Laddar annons
3 Jan, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Skörderapport från vårt närmaste vinland-Tyskland

Efter ett år av närmast perfekt väder så har vinodlarna i de 13 olika distrikten inte mycket övrigt att önska. “Årets skörd kommer att bli en av de klassiska årgångarna att minnas länge” enligt Norbert Weber, ordförande av Tyska vinodlarnas förening i Bonn. “Sällan har vi haft möjligheten att få skörda så aromatiska, friska och fullt mogna druvor som vi gjort i år.

Tyska Vininstitutet i Sverige, Pressmeddelande 20091105
2009: “En stor årgång”
Toppkvalitet i samtliga vinodlingsområden / Skördevolymer 10-15% under snitt.

Många producenter har skördat druvor med mustvikter over 150 grader Oechsle, vilket är gränsen för att kunna producera rariteter som Beeren- och Trockenbeerenauslese.

Enligt Tyska Vininistitutet i Mainz så kommer volymen på årets skörd att uppgå till 8.8 million hl, vilket är 10-15% mindre än förra årets skörd och det fem senaste årens snitt. I Rheingau, Mittelrhein och Nahe, så antas skörden vara mer än 20% mindre än normalt. Skördevolymen i Franken var dock normal och i Pfalz endast lite mindre (-6%) än snittet de senaste åren. Det lägre skördeuttaget anses bero på ojämn blomning såväl som det soliga men något sena sensommarvädret. Svår frost under vintern i de östra regionerna Sachsen och Saale-Unstrut gav en skörd som bara är hälften så stor som förra årets skörd

Frånsett vissa producenters individuella prisjusteringar så estimerar Norbert Weber att priserna lär bli ungefär som förra året trots årets mindre volymer. Årets skörd är i linje med övriga Europa – årets skörd beräknas bli cirka 173 miljoner hektoliter (vilket är ungefär samma som 2008). Så det finns inget skäl att förvänta sig några större prisförändringar från andra vinproducerande länder i Europa heller .

Tyska Vininstitutets VD, Monika Reule, ser 2009 års årgång som ett mycket bra tillfälle för vin entusiaster att köpa viner till fördelaktiga priser med tanke på den höga kvaliteten som årgången har. ”Många viner med Spätlese och Auslese kvalitet kommer att säljas som QbA viner för att möta marknadens efterfrågan” säger Reule. Hon ser fram emot exceptionellt fruktiga, fylliga och mycket välbalanserade vita viner och kraftiga, djupt röda och sammetsröda röda viner. Det återstår att se om årgången kommer att kunna producera rariteten Eiswein – men de druvor som fortfarande hänger kvar på stockarna är i ett närmast perfekt tillstånd vilket ger god potential att lyckas. Nu återstår att se om vädret spelar odlarna i händerna. Moder natur får avgöra om tillräckligt kallt väder infinner sig under senhösten/vintern för att skörda druvorna (minst -8 grader behövs för att kunna skörda druvorna och göra Eiswein).

Monika Reule är övertygad om att Tysklands årgång 2009 kommer att åtnjuta internationell uppmärksamhet. “I tillägg till otroligt fina vita Riesling- och Pinotviner, kommer många vinkritiker och entusiaster bli överraskade av kvaliteten på våra röda viner. Utanför Tyskland är det fortfarande ganska okänt att en tredjedel av Tysklands vingårdar hyser röda vinsorter och att Tyskland är den tredje största Pinot Noir producenten i världen” förklarar vininstitutets VD.