Laddar annons
17 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kalla öl till OS – matcha rätt och få guldläge

Kalla och välsmakande ska de vara, ölen alltså, tillsammans med en påse nyttiga nötter eller kanske några goda korvar och oliver, en mysig soffa, en egen fjärrkontroll och ett vinter-OS. Kan det bli bättre?

Ja, naturligtvis kan det alltid bli bättre. När Sverige tog guld i helgen med Kalla och Hellner på slutsträckorna kändes det fantastiskt. Nu hoppas vi förstås på fler ädla medaljer och då kan du kan inte lämna ölvalet åt slumpen. Öppna kylen och på måfå ta den första bästa ölen på hyllan? Nej, här krävs det planering och matchning. Rätt öl till rätt sport ger guldläge! Heja Sverige!

Curling med ale och bitter

Visst har Sverige medaljchans i isens variant av schack!? I denna sport kan det gå väldigt hett till trots att ingen svettas särskilt mycket. Här krävs både precision och lugn samt kraft i arm. Vi inleder på hemmaplan med svenskbryggt.

 

Oppigårds Amarillo (1442), 5,9 %, Sverige, 20,00 kr för 330 ml
Härligt blommig smak med mycket och pigg humleton som livar upp. Lite kåda och viss brödighet skapar komplexitet.

Skebo Triple Gold Bitter (88294), 4,5 %, Sverige, 27,00 kr för 500 ml
En guldöl från det lilla bryggeriet i Roslagen. Gyllengul med lite skum, som en typisk bitter. Välhumlad, aromatisk med liten sötma och bittert avslut. Den ligger i beställningssortimentet så det blir kanske en öl att fira alla medaljer med, efter OS?

Konståkning med stout och porter

Så vackert, men så nervöst när de där hoppen ska till. Vi väljer en fin, chokladbrun och överraskande kryddig stout för att hålla nerverna i schack. Eller en smakrik porter.

Westbrook Mexican Cake (11960), 10,5 %, USA, 129 kr för 650 ml
Doft av pepparkaka, kaffe och choklad. Smaken är pepprig och den pepprigheten har egentligen ingenting med pepparkaka att göra utan beror på att ölen lagrats med habaneropeppar och kanel.

Valsviken Vinterporter Nynäshamns Ångbryggeri 2013 (11922), 9,1 %, Sverige, 42,30 kr för 250 ml
Smakar kaffe med mycket socker i och torkad frukt. Lätt fruktig smak med viss längd. Här blandas choklad, kaffe, vört och malt i en komplex och fin mix.

Skidskytte med dansk stout

När det både går fort och pangar behövs något rejält i glaset.

BeerHere SoD (1597), BeerHere,  7,5%, Danmark, 41,90 kr för 500 ml
En rostad ton är det som kommer först i doften. Smaken med mörkrostat kaffe är kraftig och koncentrerad. Här finns tydlig beska och humleton. Något att bita i! Pang!

Längdskidor med kalla lager

Vilken skidtrupp vi har! Oj oj, här krävs det törstsläckare! Lager får det bli, ljus eller mörk.

God Lager, Nils Oscar (1305) 5,3%, 19,20 kr för 330 ml
Aromatisk och kryddig doft. Brödig och lite fruktig smak med liten sötma.

Primátor Premium Dark (nr 1615) Tjeckien 4,8%, 14,20 kr 330 ml
Smakar torkad frukt, toffee och choklad med liten sötma.

Ishockey med IPA

Vi satsar på något smakrikt i större flaska som möjligen räcker en hel, rafflande period.

Amager Modern IPA (11020), Amager Bryghus, Danmark, 6 %, 35 kr för 500 ml
Fruktig doft av persika och honung. Fyllig med fin beska. Humle som stöttar upp i eftersmaken.

Ängöl Alla Tiders Prima Lager (nr 88529), Sverige,  5,0%, 28,30 för 500 ml
En ljus, fin lager från det lilla bryggeriet i Kalmar;  Ängö kvartersbryggeri. Den är ofiltrerad och opastöriserad och inspirerad av tjeckisk lager. Blommig med tydliga humleton. Beställningssortiment.

Brewdog sände en låda öl till Vladimir Putin

Brewdog släpper nya öl på löpande band. Denna gång har ölet fått namnet Hello, My Name Is Vladimir och det är en stark markering mot Rysslands antigaylag. Brewdog har för säkerhets skull skickat en låda av det nya ölet direkt till Kreml. Ölet är kryddat med Limmonik berries som finns i östra Ryssland. Brewdog kommer att ge bort 50 procent av intäkterna från det här ölet till sådan välgörenhet som arbetar för att göra världen mer jämställd. Ölet kommer sannolikt inte till Systembolaget på grund av etikettens politiska budskap, men finns på BrewDog Bar.