Laddar annons
4 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hundraåringar som inte kliver ut genom fönstret

Vem vill inte på ålderns höst se fram emot spänning och krydda, liknande de upptåg som skildras i boken och nu filmen, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Magin som uppstår när siffran hundra nås är densamma, om människa eller vinstock. Denna artikel är tillägnad vin av 100 år gamla stockar.

De är inte många och de är ovanliga men ändå förvånande lätta att köpa. Flera är dessutom provocerande billiga! De flesta vinerna av hundraåriga stockar gör inte mycket väsen av sin höga ålder så som man skulle tro. Om anledningen är att vinproducenterna vill behålla gamlingarna för sitt egna nöjes skull alternativt använda frukten i stärkande blandningar med andra viner kan man bara spekulera om.

Uttrycket gamla stockar, eller old vines, används annars vanligtvis av producenter för att lyfta vinstockar som är runt 35 år eller mer. Det finns ingen regel för när en stock är att betrakta som gammal, men visst är det skillnad på vin av 40-åriga eller 100-åriga vinstockar. Antal år om inte annat!

Vin av gamla stockar

PENFOLDS Block 42 vineyard at sunrise, Barossa Valley

Gamla stockar ger mindre frukt. Jämför ett kilo druvor från en gammal stock med mer normal skördevolym om fem eller sex kilo och där ett kilo druvor ger en vinflaska, 75 cl. Att vin från gamla stockar betingar höga priser är mer självklart än motsatsen. Slutsatsen är att mindre volym ger ökad koncentration, större täthet och en smak som är mer, av allt. Men det är inte alltid så. Bara för att stockarna är gamla betyder det inte per automatik att vinet är bra eller har ökad koncentration.

Det finns många anledningar till varför merparten av världens vinstockar inte blir äldre än 60-70 år. Sjukdomar, skador eller uttröttning är några anledningar. Svamp- eller infektionssjukdom är påfrestande för en vinstock och kan naturen bidra med gynnsamma förutsättningar ökar livslängden.  Ett torrt klimat, lätt blåst eller där en barriär, kanske en bergskam, finns som skydd från omvärlden främjar god hälsa i vingården.

Druvsort spelar roll, vissa är känsliga, andra robusta och mer ofta finns gamla stockar bland druvor som ex. chardonnay, syrah, mencia, tempranillo, cinsault och tannat. Lägg till att alla druvor har sina favoritväxtplatser eller jordmån i vilken de vurmar extra väl.

Guillaume Martineau, chefsvinmakare hos Francois Lurton berättar,
- Moderna planteringstekniker, oavsett vilken man väljer, bygger på idén att ta fram kvalitetsvin som vore vingården planterade med bush vines. När vi idag planterar vingårdar med 7 000 plantor per ha är det för att vi vill göra vin under kontrollerade former av högkvalitativ frukt som vore det av druvor från, bush vines, vingårdar med kanske 900 stockar per ha.

Bush vines växer som solitärer

Förr såg många vingårdar ut som dem vi känner igen från Châteauneuf-du-Pape. Friväxande stockar kräver en stor arbetsinsats då alla moment i vingården, i princip, görs för hand. Det finns en anledning till varför den moderna vinbonden planterar vinstockar på rad då det sättet förenklar skötseln. Men den utstakade planteringsraden fungerar bara i passande terräng. Spanska Bierzo eller Toro är strålande exempel på områden med kuperat landskap där man kan utgå från att det finns lägen med gamla stockar.

Ser man vingårdar med bush vines vars stammar är krökta, tjocka och knotiga är stockarna troligtvis gamla. Jag frågar Guillaume Martineau hur man kontrollera ålder på vinrankorna och han svarar,

- Vi förlitar oss på stockens utseende och många producenter, som kan sina vingårdar, kan utan problem avgöra vinrankans ålder. I det fall det råder osäkerhet får man söka i dokument, rådfråga tidigare ägare och så vidare. Men nej, mig veterligen finns inga instrument eller annat sätt att kontrollera ålder.

