Laddar annons
12 Jan, 2014

Madeira - att äga en vingård

Från Câmara de Lobos, det vackert belägna fiskesamhället som Winston Churchill förälskade sig i, beger du dig upp för serpentinvägarna. Kanske du stannar vid toppen av Cabo Girão, havsklippan som stupar närmre 600 meter ner, och vågar dig ut på den nyligen byggda glasskivan där du kan skåda helt ner till havsytan.

Håll tummarna för att dimman inte härskar. Du fortsätter en bit in i landet och uppför de slingrande smala vägarna. I något som närmast kan betraktas som en dalgång ligger den, Madeiras största vingård.

Quinta Grande. I södervänt läge ser du de terrasserade odlingarna som tillsammans bildar en ca 10 hektar stor vingård. I de flesta vinregioner är detta inte mycket, knappt en tiondel av ett normalstort slott i Bordeaux. Men på det kuperade Madeira är det stort. Riktigt stort. På ön där markpriser i vissa områden når nivåer likvärdiga med attraktiva lägen i storstäder runt om Europa, är markägande oönskat för vinproducenterna. De områden som möjligen är överkomliga prismässigt är det av en enkel anledning; det är allt för kostsamt och riskabelt att bygga där. Istället köper producenterna druvor från de ca 1 500 odlare som finns på ön.

Situationen är i grunden densamma för Quinta Grande. Utsikten må vara bedårande, det är utan tvekan en av Europas mest magnifika vingårdar, men att sköta den är både kostsamt och krävande. Quinta Grande startar 600 meter över havet och klättrar sig upp till 750 meters höjd. För att undvika jordras så är odlingarna terrasserade, ett kostsamt arbete, men i och med att det är ett kulturarv så stöttas ägaren med bidrag från EU.

Henriques & Henriques är en av få producenter som äger en vingård på ön. Nyligen köpte även Blandy's ett par mindre marker, för att säkra tillgången till ädla druvor. Även om Quinta Grande är 10 hektar så utgör den blott 10% av Henriques & Henriques produktion. Den mest planterade druvsorten i vingården är verdelho, en eftertraktad druva som tyvärr odlas i allt för små mängder på ön. Humberto Jardim, VD för Henriques & Henriques vill säkerställa att de alltid har viss tillgång till verdelho som representerar den halvtorra stilen. Här finns också planterat ca 700 rankor av den snudd på utdöda terrantez, Madeiras främsta druva.

När vi står där på toppen av Quinta Grande kan jag inte låta bli att fråga honom om det är värt det, att äga en vingård. Det är uppenbart att Humberto Jardim är stolt över Quinta Grande, det märks på röstläget, men han säger samtidigt till mig: "Vem skulle vilja köpa och vem har råd att köpa den?"

Madeira från Henriques & Henriques

Producentens husstil kännetecknas av tämligen kratfulla viner med moderat oxidation. Portföljen av viner imponerar men tyvärr är de inte tillgängliga i Sverige förutom ett fåtal av de enklare. Är du på Madeira eller på resande fot i Europa är det desto enklare att finna Henriques & Henriques. Sök särskilt efter de strålande 15-åriga vinerna på antingen sercial, verdelho, bual eller malvasia. En flaska betingar runt 40-45 euro. Vill du prova en raritet så söker du firmans 20-åriga terrantez. Ett magnifikt vin som med sin halvtorra, syradrivna stil är strålande till svamprätter. Kostar runt 50-55 euro. Detsamma kan sägas om den 20-åriga verdelhon från firman.

I Sverige kan du beställa firmans 5-åriga Finest Medium Dry (7822) för 132 kronor, ett vin som är baserar på den mest odlade druvsorten på ön, den blåa tinta negra. Inget storslaget men det är likväl oerhört mycket vin för pengarna och användningsområdet är stort. Den halvtorra och eleganta stilen passar till soppor, svamp, hårdostar men även till saltare tilltugg som lufttorkad skinka. (3)

Fotnot. Henriques & Henriques tar gärna emot besök. Kontakta dem i förväg om du vill besöka producenten. Huvudanläggningen finns i Câmara de Lobos.

 

Skribent: Niklas Jörgensen