Laddar annons
14 Feb, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rieslingvin passar snabba marockanska kycklinggrytan

Många rätter i det marockanska köket tillagas länge. Grytor eller en traditionell tagine, sjuder under lång tid på svag värme. Här är receptet uppsnabbat och i stället för konserverade citroner har jag använt färska.

Smaken av ”nordafrika” är den av syra, liten hetta och krydda, här spiskummin och en knivsudd saffran. Till maten passade ett stramt rieslingvin som handen i handsken.

Recept snabba marockanska kycklinggrytan

4 personer

4 stora kycklinglår
2 stora vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
4 msk olivolja
1 finhackad lök
1 tsk saffran i trådform
Saften av 1 stor citron
2,5 dl hönsbuljong
1 stor skivad citron
125 g urkärnade gröna oliver
Salt och peppar

 

Laga

1. Lägg kycklinglåren i en skål. Krossa vitlöken i en mortel med lite salt och blanda den med spiskummin, paprikapulver och rikligt med svartpeppar.
Blanda kryddorna med hälften av olivoljan, ös marinaden över kycklingbitarna och rör om väl. Täck över och ställ svalt i upp till 4 timmar.

2. Hetta upp resten av oljan i en liten stekgryta eller traktörpanna, lägg i kycklingbitarna och bryn dem runtom. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

3. Fräs löken i oljan under omrörning tills den är mjuk och har fått färg. Lägg i saffran och rör om i 1 min. Lägg sedan tillbaka kycklingen i grytan och häll över citronsaften och buljongen.

Tillsätt den skivade citronen, värm upp kokpunkten och lägg i oliverna. Justera värmen så att bara någon enstaka bubbla syns på ytan.
Låt grytan sjuda under lock i 15 – 20 minuter tills kycklingbitarna är möra. Vänd dem några gånger under tiden.

Om kokspadet verkar för tunt när grytan är klar kan kycklingbitarna tas upp och vätskan kokas ihop en stund att den blir tjockare. Ös spadet över kycklingen.

Vi serverade ris till!

Gott vintips till snabba marockanska kycklinggrytan

Vitt vin:
Steinberger Riesling trocken 2012 (79910), Kloster Eberbach, Rheingau Tyskland, 131 kr

Välj absolut ett stramt och torrt rieslingvin till denna rätt. Det finns många val i butikshyllan. Grytans friska smak av citron går igenom och matchas galant av ett vin med samma syrliga spänst och smakfräschör.