Laddar annons
29 Dec, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Halvflaskor - när hälften är tillräckligt.

Julen kom och gick. Medan flertalet fortfarande funderar på vad göra med resterna från det oftast överfulla julbordet så smyger sig sakta men säkert årets främsta gourmettillställning upp på planeringsagendan. Nyårsafton. För inte finns det väl någon annan dag under året då det lagas mer oxfilé i de svenska hemmen, fler champagne korkas upp och vackert röda nordamerikanska humrar pryder förrättstallriken.

Men så var det då det här med dryck till alla rätter. Något i välkomstglaset, till aptitretarna, förrätten, huvudrätten och desserten kan lätt avtrubba sinnena. Varför inte lösa detta genom att välja ur det allt bättre utbudet av halvflaskor?

Visst är dina skaldjur är värt ett bra vin. Likaså din oxfilé eller ankbröstet. Portvin eller Madeira till osten är underbart och Champagne kan man väl ändå aldrig få för mycket av. Således; här följer Vinbankens tips på riktigt bra halvflaskor som finns tillgängliga på Systembolagets hyllor. Men för att vara säker på att vinet finns i just din butik, sök i förväg online, på butikens sortiment.

Bubblor

Drick mer Champagne! Inte bara för att det är festligt och nyårsafton utan för att det också är gott. Glöm inte att titt som tätt byta ut ditt vita vin mot Champagne. Det är ett vin som vi allt för ofta associerar till blott högtider även om det egentligen förgyller än mer en grådaskig vardag i januari. Ett utmärkt budgetalternativ är Palmer & Co Brut (7372) för 129 kronor. Förvänta dig inga stordåd men räkna med en fin stenfruktsaktig Champagne, viss nötighet och svag blommighet. Lagom rivig mousse. (3) 

Även Massé Brut (7865) för 145 kronor är en minst sagt anständig enklare Champagne där syran är mer markerad än i förra vinet. Mer ämnad för mat. Till din naturella hummer exempelvis. (3)

Mer kraft och karaktär har du i Bollingers Special Cuvée Brut (7418) för 209 kronor halvflaskan. Vinet domineras av blå druvor och har ett bredare användningsområde. Fungerar utmärkt till såväl naturell som gratinerad hummer. Eller varför inte till fågelrätter? (4)

En personlig favorit under åren har alltid varit Pol Roger Brut Réserve (7549) för 205 kronor halvflaskan. Matvänligt vin tack vare en hög grönt äpplig syra som maskerar den lilla sötman. Elegant vin. (4)

Mousserande rosé är festligt. Till hummer- eller skaldjurssalladen fungerar spanska budgetalternativet Segura Viudas Brut Rosé (7779) för 49 kronor utmärkt. Med en svag sötma passar det också fint som en aptitretare där tillbehör med lätt sälta ledsagar. (3)

Musslor & Chablis. Ja tack!

Vitt vin

Det är en fröjd att kunna köpa ett vin som 2012 Tement Berghausener (90268) på halvflaska. För 79 kronor får du en riktigt bra sauvignon blanc från en av Südsteiermarks främsta producenter. Stram med mineraltoner, stenfrukter och en liten flirt med tropiska toner. Gör jobbet till en naturell hummer eller hummersallad. (3)

Klassiska viner efterfrågas i större utsträckning på nyårsafton än i vanliga fall. Chablis gillar vi alla och här finns ett utmärkt budgetalternativ i Brocard's 2012 Petit Chablis. 59 kronor för en halvflaska ger ett välgjort, citrusfriskt vin med torr smak och drag av stenfrukter. Ett hummervin. (3)

Gratinerar du hummern? Välj då en chardonnay med större smakrikedom än Chablis-vinet. 2012 Saint Clair Omaka Reserve (95051) för 89 kronor fungerar utmärkt tack vare sin lite rikare och fetare smak. (3)

Moget vitt vin kan vara en upplevelse. Lite sötma hjälper oftast och det får du i Domaines Schlumbergers 2002 Grand Cru Kitterlé (96105) från Alsace. 119 kronor för en halvflaska riesling är väl investerade slantar till exempelvis färska räkor där sältan är mer påtaglig. (3)

En av Tysklands främsta när det kommer till underbara riesling är Geltz Zilliken. Deras 2010 Saarburger Rausch Auslese (99328) är flytande nektar för 189 kronor halvflaskan. Lättheten, elegansen och den höga syran är oslagbar. Tysk riesling regerar! Prova denna till saltare skaldjursrätter eller om du har chilihetta i rätten. (4)

Råbiff & ung pinot noir. Ja tack!

