Ingången är en idé om ett toppvin. Att ta det man har, fixa mer av det bästa som krävs, anlita de skarpaste branschmänniskorna, blanda blanda plus tid, tålamod och hårt arbete varpå ut på andra sidan kommer….Harlan Estate. En enkel och briljant ekvation kan man tycka när man står på sidan av och egentligen inte har en aning om vad som krävs för att nå ett så högt ställt mål som Bill Harlan vill ha med sitt vin.
Som med allt som är utöver det vanliga ligger mer i potten än vad de flesta av oss förmodligen ens tror att det krävs av engagemang och finansiering. Och att mycket stod på spel för Bill Harlan är inte så konstigt, med rötter i casinovärlden som spelare av stora mått, var han van vid att satsa stort och vinna. Lake Tahoes Casino var hans hem innan han slog sig ner i Napa Valley, något som för övrigt tog honom flera år att infria eftersom den mark han bestämt sig för att köpa inte var till salu. Långsiktigheten i historien om Harlan Estate är möjligen det mest uppseendeväckande då det knappast rimmar med en spelares drömmar om snabba cash sett med lekmannens ögon.
Om det tog Bill Harlan tio år att få köpa den mark han ansåg lämplig och ytterligare flera år att anlägga och plantera vingårdar, varefter tre skördar -87, -88 och 1989 producerades och buteljerades utan att de släpptes till försäljning förstår man att han har ett poker face väl förankrat av gott om tid och ekonomi. Första årgången av Harlan släpptes 1990, då såldes totalt 300 lådor och jämfört med idag hade merparten av vinet jäst på ståltank. Nu jäser all must till vin på nya ekfat och det släpps ungefär 25 000 buteljer år. I begynnelsen ingick även mer av merlot i druvblandningen som idag till större delen består av cabernet sauvignon. Från början var alla vinstockar tuktade som singel cordon med gott om utrymme mellan plantorna. Läget var alltid sydöstriktning. För tillfället gäller inget som sanning, vingårdarna har alla möjliga placeringar och raderna vrider sig 360 grader, beroende på var och hur de är situerade. Dessutom är det tätt mellan stockarna. Jordmånen är vulkanisk med en cirka 30 till 40 cm lager av jord. Sten av olika storlek tar därefter vid.
När druvorna kommer till vineriet avstjälkas de till 100 procent. Faten är alltid nya franska ekfat från fyra eller fem olika tillverkare. Harlan Estate har haft hjälp av Michel Rolland, konsulterande oenolog, sedan 1988. Behöver jag säga att Robert Parker äääälskar Harlan :-)!
Don Weaver chef för Harlan Estate, berättar,
- vår vän Michel Rolland kommer två gånger per år. Vi är alltid väl förberedda med fakta och olika prover. Under det ena tillfället ska blandningen göras som ska gå till Harlan. Rolland har en enastående förmåga att para ihop olika viner för ett än bättre resultat. It´s just amazing!
Den 40 ha stora egendomen är planterad med 70 procent cabernet sauvignon, 20 procent merlot, 8 procent cabernet franc och 2 procent petit verdot. Viss föryngring av stockarna kommer att påbörjas då de snart 25 år gamla lägena idag anses som mycket gamla sett ur Kalifornienperspektiv. Här vet man att åldern på stockarna inte kan nå nivåer som de i Europa. En anledning är att vi har kallare vintrar som hjälper att hålla skadeinsekter, virus och annan ohyra borta från vinstockarna.
Svensk importör: Divine
Provning av Harlan Estate i Stockholm 8 februari 2010
1992
Mörkröd, tät med mognadston.
Läder, svartvinbär, örter. Frisk.
Fyllig, rik, stram smak med mognadstoner inslag av läder och fikon samt en viss sötma. Mörk kärnfrukt, smak av örter, läder, tobak och vinbär.
Mogen och läcker eftersmak.
Omdöme: för mig är vinet helt perfekt idag. Don Weaver menar att det har minst tio år till framför sig. Smaken är elegant med en knorr av nya världen.
1995
Mörkröd, tät viss mognadston.
Liten återhållen doft som utvecklas allteftersom i provningen. Elegant, finstämd och parfymerad av violtoner.
Smaken är fyllig. Rik, koncentrerad och förvånande ”på” i jämförelse till doften. Inslag av svartvinbär, rök, fat, läder och ett uns tjära. Konsistensen är ”tight”.
Omdöme: Här är ett vin med massor av potential, så läcker och god idag men ändå, det bästa lär fortfarande finnas framför oss. Provningens bästa vin.
1996
Blåröd till röd, tät.
Tät doft av läder, violer cassis och choklad.
Fyllig, rik och söt smak av svartavinbär, björnbär, örter, violer och strama fat. Elegant snits och sötman till trots, vinet har en strålande bra syra.
Omdöme: jamenvisst, läcker och mycket Harlan. Vill dock gärna spara ett tag då det känns som att vinet tjuvhåller på sig…
2006
Blåröd, tät färg.
Choklad och ineraldoft. En doftpuff som av gröna tanniner – inte kul.
Fyllig, rik och extraherad. Lite dynghög är det allt…eller bättre, lätt vegetativ. Röd fruktsmak, hög alkoholhalt och smak av mineral.
Omdöme: har svårt för 2006, idag och just nu vid detta provningstillfälle. Om det är reduktiva inslag eller det som är pyracin, grönt och omoget, lämnar jag därhän men helt klart är att vinet är ungt. Det funkar inte nu så lägg undan, kan inte tänka mig annat än att smaken kommer på bättre tankar om några år.