Laddar annons
Första ”Från Sverige”-ölen någonsin lanseras på Systembolaget
3 Mar, 2024

Första ”Från Sverige”-ölen någonsin lanseras på Systembolaget

Ursprungsmärkningen ”Från Sverige” har blivit en kvalitetsstämpel när det kommer till råvaror och livsmedel. För första gången någonsin har nu en öl fått den prestigefulla ursprungsmärkningen.

Det är ett härligt sorl i den nyöppnade korvrestaurangen Banger på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Väggarna går i en färgglad men ändå varm kombination, och allt kretsar kring den stora baren i mitten av lokalen. Sakta men säkert fylls den på med glada och entusiastiska människor. Om bara några minuter ska den första ölen med ursprungsmärkningen ”Från Sverige” lanseras och det finns en förväntan i luften. Det nya ölet har fått namnet Korvöl och bakom det står det välkända bryggeriet Nils Oscar. Enligt Nils Oscar så passar ölet alldeles utmärkt till just korv, därav att lanseringen sker bara några dagar innan den årliga Korvfestivalen och att lanseringsfesten är på en korvrestaurang.

– Vi har pratat om det länge, och vi har faktiskt haft det uppe för diskussion att göra något ihop med Sveriges bryggerier för att få till den här ursprungsmärkningen, men varje gång har det runnit ut i sanden. Så vi bestämde oss för att göra det i egen regi och se till att vi får en öl där ursprungsmärkningen ”Från Sverige” står på burken, berättar Henrik Kihlberg, vd och delägare på Nils Oscar i samband med lanseringsfesten av Korvöl. 

"Runt 30 procent av öl i Sverige är importerad"

Du som handlar i valfri livsmedelsbutik kan inte undgått den runda blågula märkningen med texten ”Från Sverige” tydligt skriven på diverse produkter och råvaror. Tanken med ursprungsmärkningen är inte mer komplicerad än att innehållet på produkterna alltid ska vara hundra procent från Sverige, och man vill helt enkelt lyfta svenska råvaror och produkter. 

– Runt 30 procent av öl i Sverige är importerad, och det tycker jag är väldigt synd då vi egentligen importerar vatten om vi tänker efter. Vi har alla förutsättningar att göra otroligt bra öl på hemmaplan. Det är inte som med vin, för där har vi inte riktigt förutsättningarna, men när det kommer till öl så finns det bryggerier i alla storlekar som producerar öl här i landet, fortsätter Henrik Kihlberg. 

Korvöl
Ursprungsmärkningen syns tydligt på den nya korvölen

Totalt har över 100 000 produkter i dag märkningen, men ingen av dess är en öl, fram tills nu. Den 4 mars lanseras nämligen Korvöl av Nils Oscar och där på den gula etiketten så syns den unika märkningen väldigt tydligt. 

– Vi är givetvis oerhört stolta över att vi fått till detta. Vi har letat efter rökt malt och till slut hittade vi det på Gotland, så vi är extremt glada över att få ha den här märkningen på vår öl, och att vi är först ut av alla, avslutar Henrik Kihlberg. 

Korvöl av Nils Oscar kommer finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från och med 4 mars.