Laddar annons
Intervju med instagramkändisarna bakom White Archive
21 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Intervju med instagramkändisarna bakom White Archive

I BAREN MED. White Archive har ingenting med organdonation att göra, bortsett från att foodies-duon äter kött. Elinor Salsborn och Evelina Samuelsson är med sina knappt 5000 följare på Instagram en inspirationskälla både för dem som letar efter Stockholms vassaste peruan eller Los Angeles blötaste rooptop-bar.

De träffades redan på gymnasiet i Jönköping, Men det skulle krävas att de strålade samman i Köpenhamn flera år senare för att det gemensamma intresset för mat och resor skulle manifesteras i instagramkontot @whitearchive

– För tre år sedan flyttade vi till Köpenhamn, vi kom från olika ställen i livet men från samma plats. Här väcktes tanken om att vi skulle dela med oss av vårt intresse. Vi älskar god mat, från frukost till sen middag. Vi är intresserade av stället i sig, gästerna och det som läggs på tallriken. Vi kan dö för hur gott det kan vara, säger Elinor Salsborn.

Om ni skulle beskriva beskriva er som duo, hur skulle det låta?

– Elinor: det som utmärker oss är att vi älskar god mat, från frukost till sen middag. Både restaurangupplevelser och middag hemma. Det som är intressant är stället i sig, gästerna och det som läggs på tallriken. Vi kan dö för hur gott det kan vara. Mat är vårt huvudfokus på semestrar, det har blivit vår grej att hitta de bästa ställena, guldkorn på smala undamgömda gator.

– Evelina: vi är som ett par ungefär, vi har växt ihop. Det var egentligen för tre år sen när vi flyttade till Köpenhamn, vi kom från olika ställen i livet men från samma plats. Vi träffades på gymnasiet i Jönköping, först senare kom vi på att vi har ett gemensamt intresse för mat och resor, det har vi spunnit vidare på. Anledningen till att vi började blogga var att jag länge varit matnörd och sprungit runt med systemkamera och plåtat mat, Ellinor är skitduktig på texter så hon bloggade mer, vi strålade samman i Köpenhamn, tog lång tid tills vi bestämde att göra blogg ihop, kom sig av att vi rest mycket och lagt ner mycket tid på att hitta bra ställen. Det är svårt att hitta korrekt info när vi ska resa, vi lägger ner tid på att hitta och dela med oss av våra pärlor. det är det som blivit White Archive.

Ni är foodies, hur blir man det?

– Elinor: ibland gillar jag inte ordet, det är uttjatat, jag pratar för oss bägge, vi har alltid haft ett sort intresse för mat bara. Jag älskar god mat,  smaker, texturer, jag kan snacka om det i timmar, det är ju det vi alltid pratar om. Evelina: vi vill heller inte kalla oss matkritiker; folk frågar om vi recenserar krogar, men vi har bara ett nördigt intresse för mat. När vi reser är det det enda vi vet, var och vad vi ska äta, så bygger vi upp våra resor.

Vilken är er favoritbar?

– Elinor: ett ställe som finns i New York som jag önskar fanns i Stockholm är Employees Only. Allt är bra,  bartenders, supergoda drinkar, mycket folk, discomusik, bra stämning. Man sätter sig i baren och vet att här kommer jag bli riktigt rund om fötterna.

– Evelina: vi drömmer oss ofta tillbaka till Rooftop på Ace hotel i Los Angeles, där sitter man i poolen och chillar med en ice cold delicions drink, en sluchie med dagens smaker, ofta kokosmöt. otroligt fräscht och man får alltid i sig för många, passar bra i poolen, Ace är trendigt, mycket Hawaiiskjortor  och skägg i baren.

I Sverige då?

– Elinor: senaste tillskottet som levererat, kanske inte drinkar utan öl, är Birdbar på Regeringsgatan i Stockholm. Det är ett aw-ställe, opretentiöst och inte så dyrt, litet och mysigt.

