Laddar annons
Rieslingvinet som bara säljs i Sverige
4 Mar, 2024

Rieslingvinet som bara säljs i Sverige

Riesling från Tyskland är ett säkert kort som vi är vana vid att se på hyllan på Systembolaget. Men på senare tid har allt fler rieslingviner från andra ursprung börjat dyka upp, och det är ursprung som vi kanske inte alltid kopplar till just riesling. 

Att riesling är ett av våra absolut mest populära viner råder det ingen tvekan om. År efter år hör den tyska druvan till en av de mest sålda på Systembolaget. Vinerna kommer dessutom i alla möjliga förpackningar och finns i många olika prisklasser. Vi i Sverige förknippar främst riesling med Tyskland, men på senare tid har du som gillar rieslingviner kunnat upptäcka och testa viner från andra ursprung också. USA, Australien, Chile och Nya Zeeland är de länder som börjat exportera rieslingviner till den svenska marknaden. Och från det sistnämnda landet har det nyligen lanserats en riesling som är unik för den svenska marknaden. 

– När förfrågan kom från Systembolaget så började vi genast skapa flera olika rieslingviner som vi trodde skulle passa i just Sverige. Efter många provningar så kom vi fram till att det här specifika vinet var det absolut bästa, berättar Laura Young som arbetar på det Nya Zeeländska familjeägda vinhuset Saint Clair som 1 december lanserade sin nya riesling i Sverige.

– Det här vinet säljs ingen annanstans i hela världen förutom i Sverige. I Norge till exempel har de en annan riesling, och i Nederländerna är det också en helt annan. Det här vinet tog vi fram enbart för den svenska marknaden. Det tog sin tid och vi genomförde flera tester innan vi kände oss nöjda. Allt handlar om kvalitet och att skapa ett vin av högsta möjliga kvalitet. 

"Finns ett stort tryck på riesling just nu"

Att riesling från andra ursprung än Tyskland, Frankrike och Österrike blir allt populärare kan inte undgått många. Enligt Laura Young så tror hon att det beror på smakprofilen. 

Familjen Ibbotson
Familjen Ibbotson är de som står bakom Saint Clair

– Det är tillgängliga och fräscha viner som jag tror de flesta kan uppskatta. Det är uppenbart att det finns ett stort tryck på riesling just nu. Och efterfrågan i Sverige är väldigt hög. Många uppskattar druvan och vinerna som görs på den. 

Saint Clair har gjort sig kända som ett av de främsta vinhusen från Nya Zeeland. Det har bland annat lett till att de lanserat rieslingviner på flera marknader runtom i världen. Och enligt Laura Young har hon på nära håll sett hur efterfrågan på Nya Zeeländsk riesling ökat de senaste åren. 

– Vi har flera olika rieslingviner hos oss, och vi ser att såväl Nederländerna som Norge, Brasilien och Storbritannien säljer en hel del riesling från oss. 

– Jag tror det främst beror på att vi har möjligheter att få fram väldigt rena och fräscha rieslingviner. Det är ren frukt, det är hög syra och det är superfräscha viner rent generellt. 

"Den passar perfekt på den svenska marknaden"

Även om produktionen av riesling inte är i närheten av produktionen av sauvignon blanc på Nya Zeeland så anser Laura Young att just riesling fått ett allt starkare fäste i Nya Zeeland. 

– Vi odlar inte jättemycket riesling hos oss, men vi har några vingårdar där vi gör det och det ger oss möjlighet att experimentera och testa vinerna, så att vi kan få fram bästa möjliga vin för varje enskild marknad. I Sverige är man öppen för att våga testa nytt. Man vill gärna testa nya druvor från nya ursprung. 

– När det är något som är helt nytt så testar man gärna det för att se hur det är. Och jag tror personligen att vår riesling har en sådan smakprofil att den passar perfekt på den svenska marknaden. Jag skulle själv beskriva den som läskande och superfräsch. Den har en naturlig syra som balanseras på ett snyggt sätt med det naturliga restsockret som finns i vinet. Det är enkelt att dricka och har en tillgänglig stil. Vi får lite mer intensitet och koncentrerad frukt som är väldigt ren. Och det passar utmärkt till mat, avslutar Laura Young.