Laddar annons
2 Jan, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Har Sverige världens bästa kranvatten?


Sedan barnsben har vi fått lära oss att vårt svenska kranvatten är bland det bästa i världen. Men vad innehåller kranvattnet egentligen? En rad olika föroreningar som inte försvinner i reningsverkens filter följer med vattnet i våra kranar, vatten som vi dricker varje dag. På samma sätt som vi gör när vi väljer ekologiska livsmedel och undviker mat som innehåller smakförstärkare och andra E-ämnen, vill Clearly of Sweden få oss att börja fundera över vad vi får i oss med vattnet och välja ett bättre alternativ.

Hälsoexperterna säger att vi bör dricka minst en och en halv liter vatten om dagen för att må som allra bäst och för att rensa kroppen från slaggprodukter. Men med vårt kommunala vatten får vi även i oss klor och tungmetaller samt rester av bekämpningsmedel och läkemedel som våra reningsverk idag inte klarar av att filtrera bort. I 2007 års undersökning av stockholmarnas dricksvatten fann Stockholms läns landsting att vattnet innehöll en rad aktiva läkemedel, bland annat smärtstillande medel och blodtrycksmediciner. Vad dessa gör med kroppen är hittills inte helt klarlagt, men det finns studier som visar på direkta samband mellan dricksvatten och sjukdomar.

Välj själv

Precis som vi väljer vad vi stoppar i oss i matväg och är noga med det, borde vi också vara noga med vad vi dricker. Dagens gränsvärden för hur mycket föroreningar dricksvattnet får innehålla behöver inte vara desamma om exempelvis ett år. Gränsvärden ändras i takt med ökad kunskap. Och även om en viss mängd av något tillåts, så betyder det inte att det är nyttigt för oss. Idag handlar vi ekologiskt och kravmärkt, bland annat för att slippa få i oss bekämpningsmedel, och vi
väljer bort glutamater, eller E621-E624, för att vi vet att dessa smakförstärkare inte är bra för oss, även om de är tillåtna. Borde vi då inte också välja att dricka ett så rent vatten som möjligt?

– Vi har alla rätt till ett så rent vatten som möjligt. Eftersom kommunerna inte kan erbjuda oss vatten utan föroreningar blir det istället upp till oss själva att välja vilken kvalitet vi vill ha på vårt vatten. Med dagens vattenreningsfilter har vi möjlighet att kraftigt reducera förekomsten av föroreningar i vattnet, säger Hans Barden, VD för Clearly of Sweden.

Clearly of Sweden har ett brett sortiment av effektiva vattenreningsfilter som enkelt kan monteras på kranar eller under diskbänken till mycket konsumentvänliga priser. I filtren används den senaste vattenfiltreringsteknologin med bland annat multifilter, aktivt kol*, KDF och REDOX**. Att använda ett vattenreningsfilter är ett enkelt sätt att försäkra sig om att inte få i sig några skadliga kemikalier och bekämpningsmedel.

Bildtext till bild på kranfilter:
Längst till vänster ligger ett oanvänt 6-månaders kranfilter. Därefter ser du samma filter efter ett halvårs användande i en kran i Mölndal, en i Göteborg och längst till höger en i Kungsbacka.

För mer information om Clearly of Sweden och företagets vattenreningsfilter, gå in på clearlyofsweden.se.

* Aktivt kol är extremt poröst och filtret har en stor yta för att samla upp föroreningar.
** KDF är en viktig vattenreningsteknologi som motverkar bakterietillväxt i filtret. KDF baserar
sig på elektrokemisk oxidationsreduktionsprincip, REDOX, som tar bort klor innan det kommer
i kontakt med kolet.