Laddar annons
16 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Res till Italien och laga mat i Toscana

Jag förverkligade en dröm om att lära mig laga mat i Toscana. Det var en underbar resa och det rekommenderas varmt. Här kommer en favoriträtt från kursen.

För ett par år sedan reste jag med maken till Toscana. Landskapet är lika vackert som på film och maten underbar liksom vinerna. Mitt i mellan Florens och Siena, långt ut på den italienska vischan, mötte vi andra likasinnade – det vill säga mat och vinnördar – från USA, Australien och Storbritannien. Tillsammans lärde vi oss laga italiensk husmanskost av ekologiska råvaror.

Resa till Toscana

Att resa runt i Toscana är som att resa i en filmkuliss. Här hänger vindruvorna i klasar utanför Florens, snart redo att skördas.

Våra lärare på matlagningskursen var bland annat den ljuvliga Serenella och den karismatiska Manuela. Vi delade middagsbord och gjorde även utflykter tillsammans; en biodynamisk biodlare, en engelsk krukmakare, en rundtur i Siena och vingårdsbesök var något av det som vi hann med under veckan.

Det finns många olika arrangörer av den här typen av resor, vi valde Organic Tuscany eftersom de fick väldigt hög rating på Tripadvisor och för deras ekologiska inriktning. Vi bodde en kort biltur från lilla staden Certaldo, som också är värd ett besök.

Vi flög tur och retur till Florens och inledde semestern med ett par dagar i den vackra villan Villa Il Poggiale. 

Pasta med salviasås – 4-6 portioner

Salviasåsen serveras här till hemgjord gnocchi.

En helt underbar sås som man kan ha till hemgjord pasta, till ravioli, gnocchi eller helt vanlig spagetti. Sugo di burro, panna e salvia. Så heter den på originalspråk och hur lätt som helst att laga, inte så kalorisnål och bara för salviafrälsta.

100 g smör
20 färska salviablad
5 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
5 dl riven parmesan

Gör så här:
Smält smöret på låg värme tillsammans med de hela salviabladen. Tillsätt grädden och låt bubbla på låg värme i fem minuter, tillsätt hälften av osten och koka några minuter till. Stäng av värmen och låt stå minst fem minuter för att salvian ska ge optimalt med smak till såsen. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan. Lägg hälften av den kokade pastan i en stor skål, häll på hälften av såsen och osten. Upprepa. Servera genast.

Vinförslag

Rött vin från Toscana

Piccini Chianti 2014 (22467), Chianti, Toscana, Italien, 79 kr
Mjukt, bärigt och snällt med kryddiga toner och inslag av körsbär och lingon. Blir en perfekt kamrat till den smakrika pastasåsen utan att ta över.

Serrata Belguardo 2012 (22955), Maremma, Toscana,I Italien, 99kr
Servera salviasåsen till köttfärsfylld ravioli och du kan välja ett vin med mer kraft. Det här vinet år pålitligt och alltid bra. Passar utmärkt eftersom jag i de kryddiga tonerna tror mig finna en smula salvia förutom de obligatoriska körsbären förstås, som oftast finns där i sangioveseviner.

Vitt vin från Toscana

Rocca di Montemassi Vermentino 2013 (83176) BS, Maremma, Toscana, Italien, 93 kr
Ett vitt vin är inte dumt till. Detta är gjort på druvan vermentino. Blommigt med kryddiga undertoner och fin friskhet.

Vitt från Italien

Winkl Sauvignon 2013 (2799),Trentino-Alte Adige, Italien, 139 kr
Den aromatiska druvan sauvignon blanc finns även i Italien. Den mycket aromatiska smaken stöttar upp salviasåsen väldigt väl och friskheten balanserar fetman bra.

Skål!