Hur gamla är gamla vinstockar

Det är trevligt med gamlingarna fortsätter Guillaume Martineau som berättar att vore det inte för att de äldsta stockarna oftast växer som bush vines så skulle den till åren komna vingården, ”ålderdomshemmet”, vara rena drömmen för alla vinproducenter, arbetsmässigt. De gamla stockarna är väl synkade med väder och vind och de klarar perioder av torka eller andra mer besvärliga situationer galant, jämfört med känsligare ungdomar. Och nej, någon särskild eller speciell omvårdnad krävs inte.

Beroende på typ, vit eller röd och vilken druvan är producerar vinstockar som mest i 20 till 25 års åldern. När stocken närmar sig 60 eller 70 år börjar den närma sig sitt slut.

Kan man lagra vin av gamla stockar

Vin av gamla stockar har inte korta drickfönster och de kan både lagras eller i kortare perspektiv, sparas som andra kvalitetsviner. Ett fantastiskt exempel och såklart långt över det vanliga är Penfolds i Australien som i Kalimna, sub-regionen Moppa i Barossa Valley har en vingård med namn Block 42. Druvor från denna vingård ingår i många av firmans bästa viner Bin 707 bland annat. Vid två tillfällen har ett unikt vin gjorts av 100 procent druvor från Block 42. 2012 lanserades The Ampule.

The Ampule

Utöver det vanliga räcker knappt. Årgång 2004 var osedvanligt bra år i Barossa Valley varför Penfolds bestämde sig för att tappa 12 ampuller (japp, inte flaskor) 100 procent vin från block 42, vingården vars stockar planterades i mitten av 1880-talet.  En flaska The Ampule finns hos en vinhandlare i London som köpte vinet för motsvarande 168 000 AUSD. I priset ingår att när ägaren beslutar sig för att dricka vinet kommer Penfolds chefvinmakare, idag Peter Gago, inflygande för att sköta dekantering och öppnande av glasampullen.

The Ampule

De röda vinerna från Penfolds, Grange och Bin 707, innehåller druvor från en vingård som heter Block 42 och som ligger i Barossa Valleys sub region Moppa. Endast vid två tillfällen, senare tid, har unika viner gjorts från denna vingård som planterades 1876 med oympad cabernet sauvignon. Dessa lär vara världens äldsta cab stockar. Idag ingår ca 2 procent vin från detta läge i Grange.

Vin av 100 år gamla stockar

I Sverige och på Systembolaget finns dessa viner, för tillfället, som är 100 procent av 100 år gamla stockar. Har jag här missat en hundraåring är jag glad att få lägga till fler namn.

Vitt vin
Soave Classico Contrada Salvarenza Vecchie Vigne 2010 (95407), Cantine Gini, Veneto, Italien, 199 kr
Druva: Garganega, och stockarnas ålder 80 till 105 år.
Det finns fem flaskor kvar i Kungälv när denna text går ut.

Rött vin
Aventino 200 Barrels 2009 (2505), Vinnico Export, Ribera del Duero, Spanien, 161 kr
Druva: 100% tinta del pais (tempranillo) - Stockarnas ålder 80-120 år gamla.

Ancient Vine Cinsault  2010 (31104), Michael David Winery, Kalifornien USA, 199 kr. Finns därefter i årgång 2011!
Druva: Cinsaultstockarna till detta vin är 129 år.
Säljs av importören, janake winegroup AB, till restaurang.

Benanti Serra della Contessa 2006 (90304), Benanti, Sicilien, Etna, Italien, 261 kr
Druvor: 80% nerello mascalese och 20% nerello capuccio – stockarnas ålder 100+, en del av vingården är pre phylloxera stockar.
Det finns två flaskor kvar i Stockholm när denna text publiceras.

Langmeil Orphan Bank Shiraz 2010 (74102), Langmeil Winery, Barossa Valley Australien, 397 kr
Druva: Shiraz, ålder 100 år +

Langmeil The Freedom 1843 Shiraz 2009 (72059), Langmeil Winery, Barossa Valley Australien, 688 kr
Druva: Shiraz, ålder 125 år +

Hall of fame, äldst bland 100 åringar

Madiranvinet Barrejat Vieux Ceps, granne med Alain Brumont, är gjort helt av 200 år gamla stockar.
Nya årgången 2012 är färdig i april, lanseras förmodligen under hösten på Systembolaget med ett begränsat antal flaskor (1200 till 2400 buteljer)
Tidigare såldes: Barrejat Vieux Ceps 2009 för 149 kr!

