vilket som är det bästa vinet till pizza är även det ett omdebatterat ämne.

Vi på Vinbanken ville helt enkelt ta reda på vad experterna anser om vilket som är det bästa pizzavinet. Vi skickade ut en fråga till några av landets allra bästa pizzaställen. Från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Frågan var enkel och instruktionerna ännu enklare. Man fick välja ett vin, oavsett råvaror på pizzan. Det spelar ingen roll om det är rött vin till pizza, vitt vin till pizza, vin till pizza bianco eller vin till pizza med parmaskinka. Man fick helt enkelt välja ett vin. Svaren kan ni se nedan.

Vilket är det bästa vinet till pizza?

Alhems trädgård, Skellefteå

Av många ansedd som en av Sveriges allra bästa pizzerior. Kända för sina napolitanska pizzor som görs hantverksmässigt. De har till och med tilldelats den italienska kvalitetsbeteckningen ”Associazone Verace Pizza Napoletana” som enbart ges ut till pizzerior som bevisligen gör äkta napolitansk pizza. I Sverige i dag finns det fem pizzerior som fått den beteckningen.

”Hos oss har det blivit lite av en grej att dela flera olika pizzor i sällskapen; röda, vita, vegetariska, parma, salami, heta och inte så heta. Då brukar vi ofta rekommendera Barbera d’Alba.

Av många högklassiga viner därifrån har vi valt Barbera d’Alba Busije från Giacosa Fratelli, eftersom det finns på Systembolaget och är lätt att få tag på för de som äter hos oss och gillar det.”

Alhems trädgård: Barbera d’Alba, Busije, 2019 (75722) 109:-

 

Lilla Napoli, Falkenberg

En av de mest omtalade och omskrivna pizzeriorna i hela landet. Med sin bohemiska och charmiga stil har de fått ett gott rykte i hela landet, och pizzaälskare åker från stora delar av Sverige för att testa deras pizzor. Det som bland annat är deras kännetecken är att om de inte är nöjda med degen för dagen så blir det ingen pizza utan då stänger de igen för dagen. Man bokar deg, inte bord, hos Lilla Napoli. Har likt Alströms trädgård fått den italienska kvalitetsbeteckningen ”Associazone Verace Pizza Napoletana”.

”I Neapel dricker man vinet Gragnano som är ett lätt mousserande rödvin till pizza traditionellt sett. En druvblandning av 8 (otto uve) inhemska druvor men främst Piedirosso och Aglianico.
Anledningen till att man druckit det under flera hundra år är att det fräschar upp munnen mellan varje tugga, på samma sätt som en bubblig läsk eller öl skulle gjort. Dessutom är det lättdrucket.

Hade motståndet varit högt hade man inte kunnat hålla samma tempo som när man äter pizzan. Viktigt för oss att kunna dricka snabbt då man äter pizzan rätt fort. Svårt att argumentera emot det här vinet som det ultimata pizzavinet, både utifrån ett funktionellt och traditionellt perspektiv.”

Lilla Napoli: Otto Uve Gragnano della Penisola Sorrentina, 2020

 

Pizzeria Mums, Göteborg

En av Göteborgs allra bästa pizzerior sett till kvalitet och hantverk. David Smith, som är känd för att ha blivit svensk mästare i pizzabakning, driver den populära pizzerian. De har varit flitigt förekommande på Youtube där olika matkreatörer besökt pizzerian och gett den goda omdömen. Definitivt en pizzeria som hör till de bästa i landet.

”Vi kommer med två förslag på viner som passar till våra vedugnsbakade pizzor. Pietro Jr, Ripasso – Pietro Zardini. Det är ett ett ripassovin, det vill säga ett Valpolicellavin lagrat på pressresterna från det berömda amaronevinet. Av druvorna corvina, rondinella och molinara. Ger ett medelfylligt, elegant vin med toner av röda bär och mandel, samt med bra längd. Ett bra, lättdrucket vin som passar till fylligare pizzor.

Det andra vinet är Rosso di Montepulciano – Le Berne. Det kommer från den vackra medeltidsbyn Montepulciano. Ett fruktigt, lättdrucket vin med bra balans och finstämd karaktär. Från unga vinstockar och lagrat tre månader på fat. Passar utmärkt till många pizzor, både vegetariska och köttiga sådana.”

Pizzeria Mums: Pietro Junior Valpolicella Ripasso och Rosso di Montepulciano från Le Berne

 

Mastio, Limhamn

Stället drivs av välkända Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015. Hon driver det ihop med sin man Stefano Mastio. Ihop har de skapat en restaurang som är en hyllning till den napolitanska pizzan och det syditalienska köket. Deras restaurang har snabbt seglat upp som en kandidat till ett av Sveriges allra bästa pizzaställen.

”Det perfekta pizzavinet enligt mig är ett brett vin som passar till det mesta! Pizzorna på Mastio har alltid olika och fantastiskt breda kombinationer, så det kan vara svårt att hitta perfekta vinet som passar alla. Men jag tycker att ett läskande, lite svalare rött vin med lägre strävhet gör jobbet, och en bra syra som passar de feta och det salta i pizzan.

Ingvar från Kontext levererar ett sådant vin som är min favorit på restaurangen just nu. Från Villa Calicantus har vi La Superiora som är gjort på corvina, molinara, rondinella och sangiovese. Riktigt bra juice till den rykande heta pizzan! Oavsett röd eller vit pizza!

Mastio: Villa Calicantus La Superiora

 

Hantverk1, Jönköping

Stället har snabbt seglat upp som en lokal pizzafavorit där de låter degen jäsa ett bra tag för att få den där karaktäristiska syditalienska känslan. Ryktet har även spridit sig runtom i södra Sverige och Hantverk1 är i dag ett populärt stopp för de som älskar italienska pizzor.

”Ett bra pizzavin ska möta pizzan på ett trevligt sätt och se till att de båda kompletterar varandra. Vi väljer ett barbera-vin, Carlin de Paolo Barbera d’Asti från 2020. Vinet har en härlig juiceig frukt och lagom polerade tanniner, vilket vi tycker möter en pizza med röd botten på ett trevligt sätt. Sen rekommenderar vi alltid att avsluta med ett järn som ett skönt avslut.”

Hantverk1: Carlin de Paolo Barbera d’Asti 2020

Läs mer: Vin till pizza - fem vintips som gör pizzan godare