Laddar annons
29 Dec, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Champagne topp-listan 2009

Gemensamt för champagne är de fina bubblorna, de som på ett nästintill märkligt tydligt sätt skiljer sig från andra bubblande viners mousse. Så lika men ändå, stor skillnad. Om det är antalet bubblor, någon ambitiös person har summerat dem till 49 miljoner stycken per butelj, eller om det är det som fransmännen kallar för "terroir" lämnar jag öppet för er att diskutera. Här är årets lista på Vinbankens ädla favoriter. Imorgon släpper vi listan på de mousserande vinerna.

Här har jag  delat in champagnerna i en grundstil så som jag tycker att smaken  utmärker sig. Det är ingen vetenskaplig uppdelning men kan vara vägledande för användingstillfället. Exempelvis är de strama, krispiga mycket bra att servera vid mingel och fördrink men inte lika lyckade när mat serveras då det istället är en fördel om smaken på champagnen är mer generös och rund.

Stram och krispig
7430 Jeanmaier Brut, 215 kr
Ljusgul. Hint av svavel (lufta bort!). Torr, medelfyllig och tydligt stram grön fruktsmak. Finstämda gröna frukttoner, stringent syra med inslag av mineral.
Betyg: 3+

7686 André Clouet Grande Réserve, 259 kr
Gugrön. Rökig. Torr, medelfyllig snitsig frisk mineralsmak med inslag av citrusgrön syra och gröna äppelskal. Stram och skönt syrlig, upplyftande champagne!
Betyg: 4

7411 Leclaire-Gaspard Blanc de Blancs Brut, 269 kr
Ljusgul med gröna stick. Fruktig doft med inslag av svavel (lufta bort). Torr, medelfyllig äppelfruktig, stram och tydligt stringent smak med fin längd. Upplyftande!
Betyg: 4

7454 Billecart-Salmon Brut Réserve, 329 kr
Solgul, blek. Bröd, nötter och mogna äpplen. Torr, medelfyllig, stram och stringent. Mogen äppelsmak, inslag av mienral och örter en en lätt dos av bröd samt rund smörton.
Betyg: 5

Rund och välsvarvad
7709 Pannier Brut Tradition, 209 kr
Gulgrön. Liten, blygsam doft. Torr, medelfyllig smak av grön frukt och mineral och en avslutande rondör av nybakat bröd. Trevligt bubbel som många kan tycka om.
Betyg: 4

7555 Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut, 239 kr
Ljusgul. Karamellkola och äpple. Torr, medelfyllig frisk och stringent smak av äpple och mineral. Smör och nötter ger skön, rondör och fin längd. Bra köp!
Betyg: 4

7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve, 265 kr
Ljusgul-grön. Liten, lätt parfymerad doft. Torr, medelfyllig gul frukt, nötter, bröd och apelsin. Lägg till den för champagne så välgörande dosen av mineralitet. Trevlig, personlig och inte som ”andra”.
Betyg: 4

7592 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2000, 329 kr
Gulgrön. Blommig aprikosdoft. Torr, medelfyllig, blommig touch, inslag av aprikoser samtidigt som en stram äppelsyra gör sig påmind. Inslag av rund smörighet och en lätt brödig kexton. Trevlig utan att vara stor.
Betyg: 3+

7549 Pol Roger Brut Réserve, 348 kr
Gulgrön. Svavel i doften luftar ni bort, speciellt om bara så lätt som här. Torr, medelfyllig smak av rostade äppeltoner, inslag av mineral, balanserad syra och lång eftersmak. Ren, krispig och samtidigt smakrik.Gärnabubblor!
Betyg: 4+

Generös och bombastisk
7395 Champagne Pompadour Brut, 219 kr
Gröngul. Parfymerad doft som drar åt det mogna äpplen hållet. Torr, medelfylligt smörig, rund fruktsmak av mogna gröna äpplen. Len och rund eftersmak.
Betyg: 4

7460 Castellan Party Box 2000, 1794 kr (6 flaskor)
Gulgrön.Rökig doft. Torr, medelfyllig och smakrik av gröna och gula äpplen. Rökig mineralsmak visar vägen. Tar smakplats på ett skönt sätt!
Betyg: 4+

7450 Launois Brut Cuvée Reservée, 295 kr
Gulgrön. Smör och nötdoft. Torr, medelfyllig smörig gul äppelsmak, inslag av nötter. Bra längd och med en bred smakpalett. Passar middagsbordet.
Betyg: 4

7329 Launois Vintage Brut 2004, 329 kr
Blek, ljusgul. Rostade karameller i doften. Torr, medelfyllig smak av rostade mandlar och karameller, friska inslag av äpplen, rondör av smör och nötter. Skön mandelton i eftersmaken. Gärna till lyxig måltid.
Betyg: 4

7597 Taittinger Nocturne, 379 kr
Gröngul. Fruktig, godissöt förnimmelse. Torr, medelfyllig smakrik och uppleveler som sötar fruktsmak av äpplen och päron. Lätt parfymerad ton. Rostade nötter och smak av mineral. Godissöt förnimmelse gör smaken lätt att tycka om, för många.
Betyg: 4-

7637 R de Ruinart 2002, 379 kr
Gröngul. Örter och svavel (lufta bort). Stor, rik och torr. Smak av gul frukt, persika och apelsin och rostade nötter. Inslag av mineral. Lång eftersmak där apelsintonen klädsamt dröjer sig kvar.
Betyg: 4+

7418 Bollinger Special Cuvée Brut, 385 kr
Gul. Stor, rostad doft med drag av röda juläpplen (Ingrid Marie). Torr, medelfyllig smak  av röda äpplen, bröd och mineral. Rik och generös utan att tappa stilen eller finessen, lång eftersmak. Ren, stor och lite yvig smak att förföras av. Gärnaskumpa!
Betyg: 4

Utöver det vanliga
7579 Bollinger La Grande Année 2000, 849 kr
Gröngul färg. Svaveltoner i doften. Stor smak av generös frukt, nötter, smör och örtkryddor. Mineralinslagen styr upp och fixar finessen. Ungt vin som med fördel kan läggas undan till kommande år.
Betyg: 4+

7548 Cuvée sir Winston Churchill 1998, 1 028 kr
Gröngul. Rökigt fräckt fräsch och stor doft. Torr, medel/fyllig elegant smak av frukt, inslag av mineral, lätt rostad hint och en örtig snits. Lång, elegant och krispig eftersmak. Komplex. Ung! Dricker såklart gärna nu men vinet klarar sig utmärkt många år framöver.
Betyg: 5

7428 Dom Pérignon 2000, 1 169 kr
Gulgrön. Rökig, stor och generös. Torr, medel/fyllig. Rik och mycket rensmakande grön frukt. Äpplen, päron inslag av mineral, rök, rostade mandlar och en ton av bröd. Lätt beska i eftersmaken pockar på uppmärksamhet men stör inte. Komplex. Bra vin med framtiden för sig.
Betyg: 4+

7494 Krug Grande Cuvée, 1 329 kr
Solgul färg. Dofta av nötter, smör, kryddor, apelsin och röda äpplen. Torr, medel/fyllig kryddig smak med tydliga inslag av ingefära, apelsin och äpplen. Mineral och bröd är självklart med på ett hörn. Komplex och stor. Vill gärna spara ett tag, ett år minst, innan jag korkar upp. Känner inte sådär tvärsäkert igen Krug-stilen, vet inte om förändrad eller annat på gång. Personligt smaklökshaveri? Hursomhelst, att det är ett bra och stort vin är säkert.
Betyg: 4