På tillväxt till 100

Daniel Brunier på Domaine du Vieux Telegraph omplanterar först när stockarna är minst 80 år gamla varför "risken är stor" att en hel del av frukten kommer från 100 åringar.

Campo Alegre 2011 (76431) Francois Lurton, Toro Spanien, 161 kr.
Druva: Tinta de toro är synonym till tempranillo, och anses vara den ursprungliga, äkta, den är genetiskt stabil och anses vara en av världens mest lämpade för långt liv.
Stockarna har en snittålder om 75 år.

Från riojaegendomen Bodegas Campillo kommer ett vin senar i år som är producerat av 68-åriga vinstockar.
Druva: Tempranillosynonymen som här heter, tempranillo peludo. Vingården har 68-åriga vinstockar. Det finns idag bara 7 ha kända odlingar av peludo varav Bodegas Campillo äger 5 ha och Senorio San Vicente med familjen Éguren äger 2 ha.

Slutsåld

Fleurie ”L´Interdit” 2008, Domaine Jules Desjourneys, Beaujolais Frankrike, (kostade 295 kr)
Vinet är från 160-åriga stockarna i vingården ”La Chapelle des Bois”. Det har refuserats av appellationskommittén för att vara otypiskt för Beaujolais, därför döpte producenten vinet till ”förbjudet”.

Kaesler Old Bastard Shiraz 2010 (74834), 1202 kr, 114 år gamla stockar. Tillfälligt slut.

Världens äldsta viner växer i Barossa

Ja kanske det. I Barossa lägger vinmakare stor kraft på att vårda de gamla stockarna och förmodligen hittar man världens äldsta stockar just här. Att de klarat sig så länge beror till del på att många små vingårdslägen tidigare ägts av familjer vilka gjort vin för eget behov och de har inte brytt sig om att nyplantera.

Barossa Old Vine Charter

Barossa Old Vine  
Equal or greater than 35 years of age 
These Old Vines have grown beyond adolescence and are now fully mature. They have a root structure and trunk thickness that encourages diversity of flavour and character. Their worthiness has now been proven over many vintages, consistently producing the highest quality fruit for Barossa wines of distinction and longevity.

Barossa Survivor Vine  
Equal or greater than 70 years of age 
These very Old Vines are a living symbol of traditional values in a modern environment and signal a renewed respect for the Barossa’s Old Vine material. They have weathered the worst of many storms, both man-made and naturally occurring, including the infamous 1980s Vine Pull scheme.

A Barossa Survivor Vine has reached a significant milestone in Barossa and Australian viticulture history and pays homage to the resolute commitment of those growers and winemakers who value the quality and diverse flavour structures of old vines.

Barossa Centenarian Vine  
Equal or greater than 100 years of age 
These exceptionally Old Vines serve as a witness to the Barossa’s resilience in the face of adversity. The Barossa, unlike many of the world’s great wine regions, is phylloxera free, which allowed these vines to mature into their thick, gnarly trunks and naturally sculpted forms without interference. Noted for their low yields, they produce fruit with intensity of flavour.

Planted generations ago, when dry farming techniques demanded careful site selection, Centenarian Vines have truly withstood the test of time.

Barossa Ancestor Vine  
Equal or greater than 125+ years of age 
An Ancestor Vine has stood strong and proud for at least one hundred and twenty five years. It is a living tribute to the early European settlers of the Barossa, pioneers of our modern wine industry. These very Exceptionally Old Vines and their genetic material have helped to populate this region with irreplaceable, remarkable old stocks and are the underpinnings of our premium viticultural tradition.

These low yielding vineyards, with fruit full of intensity and flavour, are most often dry grown. They are believed to be among the oldest producing vineyards in the world.