Laddar annons
Akvavit drink | Aalborg tonic med Sturehof och Oktagonen
10 Aug, 2016

Akvavit drink | Aalborg tonic med Sturehof och Oktagonen

AKVAVIT DRINK. Har du funderat över om du kan använda det kryddade brännvinet från Midsommar till något mer än bara nubbe har barchefen på Oktagonen ett förslag. "Vi kallar vår drink för Aalborg tonic, kort och gott", säger Anders Franchell.

Anders Franchell har arbetet som barchef i nya Oktagonen, namnet är efter den 8 kantiga formen, sedan augusti 2014. Oktagonen ligger i Sturegallerian. Här var tidigare en öppen, stillsam och ganska öde genomgångsplats precis utanför en av Stockholms klassiska bokhandlare Hedengrens och välkända Stockholmskrogen Sturehof.

Franchell har lång branscherfarenhet från många av storstadens krogar och har tidigare, bland annat, arbetat på Tranan, Hasselbacken och restaurang Storstad. På Sturehof har Franchell arbetat mycket länge.

Oktagonen

Oktagonen och Stockholms Matmarknad ligger i den del av Sturegallerian där det tidigare var en öppen, stillsam och öde genomgångsplats utanför en av Stockholms klassiska bokhandlare, Hedengrens och välkända Stockholmskrogen Sturehof.

- Oktagonen fungerar som en slags smart förbindelsen mellan Sturehof och Stockholms Matmarknad. Barens gäster har i princip obegränsade möjligheter att plocka favoritmat direkt ur skafferiet (Matmarknaden), säger Franchell.

Stockholms Matmarknad

Runt Stockholms Matmarknad är det sällan helt stilla, öppettiderna är generösa från 07.00 till 01.00. Gästerna serveras frukost, lättare luncher, det hålls arbetsmöten och fikaraster för att senare under dagen ta emot efter-jobbet minglare och middagsgäster. Alla gäster över dygnets många timmar bidrar till Oktagonens karaktär av internationell bar, en slags all-inclusive där man kan spendera en hel dag utan att ha tråkigt. Det finns en flärd av det ljuva livet i luften och tillsammans med aktiviteten i Matmarknaden är det alltid något som händer i Oktagonen.

Sturehof Akvavit

Mer på gång hos Sturehof är husets egen Akvavit. Franchell berättar att Sturehof fick frågan av Aalborg i Danmark om de ville göra en egen kryddning. Det danska destilleriet ville gärna ha ett samarbete med en välrenommerad svensk restaurang. Att valet skulle falla på Sturehof var självklart menar Axel Runéus som arbetar med Aalborg i Sverige och lägger till,

-Med tanke på Sturehofs fokus på nordiska mat-och dryckestraditioner var valet enkelt, Aalborg och Sturehof är en "perfect match"!

Vill man servera akvavit mer än till silltallrik behöver krogen ha ett antal rätter av klassiskt svensk husmanskost-snitt. Det stämmer väl in på Sturehof som representerar en klassisk bistronivå som serverar många rätter som passar till snaps.

Peter Kihlgård har skrivit en text på baksidan av etiketten som beskriver när grundarskaran samlades för att fira övertagandet av Sturehof. Snapsen smakar av dill och citrus samt klassisk akvavitkrydda.

- Det var ett gediget arbete som krävdes för att ta fram en snapsen som passade för Sturehof, berättar Franchell som tillsammans med två kollegor, Kalle Strid (Barchef) och John Eriksson (Sommelier) besökte trion Aalborg där de påbörjade urvalsprocessen som mynnade ut i ett 40-tal olika smaker.

- Även om vi hade fastnad för så många som ett 40-tal prover var de alla i en stil, men med nyansskillnad, poängterar Franchell. Som tur var vi helt eniga om vad vi var ute efter i resultatet, fortsätter barchefen. Att snapsen inte skulle vara för stark var också bestämt från början och anledning till den i jämförelse något lägre, 40% vol. alkoholhalten.

Idag säljer Sturehofs egen snaps bättre än någon av övriga på listan.

- Synd bara att man inte kan beställa den på Systembolaget då många gäster frågar oss var de kan köpa den, säger Franchell.

Oktagonen går drink med Aalborg Jubileum

Sturehofs Aalborg tonic är den enklaste av alla akvavit drinkarna och kanske den fräschaste!

Akvavit drink | Aalborg tonic med Sturehof

Gör så här:
Högt glas
Fyll upp med iskuber, det ska vara mycket is
4 cl. Aalborg Jubileum, eller mängd efter egen smak
Fyll upp med tonic
Dekorera med en stor, snygg gurkskiva-här är vi ute efter doften

Vinbankens recension

Svårighetsgrad: 1
Passar: fräsch drink, innan middagen eller när du sitter på en solig terrass
Betyg: 3+ (jag gör min Aalborg tonic lite svagare än 4 cl och då får drinken genast en 4a i betyg)

Faktaruta

Sturehof ägs av Svenska Brasserier som även driver och äger Taverna Brillo, Riche, Teatergrillen, Luzette, Stockholms Matmarknad och Oktagonen samt från den 1 september 2016, anrika Ulriksdals Värdshus i Solna.
Läs mer

https://vinbanken.se/2016/06/30/oktagonen/

 

Huvudbild: Anders Franchell, barchef Oktagonen som ligger mitt i Stockholms Matmarknad.