Laddar annons
Intervju med instagramkÀndisarna bakom White Archive
21 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Intervju med instagramkÀndisarna bakom White Archive

I BAREN MED. White Archive har ingenting med organdonation att göra, bortsett frÄn att foodies-duon Àter kött. Elinor Salsborn och Evelina Samuelsson Àr med sina knappt 5000 följare pÄ Instagram en inspirationskÀlla bÄde för dem som letar efter Stockholms vassaste peruan eller Los Angeles blötaste rooptop-bar.

De trÀffades redan pÄ gymnasiet i Jönköping, Men det skulle krÀvas att de strÄlade samman i Köpenhamn flera Är senare för att det gemensamma intresset för mat och resor skulle manifesteras i instagramkontot @whitearchive

– För tre Ă„r sedan flyttade vi till Köpenhamn, vi kom frĂ„n olika stĂ€llen i livet men frĂ„n samma plats. HĂ€r vĂ€cktes tanken om att vi skulle dela med oss av vĂ„rt intresse. Vi Ă€lskar god mat, frĂ„n frukost till sen middag. Vi Ă€r intresserade av stĂ€llet i sig, gĂ€sterna och det som lĂ€ggs pĂ„ tallriken. Vi kan dö för hur gott det kan vara, sĂ€ger Elinor Salsborn.

Om ni skulle beskriva beskriva er som duo, hur skulle det lÄta?

– Elinor: det som utmĂ€rker oss Ă€r att vi Ă€lskar god mat, frĂ„n frukost till sen middag. BĂ„de restaurangupplevelser och middag hemma. Det som Ă€r intressant Ă€r stĂ€llet i sig, gĂ€sterna och det som lĂ€ggs pĂ„ tallriken. Vi kan dö för hur gott det kan vara. Mat Ă€r vĂ„rt huvudfokus pĂ„ semestrar, det har blivit vĂ„r grej att hitta de bĂ€sta stĂ€llena, guldkorn pĂ„ smala undamgömda gator.

– Evelina: vi Ă€r som ett par ungefĂ€r, vi har vĂ€xt ihop. Det var egentligen för tre Ă„r sen nĂ€r vi flyttade till Köpenhamn, vi kom frĂ„n olika stĂ€llen i livet men frĂ„n samma plats. Vi trĂ€ffades pĂ„ gymnasiet i Jönköping, först senare kom vi pĂ„ att vi har ett gemensamt intresse för mat och resor, det har vi spunnit vidare pĂ„. Anledningen till att vi började blogga var att jag lĂ€nge varit matnörd och sprungit runt med systemkamera och plĂ„tat mat, Ellinor Ă€r skitduktig pĂ„ texter sĂ„ hon bloggade mer, vi strĂ„lade samman i Köpenhamn, tog lĂ„ng tid tills vi bestĂ€mde att göra blogg ihop, kom sig av att vi rest mycket och lagt ner mycket tid pĂ„ att hitta bra stĂ€llen. Det Ă€r svĂ„rt att hitta korrekt info nĂ€r vi ska resa, vi lĂ€gger ner tid pĂ„ att hitta och dela med oss av vĂ„ra pĂ€rlor. det Ă€r det som blivit White Archive.

Ni Àr foodies, hur blir man det?

– Elinor: ibland gillar jag inte ordet, det Ă€r uttjatat, jag pratar för oss bĂ€gge, vi har alltid haft ett sort intresse för mat bara. Jag Ă€lskar god mat,  smaker, texturer, jag kan snacka om det i timmar, det Ă€r ju det vi alltid pratar om. Evelina: vi vill heller inte kalla oss matkritiker; folk frĂ„gar om vi recenserar krogar, men vi har bara ett nördigt intresse för mat. NĂ€r vi reser Ă€r det det enda vi vet, var och vad vi ska Ă€ta, sĂ„ bygger vi upp vĂ„ra resor.

Vilken Àr er favoritbar?

– Elinor: ett stĂ€lle som finns i New York som jag önskar fanns i Stockholm Ă€r Employees Only. Allt Ă€r bra,  bartenders, supergoda drinkar, mycket folk, discomusik, bra stĂ€mning. Man sĂ€tter sig i baren och vet att hĂ€r kommer jag bli riktigt rund om fötterna.

– Evelina: vi drömmer oss ofta tillbaka till Rooftop pĂ„ Ace hotel i Los Angeles, dĂ€r sitter man i poolen och chillar med en ice cold delicions drink, en sluchie med dagens smaker, ofta kokosmöt. otroligt frĂ€scht och man fĂ„r alltid i sig för mĂ„nga, passar bra i poolen, Ace Ă€r trendigt, mycket Hawaiiskjortor  och skĂ€gg i baren.

I Sverige dÄ?

– Elinor: senaste tillskottet som levererat, kanske inte drinkar utan öl, Ă€r Birdbar pĂ„ Regeringsgatan i Stockholm. Det Ă€r ett aw-stĂ€lle, opretentiöst och inte sĂ„ dyrt, litet och mysigt.