– Evelina både Bird och Surfers, till Surfers kan du gå enbart för drinkarna också, skön atmosfär, grymma drinkar, korianderdrinkarna är supergoda, och en fantastisk drink som är omöjlig att uttala är schnaz. Lika jobbig att beställa första gången som efter sju drinkar. Och Tjoget blandar alltid bra drinkar.

Något roligt minne därifrån?

– Elinor, de bästa barkvällarna har man inga minnen ifrån, vi har väldigt många bland annat i Laguna beach, just den här kvällen mötte vi upp några vänner och gick till en köttrestaurang, de hade cocktails med den starkaste chilidrinken jag smakat, så stark att man känner klunken hela vägen ner i magen. Evelina, man måste dricka med sugrör. Den kvällen blev det kalabalik. Evelina: det slutade med att vi blev pulled over by the police. Elinor: vi fick aldrig komma tillbaka igen.

– Evelina: ett annat ställe man alltid  har kul på är en bar i Los Angeles som heter, Good Times at Davey Waynes, man går in genom en kylskåpsdörr, baren ligger undangömd. Elinor: det är som That 70s show.

Att resa och äta som ni gör kostar otroligt mycket pengar, hur har ni råd?

– Evelina, vi prioriterar, när vi går ut behöver det inte vara på dyraste stället, speciellt i Stockholm är det dyrast på ställena som inte levererar, de traditionella ställena som tar betalt för läget. Vi käkar goda trerätters i Vasastan dit inte alla går. Elinor: på samma sätt som andra lägger tusentals kronor på väskor så prioriterar vi mat och resande. Det är som vilken hobby som helst.

Elinor Salsborn och Evelina Samuelsson (White Archive) på invigningen av Restaurang Hantverket.

Reser ni alltid tillsammans?

Evelina: Förra året var vi på sex resor, i år har vi bara varit på två ihop, vi sitter nu med vår sommarplanering. Elinor: vi har börjat prata om att åka på längre resor, det påverkar matupplevelsen, vi har drömt om Peru, peruansk mat, där vill vi kombinera en skitcool resa med mat. Evelina: Peru har blivit hett ämne för oss eftersom alla peruanska restauranger vi varit på varit toppen. Evelina, vi blev överlyckliga när F12 gruppens nya satsning Público skulle öppna.

Går ni på servisens råd eller väljer ni rätter själva?

Evelina: både och, först kollar vi menyn, ofta har vi gjort det innan, men vi har mycket egna åsikter och smaklökar vi går på, samtidigt frågar vi om det står mellan två rätter, vi lägger till, “är det nåt vi inte inte får missa, en specialitet”. Evelina: vi börjar ofta med att berätta vad vi gillar.

Vad brukar ni beställa att dricka?

Eilinor: för mig är vanligt med öl till finger food och allt mexikanskt. Evelina: min standardfras är “inget som är sött”, det ska var fräscht och mycket ingefära, gärna spicy, det är instruktionerna som de får arbeta med

Vad skulle ni aldrig beställa för dryck?

Elinor: vi tycker det är obehagligt att få in en knallrosa drink med paraplyer. Evelina: jag förstår inte den vidriga drinken Cosmopolitan, usch, den går fetbort. Elinor: ett tag beställde folk mjölkdrinkar, det är det värsta som finns, vet inte ens vad de kallas, red bull vodka är ett annat helvete, det drack man när man inte orkade längre.

Den vidriga drinken Cosmopolitan.

Vill ni lägga till något?

Elinor: vi har en lista på rekommenderade cocktailställen i Stockholm som man kan ladda ner gratis via Guidepal, en ny app som du kan ladda ner på mobilen. Det som är bra med den är att du har tillgång till guiderna off-line. Evelina: där har ni även vår New York guide, som vi är väldigt stolta över.

Artikeln är ett samarbete mellan skribenterna Daniel Retz och Cruz Liljegren.