Rött vin

Snäv budget? 2011 Crozes-Hermitage Les Launes (2800) från firman Delas levererar en svalare och slankare Syrah för 69 kronor halvflaskan. Så länge tillbehören eller såsen inte är allt för dominanta, är detta ett säkert kort till ankbröstet eller oxfilén. (3)

Gillar du viner med lite ålder? Kanske du väljer en portvinssås till din köttbit? Då är Lungarotti's 2007 Rubesco Riserva (95586) från Umbrien ett klockrent val. För 119 kronor halvflaskan får du ett karaktärsfullt vin med torkade toner, tobak och fin mörk frukt. (3)

Klassisk Bordeaux från ett stort år är för många av oss ett måste. Det begäret löser 2005 Clos du Marquis (99185) från Bordeaux-kommunen Saint-Julien enkelt. 349 kronor för en halvflaska är ingen obetydlig summa men så har du också andravinet från det fantastiska slottet Léoville-las-Cases i glaset. Dekantera i förväg för en större doft- och smakupplevelse. (4)

Har du en del örter och vitlök till din köttbit? Då väljer du en Châteauneuf-du-Pape från Domaine du Vieux Lazaret (2211) för 99 kronor halvflaskan. Stöddigt nog för att möta smakrikedomen i din maträtt. Men se till att få med 2010:an hem som har en härlig stramhet. (3)

Säga vad man vill men pinot noir och ankbröst är det svårt tacka nej till. Välj en halvflaska av Faiveley's 2011 Mercurey (73488) för 169 kronor. Sval, örtig och med delikata röda bär samt en lätt fatton. Kyl lätt och lufta i förväg. Bourgogne är underbart! (3)

Till desserten

Att runda av en måltid med Madeira är obligatoriskt hos undertecknad. Världens främsta starkvin förtjänar så mycket mer uppmärksamhet och till din chokladdessert, bär eller ostar så fungerar Blandy's 2006 Colheita strålande. 134 kronor för en halvliter är inget annat än ett fynd. Kyl lätt och servera ur dina vitvinsglas. Malmsey är en druva med svag blommighet och det knäckiga inslaget samt den markerade syran gör vinet oerhört användningsbart. (4)

Rött och sött? Ja tack! 2012 eller 2013 Brachetto d´Acqui (6260) från producenten Braida är en riktig charmör och med sina blott 5,5% är det dessutom ett välkommet inslag under nyårsafton. 79 kronor för en halvflaska av detta lätt mousserande vin med svag blommighet och röda bär i doften. Till en inte allt för kraftfull chokladkaka eller bärdesserter. (3)

Moscatel de Setúbal (8117) är den givna följeslagaren till apelsin- och chokladdesserter. Släng gärna på några bär för att friska upp anrättningen. För 59 kronor halvflaskan får du ett härligt sött, oljigt och aromatiskt vin som du kyler ner till 10-12 C och dricker ur dina vitvinsglas. (3)

Tawny port är liksom Madeira beklagligt bortglömt i hushållen. Hållbarheten ur öppnad flaska borde innebära motsatsen. Till din Stilton eller Roquefort passar en 10-årig tawny strålande. Kontrasten mellan sötma i vinet och sälta i osten är inte bara fascinerande utan även gott. Välj Barão de Vilars 10 Year Old Tawny (8005) för 99 kronor halvflaskan. Fungerar precis lika bra till nötbaserade kakor eller mörk choklad. (3)

Är du beredd? Det här är sött, närmre bestämt runt 400 gram socker per liter! El Candado (78005) från erkända Valdespino i Jerez kostar 125 kronor för en halvflaska och räcker länge. Druvan pedro ximénez och vinet är närmast trögflytande. Förutom att prova det till choklad, nötter eller frukt så testa att hälla lite över vaniljglass. Den godaste chokladsås du smakat! (3)

Gott nytt år! Vi ses 2014.

 

Skribent: Niklas Jörgensen