– Evelina bĂ„de Bird och Surfers, till Surfers kan du gĂ„ enbart för drinkarna ocksĂ„, skön atmosfĂ€r, grymma drinkar, korianderdrinkarna Ă€r supergoda, och en fantastisk drink som Ă€r omöjlig att uttala Ă€r schnaz. Lika jobbig att bestĂ€lla första gĂ„ngen som efter sju drinkar. Och Tjoget blandar alltid bra drinkar.

NÄgot roligt minne dÀrifrÄn?

– Elinor, de bĂ€sta barkvĂ€llarna har man inga minnen ifrĂ„n, vi har vĂ€ldigt mĂ„nga bland annat i Laguna beach, just den hĂ€r kvĂ€llen mötte vi upp nĂ„gra vĂ€nner och gick till en köttrestaurang, de hade cocktails med den starkaste chilidrinken jag smakat, sĂ„ stark att man kĂ€nner klunken hela vĂ€gen ner i magen. Evelina, man mĂ„ste dricka med sugrör. Den kvĂ€llen blev det kalabalik. Evelina: det slutade med att vi blev pulled over by the police. Elinor: vi fick aldrig komma tillbaka igen.

– Evelina: ett annat stĂ€lle man alltid  har kul pĂ„ Ă€r en bar i Los Angeles som heter, Good Times at Davey Waynes, man gĂ„r in genom en kylskĂ„psdörr, baren ligger undangömd. Elinor: det Ă€r som That 70s show.

Att resa och Àta som ni gör kostar otroligt mycket pengar, hur har ni rÄd?

– Evelina, vi prioriterar, nĂ€r vi gĂ„r ut behöver det inte vara pĂ„ dyraste stĂ€llet, speciellt i Stockholm Ă€r det dyrast pĂ„ stĂ€llena som inte levererar, de traditionella stĂ€llena som tar betalt för lĂ€get. Vi kĂ€kar goda trerĂ€tters i Vasastan dit inte alla gĂ„r. Elinor: pĂ„ samma sĂ€tt som andra lĂ€gger tusentals kronor pĂ„ vĂ€skor sĂ„ prioriterar vi mat och resande. Det Ă€r som vilken hobby som helst.

Elinor Salsborn och Evelina Samuelsson (White Archive) pÄ invigningen av Restaurang Hantverket.

Reser ni alltid tillsammans?

Evelina: Förra Ă„ret var vi pĂ„ sex resor, i Ă„r har vi bara varit pĂ„ tvĂ„ ihop, vi sitter nu med vĂ„r sommarplanering. Elinor: vi har börjat prata om att Ă„ka pĂ„ lĂ€ngre resor, det pĂ„verkar matupplevelsen, vi har drömt om Peru, peruansk mat, dĂ€r vill vi kombinera en skitcool resa med mat. Evelina: Peru har blivit hett Ă€mne för oss eftersom alla peruanska restauranger vi varit pĂ„ varit toppen. Evelina, vi blev överlyckliga nĂ€r F12 gruppens nya satsning PĂșblico skulle öppna.

GÄr ni pÄ servisens rÄd eller vÀljer ni rÀtter sjÀlva?

Evelina: bĂ„de och, först kollar vi menyn, ofta har vi gjort det innan, men vi har mycket egna Ă„sikter och smaklökar vi gĂ„r pĂ„, samtidigt frĂ„gar vi om det stĂ„r mellan tvĂ„ rĂ€tter, vi lĂ€gger till, â€œĂ€r det nĂ„t vi inte inte fĂ„r missa, en specialitet”. Evelina: vi börjar ofta med att berĂ€tta vad vi gillar.

Vad brukar ni bestÀlla att dricka?

Eilinor: för mig Ă€r vanligt med öl till finger food och allt mexikanskt. Evelina: min standardfras Ă€r “inget som Ă€r sött”, det ska var frĂ€scht och mycket ingefĂ€ra, gĂ€rna spicy, det Ă€r instruktionerna som de fĂ„r arbeta med

Vad skulle ni aldrig bestÀlla för dryck?

Elinor: vi tycker det Àr obehagligt att fÄ in en knallrosa drink med paraplyer. Evelina: jag förstÄr inte den vidriga drinken Cosmopolitan, usch, den gÄr fetbort. Elinor: ett tag bestÀllde folk mjölkdrinkar, det Àr det vÀrsta som finns, vet inte ens vad de kallas, red bull vodka Àr ett annat helvete, det drack man nÀr man inte orkade lÀngre.

Den vidriga drinken Cosmopolitan.

Vill ni lÀgga till nÄgot?

Elinor: vi har en lista pÄ rekommenderade cocktailstÀllen i Stockholm som man kan ladda ner gratis via Guidepal, en ny app som du kan ladda ner pÄ mobilen. Det som Àr bra med den Àr att du har tillgÄng till guiderna off-line. Evelina: dÀr har ni Àven vÄr New York guide, som vi Àr vÀldigt stolta över.

Artikeln Ă€r ett samarbete mellan skribenterna Daniel Retz och Cruz Liljegren.