Laddar annons
9 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Héritages Côtes du Rhône Blanc | Måndagsmatchen

Héritages Côtes du Rhône Blanc är ett fruktigt men stramt vitt vin som matchar relativt smakrika maträtter. Vi matchar med en matig quesadilla.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet klarar av smakrika rätter och blir utmärkt till ljust kött, som kalkon och kyckling framförallt. Prova till grillade pilgrimsmusslor eller fisksoppa. Vi matchar med en kycklingquesadilla.

RECEPT | Kycklingquesadilla – 4 portioner

150 g benfria kycklinglårfiléer, stekta och finfördelade
200 g tacoost
4 stora tortillas
1 röd spetspaprika, finhackad
1 knippe koriander, finhackad
2 vårlökar, finhackade
½ röd chili, finhackad utan kärnor
lite salt

Gör så här:
Blanda allt i en bunke och fördela blandningen på två av tortillabröden, lägg de andra bröden över. Hetta upp en stekpanna och stek helst utan smör eller olja. Lägg i en tortilla i taget, sänk värmen och stek klart på låg värme. Vänd efter ett tag. Skär i tårtbitar och servera med guacamole och gräddfil.

Vintips till maten

Héritages Côtes du Rhône Blanc 2013 (2866), Rhône, Frankrike, 91 kr

Vinet är gjort av 40% grenache blanc, 20% clairette, 20% bourboulenc, 10% roussanne och 10% viognier. Druvorna vinifieras och lagras på sin jästfällning var för sig i fyra till sex månader, innan vinet slutligen blandas och buteljeras.

Vinbankens recension:
Torr, medelfyllig och fruktig smak av mogen, generös dos päron och gula äpplen. Tydligt örtkryddigt med mineralton. Fin längd och liten smak av vanilj.
Betyg: 3+

Vinöst vetande

Säg hej till druvan bourboulenc, en av de vita druvor som växer huvudsakligen i Rhônedalen, Languedoc och Provence. Detta är en druva som mognar sent och det är viktigt att invänta optimal mognad annars blir den tunn och tråkig. Rätt mognad gör att den bidrar med både fyllighet och pigga citrustoner.