Laddar annons
16 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château de Barbe Blanche 2009 | Måndagsmatchen

Vintips: en fantastisk årgång i Bordeaux och ett härligt rödvin som heter Château de Barbe Blanche 2009. Måndagsmatchen kombinerar med en mustig lammgryta.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Château de Barbe Blanche passar mycket bra till lammstek och snart är det påsk så beställ genast om du vill vara säker. Fungerar även till grytor av olika slag och till ostar, som inte är alltför starka. Maten ska inte vara allt för stark eftersom det här vinet är elegant, mjukt och fruktigt med fina nyanser som man inte vill missa. Det kan faktiskt även fungera till fisk.

RECEPT | Mustig lammgryta

4 portioner

500 g lammkött, exempelvis lammstek
2 dl köttbuljong
1 dl rödvin
2 palsternackor, skalade och i bitar
2 morötter, skalade och i bitar
2 gula lökar, skalade och i bitar
1 msk rosmarin
1-2 msk soja
2 msk honung
smör att steka i
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skär lammköttet i grytbitar och bryn det i en stor gryta. Häll på buljongen och rödvinet och låt puttra i 30 minuter. Fräs samtidigt rotsakerna i en panna som du sedan lägger ner i grytan tillsammans med rosmarin. Låt koka ytterligare minst 20 minuter.

Smaka nu av med honung, soja, salt och peppar. Red med maizena. Servera grytan med kokt potatis och kanske lite matlagningsyoghurt som du smaksatt med pressad vitlök, hackad bladpersilja, svartpeppar och lite citronrasp.

Vintips till maten

Château de Barbe Blanche 2009 (74108) BS, Lussac-Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike, 171 kr
Som så många viner i Bordeaux har även detta merlot som huvuddruva. Blandningen är merlot 65%, cabernet franc 25% och cabernet sauvignon 10%. Producenten är nestorn André Lurton.

Vinbankens recension:
Fyllig smak av mörk frukt, mogna svarta vinbär, mörka plommon och örter samt fruktiga tanniner. Fruktig längd med lätt bärsötma, smak av vinbär, tobak och mjukt rostade kryddiga fat. Smakrikt vin med skön ursprungstypicitet, mjuk rondör och bra längd.
Betyg: 4+

Vinöst vetande

2009 var ett toppår i Bordeaux så passa på att prova en fin årgång. Våren bjöd på fina väderförhållanden och sommaren var varm och torr, möjligen lite väl torr. Sol och värme gav hög sockerhalt i druvorna och det fanns producenter som kanske skördade lite för tidigt på grund av detta.

Lussac-St Emilion är en satellitkommun till St Emilion i östra Bordeaux. Monsieur Bordeaux, det vill säga André Lurton, har en unik förmåga att med sin långa erfarenhet hitta riktigt bra odlingsplatser. Hans filosofi är att göra druvtypiska viner i modern stil som bär karaktär av sitt ursprung.